Cel putin 10 presedinti de state din Sud-Estul Europei se vor intalni la Sibiu, in cadrul unui summit dedicat mostenirii culturale a acestei regiuni. Summitul este programat pentru prima parte a anului 2007, informeaza publicatia on-line SeeEurope.net.

Decizia ca aceasta intalnire la nivel inalt sa aiba loc la Sibiu a fost luata la sfarsitul saptamanii trecute de liderii a 11 state sud-est europene, care au participat la editia din acest an a summitului, ce s-a desfasurat timp de doua zile la Opatija, Croatia.

La editia din acest an a evenimentului sud-est european au participat presedintii a 11 state - Macedonia, Croatia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Muntenegru, Grecia, Romania, Slovenia, Serbia si Turcia. De altfel, aceasta este si formula presedintiala asteptata sa participe la intalnirea de anul viitor, de la Sibiu.

In plus, alaturi de presedintii de stat din cele 11 tari, la summitul ce va avea loc la Sibiu este asteptat si secretarul general al UNESCO, secretarul general al Consiliului Europei, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene.

“Editia din acest an a summitului, cea de a patra, a avut drept tema de discutii "Transmiterea mostenirii culturale: o noua viziune sud-est europeana" si s-a incheiat saptamana trecuta cu declaratia finala a presedintelui Macedoniei, Branko Crvenkovski.

Participantii la summit au subliniat ca numai prin comunicarea bazata pe traditie va exista o buna vecinatate intre tari si ca aceste intalniri nu trebuie intrerupte”, citeaza din declaratia finala a summitului SeeEurope.net.