„Informatia de Vest” a intrat in posesia unui document care dovedeste ca, in trecutul apropiat, procurorul suspendat Alexandru Lele a fost cercetat pentru comiterea a sapte fapte de coruptie

Daca adaugam la acestea si cele doua infractiuni de luare de mita, trei favorizari ale infractorului, o retinere de inscrisuri si un fals intelectual, pentru care Lele a fost deja inculpat, obtinem imaginea celui mai corupt procuror din istoria Romaniei

Care este, culmea, sustinut de actualul ministru al Justitiei si care a declansat o campanie de presa fara precedent impotriva tuturor institutiilor statului, doar pentru a deturna atentia opiniei publice de la problemele sale penale

Lele si ferma de porci

O infractiune de favorizare a infractorului pentru care a fost cercetat Alexandru Lele se refera la modul de instrumentare a dosarului 459/P/1997, privind pe Miron Alexandru, Paler Anamaria si Brandus Mihai.

In sarcina lui Miron Alexandru si Paler Anamaria s-a retinut savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si fals intelectual.

Mai precis, directorul si contabilul-sef ai Suinprod SA Palota au prejudiciat societatea prin vanzarea unei ferme din localitatea Mihai Bravu, fara a include in pretul de vanzare al acesteia suprafata de teren aferenta, si prin vanzarea complexului de crestere a porcilor Tinca, fara organizarea unei licitatii, fara incasarea avansului minim prevazut de lege si fara a solicita inscrierea ipotecii asupra imobilului pana la achitarea pretului.

In ceea ce il priveste pe Brandus Mihai, acesta a fost invinuit de savarsirea infractiunilor de fals intelectual si abuz in serviciu, constand in aceea ca, in calitate de conducator CF la Judecatoria Oradea, aflat in exercitiul atributiunilor de serviciu, a intocmit o incheiere in care a mentionat in mod nereal dobandirea de catre Suinprod SA Palota a dreptului de proprietate asupra terenului

aferent fermei din localitatea Mihai Bravu cu titlu de cumparare, provocand o tulburare insemnata a bunului mers al Judecatoriei Oradea.

Urmarirea penala in dosarul la care facem referire a fost inceputa la 17 iulie 1997, IPJ Bihor a finalizat cercetarile prin referatul de terminare a urmaririi penale din 22 decembrie 1997, iar Lele Alexandru a emis rechizitoriul la 17 septembrie 2001.

In decursul celor 4 ani cat a avut dosarul asupra sa, Lele Alexandru a efectuat un singur act procedural, respectiv prezentarea materialului de urmarire penala, in luna decembrie 1999.

Lele si masina lui Mihut

Tot pentru favorizarea infractorului a fost cercetat Lele si referitor la modul de instrumentare a dosarului 416/P/1996, privind pe cetateanul ucrainian Galturenko Serghei. Acesta a fost cel care a scos din Romania, cu numere de inmatriculare false, autoturismul marca VW Passat furat de la Mihut Radu (fostul sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Oradea).

Fata de Galturenko, Lele Alexandru a luat, in lipsa, in 1996, masura arestarii preventive, pentru complicitate la furt calificat. Dosarul nu a fost insa solutionat pana cel putin in noiembrie 2001, cand a fost repartizat altui procuror.

Lele si arestarea lui Paulescu

O alta cercetare a lui Lele, pentru arestare nelegala si cercetare abuziva, face referire la modul de instrumentare a dosarului 618/P/2000, privind pe Paulescu Emil.

La 8 septembrie 2000, organele de cercetare penala ale politiei au dispus inceperea urmarirrii penale fata de Paulescu Emil, invinuit de savarsirea infractiunii de delapidare cu consecinte deosebit de grave.

In aceeasi zi, Lele Alexandru a emis ordonanta de arestare preventiva pe 5 zile a invinuitului Paulescu Emil si mandatul de arestare preventiva inregistrat la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor cu numarul 291/2000.

Mandatul a fost prelungit la 13 septembrie 2000, invinuitul Paulescu Emil ramanand in stare de arest pana la 19 septembrie 2000, cand masura a fost revocata prin decizie a Curtii de Apel Oradea.

La 9 noiembrie 2001, prin referatul de terminare a urmaririi penale, organele de cercetare penala ale politiei au propus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului Paulescu Emil. Propunerea organelor de cercetare penala a fost confirmata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea. Deci, Paulescu a stat la puscarie degeaba, pentru ca asa a vrut Lele!

