In perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, neutralizarea deseurilor medicale periculoase reprezinta o problema pe care autoritatile locale au rezolvat-o in cel mai pur stil mioritic

Dupa ce au cheltuit 20 de miliarde de lei pentru un incinerator „ecologic” caruia Agentia de Mediu a refuzat sa-i acorde avizul de functionare, sefii DSP Bihor sunt nevoiti sa-l inchida

Ca de obicei, nimeni nu-si asuma responsabilitatea pentru banii publici cheltuiti inutil si cei implicati arunca vina unii pe altii

Filiera UDMR

In fiecare an, sute de tone de deseuri medicale periculoase (organe si resturi de organe, sange, par uman, fese, pansamente folosite, seringi, manusi chirurgicale, etc.) rezultate din activitatea spitalelor, a cabinetelor medicale, frizeriilor si saloanelor de cosmetica din Bihor erau arse in crematorii vechi, care raspandeau in atmosfera substante nocive ce polueaza aerul, apa si afecteaza sanatatea populatiei.

Statisticile arata ca, in Bihor, se aduna anual peste 500 de tone de deseuri medicale.

In decembrie 2005, Ministerul Mediului a decis inchiderea tuturor incineratoarelor (crematoriilor) din judet, ele nerespectand normele UE, tehnologice si de mediu.

Drept urmare, intre Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si Garda Nationala de Mediu a fost semnat un protocol pentru introducerea sistemelor de colectare si incinerare a deseurilor periculoase din unitatile sanitare, care sa nu mai implice nici un risc asupra sanatatii oamenilor si mediului.

Protocolul prevede introducerea infrastructurii de colectare si incinerare a deseurilor in sistem ecologic in toate unitatile sanitare. O anexa a respectivului protocol prevedea inchiderea etapizata, pana in 2008, a instalatiilor de tratare termica a deseurilor periculoase sanitare.

Bihorul este singurul judet in care, conform documentului, au fost inchise toate crematoriile de tip vechi pana la sfarsitul lui 2005.

Pentru ca spitalele sa nu fie puse in situatia de a-si transporta deseurile periculoase in alt judet, ca urmare a insistentelor DSP Bihor, a fost achizitionat un incinerator „ecologic”, care a fost amplasat in incinta Spitalului Clinic de Copii Oradea.

Noul incinerator este cu combustie pirolitica pentru deseuri spitalicesti (tip C100 + R) si este singurul sistem de ardere ecologica a deseurilor din judet care respecta standardele europene. Insa, din pacate, amplasarea instalatiei, in care s-au investit 19 miliarde de lei, s-a dovedit una neinspirata.

Incineratorul va trebui inchis pana la sfarsitul anului, intrucat ii expira autorizatia de mediu. Asta dupa ce un alt incinerator, din incinta Centrului de Transfuzii Sanguine, in care se investisera alte 3,5 miliarde, a trebuit sa fie abandonat.

Pe vremea guvernarii PSD, un secretar de stat din Ministerul Sanatatii - numit de UDMR -, la insistentele directorului DSP Bihor, Ladislau Ritili, coleg de partid cu acesta, a obtinut finantarea pentru incineratorul din cadrul Spitalului de Copii.

Executia lucrarilor s-a facut cu o firma din Bucuresti, iar incineratorul a fost dat spre administrare si exploatare unei firme alese din clientela lui Ladislau Ritli pe filiera UDMR, S.C. Befoco SRL Biharea.

Daca ar fi studiat cu atentie normele de mediu europene (poate au facut-o, dar interesul a fost altul - n.n.), ilustrii reprezentanti ai Sanatatii bihorene ar fi aflat ca un incinerator amplasat in mijlocul unui cartier de locuinte, cum este cel din incinta Spitalului de Copii, potrivit normelor europene, nu va primi in veci autorizatia de mediu, indispensabila pentru functionare.

