Omul de afaceri hunedorean Marin State a provocat in judetul Alba doua falimente rasunatoare. Unul este "Avicola" SA Santimbru, unde printr-o smecherie care a implicat si un cetatean irakian "invizibil", statul a ramas cu o paguba de cateva zeci de miliarde de lei.

Celalalt faliment este SC "Coasta Curata" SA Alba Iulia, care a desfasurat activitate, ca si in cazul firmei din Santimbru, in domeniul cresterii pasarilor.

Procedura falimentului la "Coasta Curata" SA a fost finalizata recent la Tribunalul Alba, lichidatoul judiciar reusind sa recupereze o parte din datorii in urma vanzarii activelor societatii catre o alta firma avicola din judet.

Conform raportui intocmit de lichidatorul judiciar, ultima mentiune la Oficiul Registrului Comertului in legatura cu "Coasta Curata" SA dateaza din august 1991, cand este mentionat un consiliu de administratie format din sapte membri, fara, insa, a fi nominalizati.

Conducerea executiva era asigurata de Marin State era director executiv, calitate care nu a fost inregistrata la Registrul Comertului. Acesta indeplinea functia respectiva ca urmare a unui contract de munca semnat doar de el, pe care aparea stampila societatii fara semnatura angajatorului.

"Pe parcursul desfasurarii procedurii, directorul societatii a refuzat colaborarea, nedand curs notificarilor si citatiilor de a se prezenta la proces", se mentioneaza in ultimul raport intocmit de lichidator. Prin hotararea Consiliului Judetean Alba din 26 aprilie 2002, bunurile societatii au fost trecute in domeniul privat al judetului.

Lichidatorul a constatat ca nici aceasta operatiune nu a fost inregistrata la Registrul Comertului.

Ulterior, administratia judeteana a semnat un contract de atribuire in folosinta gratuita a activelor societatii cu compania "Transavia" SA Oiejdea, unul dintre cei mai mari producatori in domeniul avicol din tara. Preluarea activelor de catre "Transavia" a insemnat, practic, salvarea de la distrugere a bunurilor fermei.

La momentul transferului catre companie s-a constatat, insa, lipsa unor mijloace fixe in valoare de peste 100 milioane de lei vechi, care au fost transferate in proprietatea unei societati detinute si administrate de State - "Avi Arta" SRL Vintu de Jos - fara a fi achitate in contul "Coasta Curata" SA.

Potrivit lichidatorului, firma nu a depus, in perioada 1998-2002, bilanturi contabile, conform legislatiei in vigoare. La momentul intrarii in faliment, societatea avea pierderi de aproape 2 miliarde lei vechi si datorii importante.

O parte din acestea au putut fi recuperate prin cumpararea activelor de catre "Transavia" SA, valoarea contractului cifrandu-se la aproape 800 milioane de lei vechi.