Dupa ce a fost pus in libertate, Paulescu Emil a solicitat si a obtinut azil politic in Statele Unite ale Americii. Solicitarea sa a fost aprobata dupa ce oficialitatile americane au studiat cazul romanului si au ajuns la concluzia ca acesta a fost arestat ilegal de procurorul Lele Alexandru.

Paulescu traieste acum in SUA, dar nu poate uita umilinta la care a fost supus, pe nedrept, de catre procurorul inculpat perntru comiterea mai multor fapte grave de coruptie. Avand in vedere faptul ca SUA acorda foarte greu azil politic, va puteti da seama ce abuz a savarsit Lele. Asupra acestui subiect vom reveni.

Pocse si Tarau, arestati nelegal

Tot pentru arestare nelegala si cercetare abuziva a fost cercetat Lele si referitor la modul de instrumentare a dosarului 71/P/2000, care ii privea pe Pocse Mircea si Tarau Adrian. La 18 aprilie 2001, Lele Alexandru s-a sesizat din oficiu in legatura cu savarsirea de catre Pocse Mircea a infractiunii de folosire de documente falsificate in vama.

Prin procesul verbal din 19 aprilie 2001, Lele a dispus inceperea urmaririi penale fata de Pocse Mircea, Tarau Adrian si Jurjut Mircea. La 20 aprilie 2001, Lele Alexandru a dispus arestarea preventiva, pe 5 zile, a invinuitilor Tarau Nicolae si Pocse Mircea. Arestarea lui Tarau a fost revocata, de acelasi Lele, doua zile mai tarziu, iar a lui Pocse a fost revocata de Tribunalul Bihor.

Prin ordonanta PCA Oradea nr. 23/P/2001 din 6 iunie 2001, s-a dispus infirmarea procesului verbal din 18 aprilie 2001, privind inceperea urmaririi penale fata de Tarau Adrian. Dosarul cauzei a fost solutionat prin ordonanta din 30 noiembrie 2001, cand a fost dispusa scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor Pocse Mircea si Jurjut Mircea si neinceperea urmaririi penale fata de Tarau Adrian.

Chiar daca dosarul a mai fost redeschis de cateva ori, solutiile date in el s-au mentinut. Deci, Lele i-a arestat degeaba si pe cei doi!

La Lele vine un arab…

Alexandru Lele a fost urmarit penal pentru favorizarea infractorului si referitor la modul de solutionare a dosarului 395/P/1994, privind pe Aktaa Mustafa.

Acesta, in calitate de administrator al SC Aktaa Impex SRL Oradea, a fost cercetat pentru comiterea infractiunii de inselaciune, constand in aceea ca, in perioada septembrie-decemrie 1993, a indus in eroare autoritatile vamale la efectuarea unor importuri de cafea prin prezentarea unor acte de provenienta false sau falsificate.

Dosarul a fost solutionat de Lele Alexandru la 11 decembrie 1997 prin neinceperea urmaririi penale, in motivarea solutiei retinandu-se ca, datorita refuzului PCSJ de a promova comisia rogatorie in cauza, au au putut fi administrate probe impotriva lui Aktaa. Solutia de neurmarie a fost infirmata de primul-procuror al PTB la 15 iulie 1998.

Tot pentru favorizarea infractorului a fost cercetat Lele si referitor la modul de instrumentare a dosarelor 201/P/2000, privind pe Vonea Andrei, si 135/P/2000, privind pe Diebel Hans Gerhand. Asupra acestor fapte, vom reveni.

Informatia de Vest

Dupa ce a fost pus in libertate, Paulescu Emil a solicitat si a obtinut azil politic in Statele Unite ale Americii. Solicitarea sa a fost aprobata dupa ce oficialitatile americane au studiat cazul romanului si au ajuns la concluzia ca acesta a fost arestat ilegal de procurorul Lele Alexandru.

Paulescu traieste acum in SUA, dar nu poate uita umilinta la care a fost supus, pe nedrept, de catre procurorul inculpat perntru comiterea mai multor fapte grave de coruptie. Avand in vedere faptul ca SUA acorda foarte greu azil politic, va puteti da seama ce abuz a savarsit Lele.

Urmarirea penala in dosarul „Suinprod” a fost inceputa la 17 iulie 1997, IPJ Bihor a finalizat cercetarile prin referatul de terminare a urmaririi penale din 22 decembrie 1997, iar Lele Alexandru a emis rechizitoriul la 17 septembrie 2001.

In decursul celor 4 ani cat a avut dosarul asupra sa, Lele Alexandru a efectuat un singur act procedural, respectiv prezentarea materialului de urmarire penala, in luna decembrie 1999.