Traian Rus, primarul comunei Ighiu, a declarat cu naduf in cadrul unei conferinte de presa a PD Alba ca locuitorii comunei sunt grozav de necajiti si suparati pe Directia Silvica Alba, in general si Ocolul Silvic Alba Iulia, in special.

Pricina este exploatarea masiva de catre DS Alba a unor parchete exact in padurea pe care locuitorii din Ighiu trebuie sa o primeasca in curand conform prevederilor Legii 246.

El a reamintit ca la Ighiu au fost constituite composesoratele in fiecare sat: Telna, Ighiu, Ighiel, Bucerdea Vinoasa, Sard si au fost depuse si cererile de retrocedare care au fost aprobate si, in curand, padurea, circa 2000 de hectare, ar trebui sa revina composesoratelor.

Dar pana atunci Ocolul Silvic Alba s-a gandit sa scoata ce se poate scoate din ea. Conform lui Traian Rus, taierile au inceput in toamna anului trecut si sunt masive. Ele continua si acum, ba mai mult, spune el, au fost licitate si alte parchete, tot in amplasamentul padurilor composesorale.

La sesizarile pe care primaria si cetateni, le-au facut pentru oprirea taierilor au primit ras?puns ca exploatarea se face legal.

Legal, legal, dar este oare si moral? Aceasta este intrebarea pe care o pun cetatenii si primarul din Ighiu, "pentru ca stiti in cati ani creste padurea pentru a ajunge la conditiile de exploatare. Daca acum Ocolul Silvic Alba exploateaza tot, proprietarilor de drept ce le ramane? Sa astepte inca cel putin 10-15 ani pana sa se poata folosi de ceea ce de fapt le apartine".

Si pentru ca n-au primit intelegerea celor de la Directia Silvica Alba, Consiliul local Ighiu si Primaria au trecut la contramasuri: o recenta hotarare limiteaza tonajul pentru autovehiculele care trec prin satele Bucerdea Vinoasa si Telna (acolo unde sunt cele mai mari probleme) la 5 tone pe osie Bucerdea si 3 tone pe osie (Telna).

Asta si pentru ca masinile grele au ajuns sa provoace stricaciuni caselor si drumului ca "Romsilva exploateaza padurea noastra si castiga, drumurile le strica, dar nu plateste nimanui nimic".