Mircea Geoana sustine ca PSD-ul se pregateste de alegeri anticipate. Liderul social-democrat a atras atentia organizatiilor judetene cu privire la climatul politic actual, sugerandu-le sa fie pregatite pentru o iminenta criza politica.

Mircea Geoana considera ca actuala Coalitie nu va mai putea conduce tara mult timp, iar PSD-ul trebuie sa se gandeasca la o posibila alianta, cel mai probabil cu PD sau PRM.

Mircea Geoana a avertizat organizatiile judetene ale PSD ca partidul se pregateste de alegeri anticipate si le-a recomandat vigilenta in vederea unei crize politice iminente.

“Jocul de-a restructurarea, miscarea cu domnul Berceanu cu atac direct la Tariceanu, si care ne aminteste de Traian Basescu in perioda 1996-2000, faptul ca la nivelul PC sunt semne de intrebare cu privire la ocuparea sau neocuparea unei functii importante de catre liderul acestui partid ne conduc catre un scenariu de instabilitate politica”, a declarat Mircea Geoana.

In opinia sa, actuala Coalitie nu mai poate conduce tara pentru prea mult timp. Viziunea conducerii PSD este mai optimista decat ar ingadui-o sondajele de opinie. Potrivit unui sondaj recent, PSD ar fi creditat cu doar 18,5%, iar PRM ar avea aproximativ 24 de procente. Tot in acelasi sondaj PNL ar fi la 22%, iar PD la 21%.

UDMR ar fi votat de 4,9% dintre alegatori, PNG are cu putin peste 3%, iar PUR si PPCD sunt situate la 2,5 procente.

In aceste conditii, social-democratii sunt pregatiti sa accepte sprijinul oricaror forte politice de stanga pentru a invinge actuala Putere in cazul organizarii unor alegeri anticipate. Este si cazul Forului Democrat coordonat de Petre Roman si Ion Iliescu.

Din punctul de vedere al unei aliante, se pare ca sagetile indica spre PD sau PRM, opozitia pe care ambele partide o manifesta fata de Guvernul Tariceanu putand fi o punte spre o colaborare. In principiu, criza prin care trece PNL ar putea face extrem de favorabila o alianta democrata.

In plus, ideea de alegeri anticipate este o mare slabiciune a Partidului Democrat, ceea ce isca destule premise pentru un mariaj rosu cu nuante portocalii.

A doua varianta speculata este cea a unei aliante cu PRM. PSD-ul inainteaza acum aceleasi previziuni cu privire la Coalitie, cum a facut si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor& Alianta e muribunda. Viziunea comuna ar putea fi un punct de start. Totusi, in aceasta directie, conducerea partidului s-a lovit deja de un zid de netrecut.

Cand s-a anuntat o alianta la nivel parlamentar cu peremistii, reactiile vehemente venite atat din interiorul cat si din exteriorul partidului l-au facut pe Geoana sa dea inapoi.

Tensiunile din ultima perioada, printre care si scandalul fregatelor au pus pe ganduri liderii PSD. Exista un risc ca acest scandal sa se tranforme intr-o “matusa Tamara”, ceea ce, evident, ar duce la o scadere drastica a reputatiei deja patate a partidului.

Oricum, ceea ce electoratul nu ezita sa reproseze social democratilor este pastrarea liderilor corupti in partid. Pe de o parte, exista temeri legate de posibilele migratii catre alte partide. Un exemplu bun este deputatul Teodor Nitulescu care a luat recent calea PRM.

Pe de alta parte, desi negata de liderii din capitala, de mare importanta este influenta grupului de la Cluj.

Deputatul Christoph Zopel, aflat in vizita la noi in tara, a tinut o conferinta pe teme social-democrate la Cluj, iar acest eveniment poate fi considerat ca o confirmare a importantei organizatiei clujene si a cuvantului pe care aceasta il va avea de spus.

Nu este de neglijat nici atitudinea anti-Geoana pe care unii tineri din PSD o manifesta fatis. Este vorba aici de Daciana Sarbu, care a criticat in presa modul in care presedintele PSD gestioneaza viitorul partidului, insinuand o posibila revenire a lui Cozmin Gusa la carma PSD.

In urma acestor declaratii, dupa mult tam-tam, Daciana Sarbu nu a fost sanctionata, dar a fost “faultata” verbal de veteranii PSD.