Compania americana Washington Development Park (Washington), axata pe dezvoltarea de proiecte multifunctionale, intentioneaza sa construiasca un stadion nou in Cluj-Napoca, pe locul vechiului stadion “Ion Moina”. Investitia este estimata la aproape 300 de milioane de dolari, pentru o suprafata de circa 300 de mii metri patrati.

Americanii de la Washington Development Park au fost adusi la Cluj dupa aproape un an de incercari. O delegatie a companiei formata din Stefan Plesea (om de afaceri american de origine romana) si William Lauterbach a fost prezenta ieri la Cluj pentru o intalnire cu presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara.

Dupa indeplinirea tuturor procedurilor legale, constructia propriu-zisa ar putea demara abia in vara anului viitor.

Discutia preliminara dintre cele doua parti a vizat un studiu al zonei pe baza de planse, fotografii aeriene. Se doreste refacerea intregii zone a actualului stadion, fiind vorba despre o suprafata de constructie de circa 300 mii metri patrati.

Se vor ridica spatii comerciale si rezidentiale, spatii publice si o parcare, proiectul vizand si o reamenajare a raului Somes. Consiliul Judetean va da terenul, compania americana se ocupa de finantarea proiectului, iar mana de lucru va fi din Romania.

Stefan Plesea le promite clujenilor ca va ridica un stadion de nivel mondial, care va fi “printre cele mai bune din Europa”. De altfel, americanii nu sunt la prima incercare de acest gen, intrucat au experiente cu proiecte similare atat in SUA, cat si in Europa.

Pe langa faptul ca vor schimba complet zona, americanii si-au exprimat si dorinta de a cumpara echipa de fotbal Universitatea Cluj.

“Deocamdata proiectul este in faza de creionare, decizia de demarare nu a fost luata inca”, declara Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean.

Va urma o licitatie, se vor astepta eventualele contestatii ale participantilor la licitatie, iar dupa indeplinirea tuturor procedurilor, in iarna este posibil sa inceapa demolarea.

Initial acest proiect a fost programat pentru Bucuresti, dar ca urmare a insistentelor autoritatilor locale s-a decis totusi realizarea lui la Cluj-Napoca.