Ionuc Mandras, medic orelist la Spitalul Judetean Zalau este acuzat de mama unei fetite, ca in timpul unei consultatii ar fi lovit-o pe fetita cu palma peste obraz. Dr.Liviu Oroianu, presedintele filialei Salaj a Colegiului Medicilor, a confirmat faptul ca, in urma cu o saptamana, a fost depusa o plangere impotriva medicului Ionuc Mandras. Dr.

Oroianu a afirmat ca plangerea facuta de apartinatori a fost luata in considerare si va fi cercetata de o comisie de disciplina, dar nu poate da mai multe detalii decat dupa ce ancheta va fi finalizata. Directorul Spitalului Judetean, Ioan Muresan, a declarat ca la conducerea spitalului nu a fost depusa nici o plangere, dar se va autosesiza si va face o cercetare disciplinara.

Masurile care pot fi luate de conducerea spitalului, in cazul in care medicul va fi gasit vinovat, sunt sanctiunile prevazute de codul muncii, cea mai aspra fiind cea de desfacere a contractului de munca. Directorul spitalului a afirmat ca impotriva doctorului Mandras a mai fost depusa o plangere la conducerea spitalului in luna martie.

In reclamatie, medicul era acuzat de fiica unei paciente ca a jignit-o pe mama ei. In urma acestui incident medicul a fost avertizat verbal. In ceea ce priveste acuzatiile grave care i se aduc acum doctorulului Mandras, directorul spitalului a afirmat ca trebuie tratate cu toata seriozitatea si daca va fi gasit vinovat va fi „sanctionat conform legii”.

Totodata, Ioan Muresan a mai spus ca a fost sesizat si de personalul medical al spitalului ca medicul are o atitudine „nedemna” fata de colegi si subalterni. „Nici un comentariu” a fost raspunsul pe care l-am primit de la doctorul Mandras.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean, inspector Tincuta Dumuta, in data de 9 iunie a.c., Dosa Loredana din Zalau a depus o petitie la Politia Municipiului Zalau, inregistrata sub numarul 67232, in care relata faptul ca, in urma cu trei zile, s-a internat, impreuna cu fiica sa in varsta de 5 ani, in Spitalul Judetean Zalau, pentru efectuarea unei operatii de scoatere a polipilor.

Interventia urma sa fie facuta de catre medicul orelist dr. Mandras Ionuc. Femeia precizeaza ca „operatia nu a putut fi facuta, intrucat fiica sa nu a tinut gura deschisa, nu a putut fi imobilizata, motiv pentru care doctorul Mandras Ionuc i-a aplicat fetei o palma peste obrazul stang”.

In comunicatul primit de la IPJ, se mentioneaza faptul ca petitionara a anexat si certificatul medico-legal, obtinut a doua zi dupa incident, prin care medicul legist a stabilit diagnosticul de „echimoza pe regiunea genio-malara stanga”, recomandand 1-2 zile de ingrijiri medicale.

Pentru a solutiona petitia, politistii au audiat personalul medical care a fost prezent in sala de operatii. Din declaratiile infirmierei, a asistentei si a medicului rezulta faptul ca, atat inainte cat si dupa intrarea in sala de operatii, fetita a fost foarte agitata si plangea intruna. Pentru a o mai linisti, dr.

Mandras Ionuc i-a aratat flaconul cu anestezic, prevazut cu un pulverizator din plastic, si i-a explicat cum urmeaza sa-l foloseasca. Tot din declaratiile personalului medical reiese ca fetita a fost imobilizata pentru a nu se putea misca, iar dupa ce a deschis gura, medicul a introdus o spatula si pulverizatorul anestezic.

Fetita se zbatea insa foarte tare, reusind la un moment dat chiar sa inchida gura si sa prinda intre dinti ustensilele cu care medicul lucra. Desi i-a spus sa deshida gura, fetita a refuzat.

Existand pericolul de a reteza cu dintii pulverizatorul si a-l aspira pe caile respiratorii, medicul a declarat ca i-a presat gura cu mana dreapta, apasand degetul mare pe obrazul drept si celelalte patru pe obrazul stang. Intrucat actiunile medicului orelist ar putea intruni elementele constitutive ale infractiunii de purtare abuziva, prevazuta de art. 250, alin.2, C.P.: „Lovirea sau alte acte de violenta savarsite de un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu”, s-a decis cercetarea acestuia sub aspect penal, iar pentru stabilirea cu exactitate a mecanismului de producere a leziunilor (prin lovire sau prin compresie), politistii au solicitat Biroului Judetean de Medicina Legala Salaj efectuarea unei constatari medico-legale.

In functie de concluziile acesteia se va putea dispune inceperea sau neinceperea urmaririi penale fata de medicul orelist se mai precizeaza in materialul IPJ.