De ceva vreme animozitatile dintre consilierii PSD, in special doamna Doina Harda, pe de o parte si primarul Mircea Hava si consilierii PD de cealalta parte au dat in clocot. "Iubirea" dintre parti este mai veche si a mai avut un moment de varf in preajma alegerilor locale din 2004.

Despre acuzele pe care doamna Harda le aduce adversarilor ati putut citi, sub semnatura ei, in ziarul nostru. Pana acum nu i s-a prea raspuns, dar consilierul local Mihai Baco a fost cel care a decis ca trebuie sa iasa din expectativa.

Asa ca sedinta de ieri a Consiliului local a inceput furtunos cu acuze din care n-a lipsit invocarea Legii Lustratiei (impotriva doamnei Harda), cu acuzatii de minciuna si ilegalitati (dinspre doamna Harda impotriva consilierilor Puterii).

Si pentru ca primaria si primarul au fost acuzati de toate aceste lucruri rele, Mircea Hava n-a mai rezistat si a izbucnit cerand ca toate aceste acuzatii sa fie probate, pentru ca altfel conflictul se va transa in instanta.

E greu sa redai cursul scandalului, fiecare ce-a zis, dar tot sedinta de ieri ne ofera un exemplu. Astfel, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotarare privind retragerea Consiliului local al municipiului Alba Iulia din SC PISA SA Sebes. Afacerea PISA este binecunoscuta deja ca un bun exemplu de amatorism si ineficienta, ba chiar ca o "oportunitate" de a pierde bani.

Asta li s-a intamplat majoritatii asociatilor printre care si Consiliul local Alba Iulia, care detine 10 la suta din actiuni. Decizia de a participa la afacerea Parcul Industrial Sebes-Alba a fost luata de CL Alba Iulia in anul 2001. Tot de atunci a inceput sa dea banii aferenti capitalului social si contributiei sale anuale pentru desfasurarea activitatii.

Dar activitate n-a prea fost, asa cum releva Raportul de Evaluare a situatiei economico-financiare a SC PISA SA nr. 2239/06.02.2006. Mai exact, societatea inregistreaza o pierdere de peste 2 miliarde de lei. Dar cea mai mare pierdere este ca nu s-a desfasurat nici un fel de activitate.

Mai mult, ieri a aparut in Monitorul Oficial al Romaniei decizia guvernului de a retrage societatii calitatea de parc industrial. In aceasta situatie este clar de ce Consiliul local Alba Iulia doreste sa se retraga.

Ei bine, asta a reaprins disputa PSD-PD de care vorbeam, pentru ca necazurile SC PISA SA s-au petrecut in timpul si sub "patronajul" PSD, cu vanzarea celor mai bune terenuri de catre primaria (PSD) a Sebesului, cu executarea unor lucrari topografice, despre care Mircea Hava spune ca sunt mult mai costisitoare decat se crede, de catre SC Proiect Alba SA (firma condusa de doamna Doina Harda), care este si unul dintre partenerii in SC PISA SA.

Cu alte cuvinte, SC Proiect Alba SA si Doina Harda s-au aflat in conflict de interese. Toate aceste acuze si multe altele au fost reiterate.

Dar, revenind la situatia PISA, decizia consilierilor a fost ca retragerea sa fie urmata de recuperarea banilor pe care CL Alba Iulia i-a investit in SC PISA SA, fie prin vanzarea actiunilor (daca o fi cineva interesat) fie prin gasirea vinovatilor pentru situatia creata si recuperarea de la ei a prejudiciului.

Pana la aceasta decizie s-au consumat insa multi nervi, iar nivelul decibelilor in sala de sedinta a fost foarte ridicat.