Miscarile de protest ale credincosilor catolici au reusit in sfarsit sa schimbe jocurile de culise ale celor implicati in constructia unei cladiri imense langa Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti.

Prezenta in fata bisericilor a mii de credinciosi catolici din toata tara, in data de 26 mai, a determintat Primaria Capitalei sa reflecteze mai mult asupra deciziei de a accepta constructia unei cladiri de 19 etaje apartinand firmei Millenium in apropierea Catedralei romano-catolice Sf. Iosif din Bucuresti.

Anca Berlogea, presedintele Asociatiei Catolice din Bucuresti, ne-a declarat ca primarul Capitalei, Adriean Videanu, a propus ca aceasta constructie sa se realizeze pe un teren care apartine primariei, dar accepta si varianta noua propusa de Excelenta Sa Mons. Dr. Ioan Robu de a ceda un teren al bisericii romano-catolice situat in Bulevardul Coposu, mai departe de Catedrala Sf. Iosif.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, le-a propus primarului Adriean Videanu si Excelentei Sale Mons. Dr. Ioan Robu ca langa catedrala Sf. Iosif, pe locul unde s-a inceput acum constructia cladirii firmei Millenium, Primaria Bucuresti sa amplaseze o parcare.

Un alt motiv pentru care primaria Bucuresti a decis incetarea lucrarilor la cladirea de 19 etaje a fost si raportul Inspectoratului de Stat pentru Constructii intocmit pe 10 mai si in care se precizeaza ca s-au constatat nereguli in procesul de avizare a constructiei, asa incat toate avizele date sunt nule pentru ca incalca Legea 350/2001, privind amenajarea teritoriului.

O decizie finala se va lua insa in cursul acestei saptamani in urma consultarii celor trei parti: Primarie, reprezentantii Bisericii romano-catolice si firma Millenium.

Va reamintim ca primul mars de protest al credinciosilor catolici a avut loc pe 26 aprilie, cand mai multe sute de credinciosi au parcurs in Bucuresti traseul Piata Aviatorilor - Catedrala Sin Iosif si au purtat atunci pancarte inscriptionate "Salvati Catedrala Sf. Iosif.”

Saptamana trecuta au manifestat pentru cauza catedralei bucurestene mai multe mii de credinciosi din Cluj, Constanta, Bacau, Blaj, Lugoj, Baia-Mare, Oradea si Timisoara.

La Cluj au fost in fata bisericilor din Eparhia greco-catolica de Cluj-Gherla circa 2000 de oameni, din care 200 s-au adunat in fata catedralei "Schimbarea la Fata” de pe bulevardul Eroilor, dupa cum ne-a declarat Mircea Martian, reprezentant al Eparhiei greco-catolice de Cluj -Gherla.

In jurul orelor 20:00 credinciosii au facut un lant viu in jurul bisericilor cu lumanarile aprinse in maini, iar clopotele au batut de mai multe ori in semn de solidaritate cu credinciosii catolici bucuresteni. La sfarsitul slujbei lumanarile au fost depuse de credinciosi in biserici. Ei s-au rugat timp de mai multe ore si au rostit rugaciuni catre Maica Domnului si Sfantul Iosif. Nu credeau atunci ca rugile lor vor fi ascultate atat de repede.