Oamenii vor despagubiri

Viata locuitorilor comunei Barcanesti s-a schimbat dupa ce s-a aflat ca autostrada Bucuresti Brasov va trece prin gospodariile lor. "Primul zvon a aparut acu' vreo doi ani, da' nu i-am dat crezare. Apoi au venit niste oameni de la Bucuresti si ne-au spus ca piciorul podului de la autostrada, care va trece peste DN 1, pica la noi in batatura, chiar peste casa.

Mi-a venit rau cind i-am auzit ca daca nu vrem sa fim mutati, sa ii dam in judecata si ca nu avem de ales", spune Angelica Moise, unul dintre locuitorii care figureaza pe lista expropriatilor. Femeia este speriata de posibilitatea ca va trebui sa renunte la casa si gospodaria in care traieste de mai bine de 40 de ani. "Cind au venit sa-mi masoare curtea si casa simteam ca nu mai am aer.

M-am dus sa muncesc in gradina sa nu-i mai vaz. Nimeni nu a venit sa stea de vorba cu noi, sa ne spuna care ne e soarta. Am auzit si noi prin sat ca ne muta in casa noua, da nu stim nimic sigur", spune Angelica. Sotul ei vrea si despagubiri. "Pe mine sa nu ma mute intr-o casa fara teren. Vreau sa am gradina si sa-mi dea bani pentru copacii pe care o sa-i pierd.

Nu putem trai doar din pensiile noastre de doua milioane", spune Nicolae Moise.

"Rechinii" imobiliari roiesc in zona

Pe lista cladirilor care vor fi darimate se numara chiar si sediul Primariei Barcanesti. "Proiectul autostrazii prevede demolarea actualului sediu, in care nu am mai putut investi un leu de doi ani. Vom construi o primarie noua, pentru care asteptam sprijin de la Bucuresti. Oricum, pretul pamintului a crescut foarte mult dupa ce s-a aflat ca autostrada traverseaza comuna", sustine primarul localitatii, Gheorghe Dima.

"Rechinii" imobiliari au inceput sa roiasca prin sat, cu oferte pentru proprietarii de case si terenuri care figureaza pe traseul autostrazii. "Au umblat din poarta-n poarta, intrebind lumea din sat daca nu vinde pamint. Am auzit ca niste bucuresteni au dat si 50 de milioane pe un pogon (n.r. 5.000 mp). Eu nu am teren la autostrada, da' si daca as avea nu l-as da decit la stat, pe bani mai multi", spune Costica Olteanu, un localnic care a "mirosit" afacerea.

Dragos Stoica, analist imobiliar, sustine ca speculatiile imobiliare in zonele traversate de autostrada sint riscante. "Nu poti cumpara la gramada terenuri de zeci de hectare, pentru ca statul despagubeste doar parcela de care este interesat. Mai sigure sint constructiile, unde valorile sint mult mai mari. De regula, cresterea preturilor terenurilor supuse exproprierilor este artificiala", crede Stoica.

Autostrada a incaierat autoritatile

Autostrada Bucuresti-Brasov a declansat un "razboi" intre alte doua comune prahovene care vor fi tranzitate: Floresti si Baicoi. Primarii isi disputa un teren de aproape cinci hectare pe care va fi construit un transon din autostrada. Eugen David, edilul din Floresti, a amenintat chiar cu organizarea unui referendum pentru a trece comuna sub jurisdictia altei prefecturi. Acesta si-a justificat demersul prin faptul ca administratia judetului Prahova ar fi inchis ochii la modificarea hotarelor comunelor, pagubind locuitorii Florestiului de terenuri amplasate strategic pe traseul viitoarei autostrazi.