Bani aruncati

Proiectul construirii unui incinerator ecologic la Spitalul de Copii a fost propus de conducerea DSP Bihor inca din anul 2000, insa, din cauza lipsei de fonduri, lucrarea a fost finalizata abia in 2005. Incineratorul, de productie franceza, a costat circa 19 miliarde de lei, banii fiind obtinuti de la Ministerul Sanatatii.

Partea frumoasa vine abia acum. Prin Adresa nr. 3990/06.03.2006, trimisa de Agentia pentru Protectia Mediului Bihor catre Directia de Sanatate Publica, 17 unitati sanitare, printre care si Spitalul Unificat de Copii, si firma Befoco SRL, care exploateaza incineratorul, Agentia pentru Protectia Mediului pecetluieste soarta incineratorului.

Calin Mocanu, directorul executiv al APM Bihor, ne-a confirmat ca incineratorul pe care s-au cheltuit 19 miliarde din banii Sanatatii va fi inchis, insa a precizat ca institutiile din judetul Bihor care au nevoie de aceasta instalatie au facut demersuri pentru prelungirea autorizatiei de functionare, care expira in decembrie a.c.

„Pentru judetul Bihor este foarte important sa avem un incinerator pentru deseurile periculoase spitalicesti.

Nu putem sa sufocam bugetele spitalelor prin transportul acestor deseuri periculoase la Timisoara, Cluj sau Brasov! Din pacate, in 2004, guvernul anterior a stabilit un plan national de gestiune a deseurilor, in care a impus incineratoare pentru deseuri spitalicesti de capacitati extrem de mari.

Firma care administreaza acest incinerator de la Spitalul de Copii (Befoco SRL - n.n.) a venit in nenumarate randuri la noi pentru a solicita acordul de mediu, nu numai pentru a muta incineratorul, ci si pentru a-l moderniza si a-i mari capacitatea pana la trei mii de tone anual, care, oricum, e mult.

Insa atata vreme cat acest plan national nu prevede sau nu admite incineratoare cu capacitati mai mici de 12 mii de tone, noi nu putem sa facem nimic, suntem legati de maini si de picioare. Acest incinerator care functioneaza la Spitalul de Copii, trebuie inchis la 31.12.2006 pentru ca este prost amplasat, nu respecta distanta minima de trei kilometri de prima locuinta”.

Vinovatii fara vina…

„Firma care il administreaza a spus ca nu este nici o problema, ca il muta ei la Biharea si ca vor asigura toate conditiile tehnice prevazute de normele tehnice, cu conditia sa nu fie obligati sa il faca de 10 mii de tone, fiindca ii costa de cinci ori mai mult si in acest caz ei renunta.

Dna ministru Sulfina Barbu ne-a asigurat ca ne va sprijini ca sa putem mentine in functiune acest incinerator in judet, probabil la Biharia. Noi am redactat deja un memoriu impreuna cu dl prefect si l-am transmis doamnei ministru. Insa este necesar un efort financiar foarte mare, si deocamdata nu sunt disponibili banii necesari.

Speram ca pana la sfarsitul anului vine de la Bucuresti aprobarea sau o derogare care sa ne permita sa dam acordul de mediu” - ne-a declarat directorul APM Bihor. Care nu a precizat ce se intampla daca nu vine aprobarea.

Principalul responsabil pentru situatia incineratorului de la Spitalul de Copii, seful DSP Bihor, Ladislau Ritli, zice ca de vina e… legislatia (!). „Nu se va inchide acest incinerator! Va fi o catastrofa daca se va intampla acest lucru! Avem promisiuni ca se va include in circuit. S-au facut demersuri pentru prelungirea autorizatiei. Nimeni nu este vinovat pentru situatia creata.

In urma cu cinci-sase ani, putea functiona in curtea Spitalului de Copii. Intre timp, legislatia s-a schimbat”.

Da, dle Ritli, pana si legislatia s-a schimbat, dar dvs. ati ramas, din pacate, de neclintit. In ciuda gafelor, managementului dezastruos si a miilor de miliarde din banii Sanatatii bihorene irosite sub conducerea dvs.