In urma cu doi ani, primarul comunei Remeti a fost condamnat pentru fals si uz de fals. Intre timp, acelasi reprezentant al autoritatilor a fost acuzat de alte ilegalitati, in acest sens intocmindu-se un alt dosar penal, dosar care nu a ajuns inca in instanta.

Dosarul 916/P/2004, instrumentat de Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei, il vizeaza pe fostul primar din Remeti, Stefan Halas, si pe acoliti de-ai sai. Dintr-un exces de neinspiratie al Politiei Municipiului Sighetu Marmatiei, care a intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale, dosarul nu a depistat o serie de neclaritati vizibile, dar neelucidate. Sa ridicam cortina…

Careul ignorarii

* Cariera Peres - exploatata ilegal de catre SC Agromec Remeti, in cardasie cu Primaria Remeti.

Politia a mimat ca nu observa faptul ca societatea in cauza a intocmit un act fictiv cu Primaria, antedatat in 1996, in timp ce firma exista doar din anul 2001! Apoi, fara a organiza vreo licitatie, Primaria (prin plaivasul primarului Halas) a incredintat firmei respective exploatarea carierei, pentru ca apoi sa declare ca Agromec nu a desfasurat acolo vreo activitate, desi exista martori,

imagini foto si filmari video, care dovedesc exact contrariul. Paradoxal, politia ignora probele respective. In timpul cercetarilor, patronul firmei Agromec, Vasile Dumnici, a recunoscut ca a executat lucrari de decopertare la cariera, insa a sustinut ca nu a exploatat andezit. Numai ca Legea Minelor spune ca pentru decopertarea neautorizata, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 2 ani!

* Padurea primariei - a fost exploatata ilegal de catre Agromec Sapanta (cu acelasi proprietar Vasile Dumnici), fara licitatie (in fapt a avut loc un simulacru, tinut, cica, cu trei zile inainte de aprobarea acesteia, de catre Directia Silvica Maramures)! * Lemn de foc pentru scoli - politistul anchetator a scris cu mana sa ca scolile din comuna nu au receptionat scriptic masa lemnoasa, asa cum prevede legea, intrucat aprovizionarea s-a facut prin „bunavointa si din resursele proprii ale primariei”! No comment. Desi in acte au fost trecuti peste 100 de metri steri de lemn (adica mai mult decat suficient), in iarna ce a urmat, primaria a achizitionat brichete de rumegus din Sighet!

* Lucrarile de constructii - Primaria, prin acelasi primar Halas (care era la momentul respectiv anchetat pentru falsul care i-a adus prima condamnare penala), a incheiat un contract de prestari servicii constructii edilitare, desigur fara licitatie, cu firma Agromec Remeti, societate care nu avea personal de specialitate, nici autorizatie pentru lucrari de acel tip, si care nu dispunea de mijloace de transport sau de vreo garantie. Conform situatiei lucrarilor „executate” si achitate, unele ulite au fost acoperite cu un strat gros, de 20-40 cm (!), de balast, apoi s-au trasat doua canale lungi de 3,8 km, si s-a executat un pod peste un parau.

In fapt, la fata locului, se poate constata ca balastarile n-au existat, santurile au lungimea de doar 200 metri, iar podul de lemn nu a fost construit niciodata.

Si asa s-au dus 220 milioane din banii publici pe apa Sambetei! Ca si cum n-ar fi fost de ajuns, acest contract a fost acoperit apoi de un altul, de compensare, incheiat insa cu Agromec Sapanta, nu cu Agromec Remeti (firma care chipurile ar fi lucrat de s-a spetit), la care Primaria era, de fapt, datoare. Din nou, politia n-a observat nimic in neregula.

Pe urmele dosarului

Potrivit unui memoriu adresat Parchetului de catre un cetatean din comuna, inspectorul principal Ciubotariu de la Politia Sighet, cel care a comis „omisiunile” de mai sus, este „extrem de slab pregatit, si nu face fata cerintelor unui organ de cercetare penala ce trebuie sa colaboreze cu Parchetul, sau s-a obisnuit cu mita si ii ajuta pe infractori sa scape din catusele legii”.

Acelasi cetatean a cerut cercetarea penala a politistului, pentru favorizarea potentialilor infractori Stefan Halas si Vasile Dumnici, alaturi de mai multi acoliti. Pana acum, nimeni nu l-a tras la raspundere pe ofiter.

De la Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei am aflat ca in acest dosar: „in prima faza s-a dat solutia de incepere a urmaririi penale impotriva primarului si a firmei Agromec, pentru mai multe infractiuni legate de cariera de piatra si padurea primariei.

Apoi s-a cerut infirmarea solutiei, iar dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Cluj Napoca care l-a remis spre reanalizare la Politia Sighetu Marmatiei, unde se afla si acum. Asteptam sosirea actelor, pentru a reanaliza cazul si a emite solutiile ce se impun.” Ceea ce facem si noi. Asteptam ca faptele ilicite comise la Remeti sa fie atestate, iar vinovatii sa fie pedepsiti.