In baza programului de reforma a sistemului sanitar, Ministerul Sanatatii Publice a demarat in urma cu mai bine de doua luni un proces de evaluare a tuturor unitatilor spitalicesti din tara, ne-a declarat dr. Ion Munteanu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Alba (fosta DSP).

El a precizat ca s-au urmarit modul in care au fost conduse spitalele, indeplinirea indicatorilor medicali si economici de eficienta si problemele cu care se confrunta aceste unitati.

In urma unei analize la care a participat si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, conducerea MSP a hotarat trimiterea unei brigazi ministeriale in judetul Alba, condusa de conf. univ. dr. Ioan Buraga-director general in cadrul MSP, pentru a analiza aspectele legate de managementul spitalelor si eficienta economica a acestora.

Pe langa directorii unitatilor sanitare, la discutii au participat prefectul Cosmin Covaciu, liderul Sindicatului Sanitas Alba, Marius Sepi, reprezentantul Colegiului Medicilor Alba, dr. Dan Pahontiu si presedintele Ordinului Asistentilor Medicali, Adrian Parvu.

In urma analizarii situatiei, au fost propuse masuri de reorganizare la nivelul unitatilor spitalicesti din judetul Alba. In acest sens, spitalele orasenesti Zlatna si Abrud si Centrul de Sanatate Baia de Aries vor deveni sectii exterioare ale Spitalului Orasenesc Campeni, managementul urmand sa fie asigurat de o singura echipa de conducere.

Cu toate acestea, la unitatea din Baia de Aries vor ramane in continuare 60 de paturi, la Zlatna vor fi desfiintate cele 5 paturi de la sectia pediatrie, care oricum nu avea asigurat medic, la unitatea sanitara amintita mentinandu-se doar 40 de paturi. La Abrud, numarul paturilor va fi diminuat de la 125 in prezent, la 80 de paturi.

Sectia nou-nascuti nu va mai avea paturi, iar la obstetrica-ginecologie vor fi desfiintate 20 de paturi, ramanand doar 5.

In schimb, la compartimentul de recuperari si la sectia de interne vor exista cu cate 5 paturi in plus, numarul acestora fiind de 15, respectiv 20 de paturi, in timp ce o parte din paturile sectiei de chirurgie generala, ORL si ATI (care nu avea medic anestezist) vor fi transferate la Campeni.

Unitatea sanitara rezultata din comasarea celor 4 spitale va avea 150 de paturi, cu 10 mai multe decat acum. La Spitalul Municipal Sebes, desi vor exista tot 301 paturi, vor fi facute unele modificari organizatorice. Au fost reduse 10 paturi la sectia oftalmologie, de la 25 la 15, dar s-au suplimentat cu 5 la sectia de fizioterapie, pana la 25 de paturi.

O situatie aproape identica este propusa si pentru Spitalul Orasenesc Ocna Mures, unde vor ramane tot 115 paturi. La sectiile interne, obstetrica si pediatrie vor exista cu cate 5 paturi mai putin, adica 40, respectiv 15, dar la sectia de recuperare se va dubla numarul paturilor, ajungand la 30, avand in vedere ca in oras exista si Baile Sarate.

La Blaj, singurul spital din judet care a incheiat anul financiar trecut cu un excedent bugetar, au ramas 308 paturi, dar s-au desfiintat paturile de la sectia oncologie, care nu era deservita de un medic, suplimentandu-se, in schimb, la sectiile pediatrie si psihiatrie, unde chiar s-a dublat numarul paturilor.

Reduceri mai semnificative s-au produs la spitalele din Cugir si Aiud, de la 177 de paturi la 160, respectiv de la 283 la 260 de paturi. La Spitalul Orasenesc au fost reduse paturile la ginecologie, de la 30 la 25, la pediatrie, de la 26 la 20, diabet, de la 8 la 5, la chirurgie, de la 15 la 10, crescand, in schimb, la recuperari, de la 8 la 10 paturi.

La Aiud, sectia ginecologie va avea cu 10 paturi mai putin, pediatria, cu 8, neonatologia, cu 5, iar sectia de boli infectioase, cu 3, majorandu-se insa cu 3 numarul paturilor la sectia cardiologie. Si la Spitalul Judetean de Urgenta numarul paturilor va ramane acelasi, dar cele 832 de paturi vor fi distribuite altfel in cadrul sectiilor.

Astfel, sectia de diabet va fi reinclusa in cadrul sectiei de medicina interna, urmand sa aiba doar 15 paturi, adica cu 10 mai putine decat acum, in aceeasi sectie urmand sa mai existe 6 paturi pentru reumatologie, 4 pentru endocrinologie si 25 de paturi pentru interne.

Daca toate propunerile vor fi aprobate de MSP, la nivelul unitatilor spitalicesti din judetul Alba vor fi reduse 90 de paturi. Referitor la efectele reorganizarii spitalelor asupra personalului, dr. Ion Munteanu a declarat ca nu vor fi afectate cadrele medicale, ci numai o mica parte din personalul TESA.

El a subliniat ca reorganizarea va avea influenta pozitiva asupra bugetului, atat prin reducerea cheltuielilor de personal, cat si prin contractarea unui numar mai mare de servicii medicale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Alba, prin imbunatatirea indicatorilor medicali ai spitalelor reorganizate.