Rediscutarea protocolului coalitiei guvernamentale este o conditie fundamentala pentru restructurarea Guvernului. Cel putin asa sustin liderii UDMR, care sunt de parere ca actuala structura a Executivului face parte integranta din protocolul Coalitiei.

"Din intelegerea facuta atunci cand am facut aceasta coalitie face parte si structura actualului Guvern. Nu e logic si normal sa inceapa goana dupa ciolan inainte sa aiba loc discutii principiale", a declarat, la Targu-Mures, presedintele Uniunii, Marko Bela.

El a afirmat ca, desi are dubii serioase legat de o posibila restructurare guvernamentala in perioada imediat urmatoare, partidul pe care il conduce va fi partener al celor care vor o restructurare temneinica, deoarece nu este normal sa se foloseasca structura guvernamentala implementata de PSD.

"Avem alt program de guvernare, tara se va afla in alta situatie prin integrarea in Uniunea Europeana si structura Guvernului ar trebui sa oglindeasca acest lucru", a spus Marko Bela. Potrivit acestuia, UDMR nu se opune unui ase-menea demers pentru ca actuala structura guvernamentala este "prea stufoasa si prea costisitoare".

"Am putea reduce numarul ministrilor si al demnitarilor. Logic ar fi ca la fiecare minister sa fie un ministru si un secretar de stat. Asta ar insemna o reducere substantiala a numarului demnitarilor si o structura mult mai transparenta", a adaugat liderul maghiar.

Ministerul Integrarii ar putea fi inlocuit

Marko Bela a atras, insa, atentia ca atunci cand vine vorba de restructurarea guvernamentala, nu trebuie sa se ia in calcul doar mi-nisterele, ci si agentiile si autoritatile. "Ministrii sunt vizibili, in timp ce aceste agentii si autoritati sunt in umbra", a mai afirmat liderul UDMR.

El crede ca in privinta agentiilor si autoritatilor se impun chiar schimbari esentiale deoarece unele dintre acestea sunt chiar de prisos.

"Suntem foarte deschisi pentru orice schimbari radicale si sustinem o astfel de schimbare, dar am dubii si vad in aceste discutii o posibilitate de a baga zazanie in Coalitie", a mai spus Marko Bela. El sustine ca ar trebui rediscutata inclusiv existenta ministrilor de stat, in conditiile in care in cei un an si jumatate de guvernare s-a demonstrat o oarecare ineficienta a acestora.

In ceea ce priveste pretentiile UDMR in viitoarea structura guvernamentala, daca restructurarea de care se vorbeste va si avea loc, liderul Uniunii a precizat ca formatiunea sa doreste sa detina cat mai multe pozitii in domenii de interes general, unul din ministerele mentionate direct de Marko Bela fiind cel al Transporturilor.

Totodata, vicepremierul a mentionat ca Ministerul Integrarii ar trebui sa dispara in conditiile in care Romania se va integra in UE in 1 ianuarie 2007, locul lui urmand a fi luat de unul al dezvoltarii regionale, conducerea acestuia fiind vizata tot de UDMR.