Padurea Faget, de langa Cluj-Napoca, singura oaza de verdeata mai insemnata a orasului, este defrisata fara autorizatiile si avizele necesare de la Garda de Mediu, Primarie sau Ocolul Silvic. Desi autorizatiile se pot obtine relativ usor, oamenii prefera sa construiasca ilegal si sa primeasca amenzi din partea autoritatilor.

Desi cei care defriseaza sunt proprietari ai terenurilor respective, acest statut nu le permite totusi taierea abuziva a copacilor. In urma unor reclamatii, Primaria Cluj-Napoca a hotarat recent sanctionarea proprietarilor.

De cum incepe zona padurii Faget, vilele in diverse faze de constructie se ridica asemenea ciupercilor dupa ploaie. Proprietarii acestora le-au construit pe terenurile impadurite aflate in proprietate personala, deci pana aici totul pare in regula.

Problemele apar in momentul in care acestia nu sunt capabili sa prezinte la control nici un fel de autorizatie prin care li se permite defrisarea padurii, schimbarea cursului raului sau modificarea terasamentului. Defrisarile aleatorii, fara nici un fel de autorizatie, duc la alunecari de teren, la cresterea nivelului de poluare si disparitia singurului loc de recreere al clujenilor.

Primul caz semnalat este cel al unui proprietar care a defrisat cat a crezut el de cuviinta pentru constuirea unei vile. Desi recunoaste ca nu are nici un fel de autorizatie si acum doua zile a fost somat de Primarie sa inceteze constructia, nu a luat nici o masura.

Locul in care este amplasata constructia risca sa fie supus unor alunecari de teren, dupa cum apreciaza reprezentantii Garzii de Mediu Cluj si ai Ocolului Silvic Cluj-Napoca.

In alte cazuri s-a ajuns si la modificarea cursului unui parau sau la modificari de terasamente. Desi s-a apelat si la Politia din zona, proprietarii sunt foarte greu de identificat sau chiar de negasit, mai ales ca terenurile sunt vandute foarte des iar proprietarii se schimba la interval de cateva luni.

Aceasta este si situatia unui teren de 1.200 metri patrati pe care s-a inceput deja defrisarea pe o portiune destul de mica. Acesta este insa doar inceputul pentru ca fasia defrisata este doar un drum de acces la constructia ce intentioneaza sa fie ridicata.

Adrian Apostoaie, seful Ocolului Silvic Cluj-Napoca afirma ca si acele autorizatii pentru defrisat se pot obtine in anumite conditii, pe baza de verificare si de studii de amenajare.

Sanctiunile aplicate de catre Primarie proprietarilor fara autorizatie de construire constau in amenzi de la 10 milioane la 1 miliard lei vechi si desfiintarea constructiei in 60 de zile. Daca proprietarul refuza plata amenzii si demolarea constructiei, se va ajunge in instanta. Dar amenzile se pot aduna de la mai multe institutii.

Astfel, de la Garda de Mediu persoanele fizice, iau amenda intre 100 si 150 milioane lei vechi daca nu au acordul de mediu iar de la Ocolul Silvic, 600 mii lei vechi pentru taieri ilegale.