SC Somvetra Gherla ocupa la momentul primei privatizari - august 1996 - pozitia a doua in topul intreprinderilor romanesti din industria sticlei. Anton Vasile, omul de casa al magnatului sticlei Corneliu Petreanu, a cumparat 40% din actiunile fabricii, detinute de FPS. In 2002, FPS reziliaza contractul de privatizare din cauza managementului dezastruos, iar Somvetra revine la stat.

In 2004, dupa mai multe incercari de privatizare, fabrica de sticla din Gherla este preluata de Feromat Bucuresti, ca actionar majoritar. Inglodata in datorii la furnizorii de gaz si electricitate, Somvetra SA isi inceteaza activitatea in noiembrie 2005, fiind preluata, din nou, de stat.

Peste 500 de angajati ai fabricii, care este principala unitate economica a Gherlei, au fost lasati pe drumuri.

AVAS, actualul stapan al SC Somvetra SA Gherla, a scos la licitatie activele fabricii, pe module, insa nici un investitor nu s-a aratat interesat. A doua licitatie a avut loc acum doua zile, insa nu a fost nici un participant. Initial, pretul de pornire a fost de 2,15 milioane USD, la a doua licitatie a scazut la 1,6 milioane, iar la a treia, suma va scadea cu 50%.

Doar terenul de aproape 2 hectare care apartine fabricii este evaluat la 1 milion USD, astfel, viitorul cumparator va face o afacere deosebit de buna cu AVAS. Surse apropiate AVAS au dezvaluit faptul ca tanarul presedinte al institutiei, Razvan Orasanu, ar fi nepotul premierului Tariceanu, iar interesele liberalilor vor fi sustinute atunci cand Somvetra va fi ieftina ca braga.

Fabrica de sticla Somvetra SA Gherla se afla in pragul celei de-a treia privatizari. Din 1996, fabrica a trecut prin mainile celor doi “investitori strategici”, Anton Vasile, iar apoi Feromat Bucuresti, care nu au facut decat sa inglodeze unitatea in datorii astronomice, drept urmare Somvetra si-a sistat productia in repetate randuri.

Grevele generale au devenit o obisnuinta, iar situatia a devenit tragica in 2006, cand mai multi muncitori au intrat in greva foamei. AVAS, actualul stapan al SC Somvetra SA Gherla, a scos la licitatie activele fabricii, pe module, insa nici un investitor nu s-a aratat interesat. A doua licitatie a avut loc acum doua zile, insa nu a fost nici un participant.

Initial, pretul de pornire a fost de 2,15 milioane USD, la a doua licitatie a scazut la 1,6 milioane, iar la a treia, suma va scadea cu 50%. Doar terenul de aproape 2 hectare care apartine fabricii este evaluat la 1 milion USD, astfel, viitorul cumparator va face o afacere deosebit de buna cu AVAS.

Fabrica a intrat pentru a doua oara in declin anul trecut, cand Distrigaz SA a sistat furnizarea de gaz metan din cauza datoriilor enorme acumulate de Somvetra la acest capitol. Societatea si-a incetat activitatea in data de 11 noiembrie 2005.

Consiliul de Administratie al societatii a convocat Adunarea Generala a Actionarilor la 5 decembrie in vederea aprobarii dizolvarii societatii si a disponibilizarii celor 700 de angajati. Presedintele sindicatului Somvetra, Tiberiu Benta, a declarat ca angajatii producatorului de sticla nu vor beneficia de nici o protectie sociala.

Intre timp au urmat proteste din partea sindicalistilor, unii au intrat chiar in greva foamei, insa muncitorii tot pe drumuri au ramas. Ca in 2002, si in 2006, sindicatul Somvetra a cerut rezilierea contractului dintre actionarul majoritar si FPS, respectiv AVAS.

Revendicarile sindicalistilor vizau redeschiderea societatii prin preluarea pachetului majoritar de catre AVAS, sesizare catre Departamentul National Anticoruptie asupra modului in care s-a incheiat contractul de privatizare cu SC Feromat SA, care a devenit actionarul majoritar al societatii platind 1,25 miliarde de lei vechi pentru 51,98% din actiuni si asupra modului in care societatea a fost administrata de la incheierea contractului de privatizare si sprijin pentru protectia sociala.

Datoriile Somvetra Gherla depasesc 16 milioane de lei, adica 160 de miliarde de lei vechi. Situatia Somvetrei a devenit si mai critica, dupa ce Directia Finantelor Publice Cluj nu a reusit sa recupereze mai nimic din datorii.

Preluata de AVAS, activele fabricii au fost scoase la licitatie, in urma deciziei tanarului presedinte al institutiei, Razvan Orasanu.

Astfel, la prima licitatie au fost scoase la vanzare urmatoarele active: bloc administrativ, pod bascula, atelier mecanic, depozit materii prime, depozit acid fluorhidric, depozit soda, atelier lustruire chimica, magazie carburanti, hala finisaj, birou si statie calcul, hala si birouri, sopron, depozit materiale, atelier mecanic, hala recoacere, birouri, turn amestec cristal, hala cuptoare topire, depozite de nisip, galerii de fum la cosuri, cosuri de fum din zidarie, magazie, magazie pompieri, statie de reglare gaze, statie pompe ape uzate, cladire centrala termica, garaj si birouri, sopron sudura, retele canalizare, retele apa, cuva beton apometru, retele electrice, retele gaz metan, retele termice, imprejmuire, drumuri si platforme, bunkere si recipienti metalici, teren in suprafata totala de 14.542 mp, mijloace fixe (mijloace de transport, mobilier, birotica, cuptoare diverse, echipamente si utilaje specifice). Pretul de pornire pentru toate bunurile mentionate a fost de 2,15 milioane USD. Nimeni nu s-a prezentat la prima licitatie. Aceeasi situatie s-a petrecut si acum doua zile, cand AVAS a scazut pretul la 1,6 milioane USD.

La a treia “ strigare”, pretul va scadea cu 50% fata de cel initial, astfel va ajunge la 1 milion USD. Doar pretul terenului, situat la intrarea in Gherla ajunge la aceasta suma, prin urmare, Somvetra va fi, in curand, o vaca buna de muls. Terenul si fierul “vechi” care apartin fabricii vor atrage cu siguranta un investitor.

Surse din AVAS au dezvaluit faptul ca exista o relatie de rudenie intre tanarul presedinte al institutiei, Razvan Orasanu, si premierul Calin Popescu Tariceanu. Orasanu a fost consilierul primului-ministru, iar in ianuarie 2006, Tariceanu il numeste in functia de presedinte al AVAS.

Mai mult, potrivit informatiilor noastre, premierul liberal Tariceanu a pus in fruntea AVAS chiar propriul nepot, in varsta de numai 24 de ani. Totodata, Somvetra, una dintre primele fabrici scoase la licitatie sub conducerea lui Orasanu, este interesanta pentru cativa investitori liberali bucuresteni, apropiati premierului.

Interesul pentru Somvetra este justificat de pretul mic la care va ajunge sa fie vanduta, dar si forta de munca bine calificata formata in cadrul societatii, in cazul in care fabrica isi va pastra profilul. Guvernul Tariceanu va da si ordonanta prin care cei disponibilizati vor primi salarii compensatorii, astfel ca gura sindicalistilor va fi astupata.

Precizam faptul ca presedintele AVAS nu a putut fi gasit la sediul institutiei, in cursul zilei de ieri, pentru o pozitie oficiala in legatura cu situatia Somvetra.

Vom reveni.