ZIUA de Cluj a prezentat, in exclusivitate, inca din luna mai a anului trecut, detalii despre cumpararea, in conditii dubioase, de catre conducerea Loteriei Romane, a unui spatiu de pe strada Primaverii din Cluj.

Dupa ce dosarul “Loto Cluj” a fost uitat de fosta conducere a serviciului teritorial al DNA, procurorul sef Crin Bologa a confirmat, in luna ianuarie, dupa izbucnirea scandalului Copos-Loteria, ca tranzactia de la Cluj a fost inclusa in dosarul “Loteria”, instrumentat de structura centrala a DNA, condusa de procurorul clujean Daniel Morar.

Potrivit procurorilor, Stelian Ratiu este acuzat ca a fost implicat intr-o tranzactie asemanatoare celor dintre fostul director al Loteriei, Nicolae Cristea, si George Copos.

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare-cumparare, inculpatii ar fi ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui asa zis “pachet” de 38 de spatii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, catre CNLR.

Acelasi mecanism a fost folosit la achizitia de catre CNLR a spatiului comercial din Cluj Napoca de la SC Transilvania OIL SRL, informeaza Biroul de presa al DNA.

Loteria a cumparat, in 2004, fara acordul directorului sucursalei clujene, Gheorghe Ciuca, imobilul din Manastur de la societatea Transilvania Oil. Initial, spatiul a apartinut benzinariei Peco Valcele, detinuta de celebrul Viorel Stiube, care nu este strain de caz.

Achizitionarea spatiului din Cluj pentru a deschide o agentie Loto era total nejustificata, avand in vedere ca acesta nu este la strada, iar la el s-ar fi ajuns cu greu din cauza traficului masinilor pe la benzinarie.

Ciuca a fost sacrificat de Cristea

Administratorul Transilvania Oil, Stelian Ratiu, l-a contactat initial pe Ciuca si i-a propus sa cumpere spatiul cu patru miliarde de lei vechi. Deoarece a refuzat, in ciuda unui comision frumusel, directorul Loteriei Cluj a fost “sarit” si Ratiu a ajuns, printr-un amic de-al sau, cu propunerea la directorul general, Nicolae Cristea.

Apoi, imobilul a fost vandut Loteriei cu 6,8 miliarde lei vechi, iar Ciuca a fost pus pe liber. Agentia Loto nu a fost deschisa, iar benzinaria apartine acum Petrom. Dupa ce DNA Cluj a fost sesizata, din informatiile noastre, fostul procuror sef Ioan Irimie a repartizat cazul spre cercetare ofiterului Liviu Sipos, care acum este pensionar si activeaza ca detectiv particular.

Sipos ii cunostea atat pe Ratiu, cat si pe Stiube. Fostul ofiter a lucrat o perioada la Oradea, cuibusorul afacerilor lui Stiube. Ratiu a stat linistit pana cand DNA si DNA Cluj au suferit schimbari majore de personal. Intre timp, societatile sale, Transilvania Oil, Transilvania International si Mediaground, au intrat pe linie moarta.