A doua editie a Festivalului „Zilele Romane” se va desfasura anul acesta in doua locatii, la Zalau in zilele de 30 iunie si 1 iulie si la Porolissum-Moigrad in data de 2 iulie. Organizatorul acestui eveniment este Primaria Municipiului Zalau.

Printre evenimentele propuse pentru editia din acest an a Festivalului pot fi amintite: expozitia de fotografii a artistului Peter Cooper, care va avea loc in aer liber si in cadrul careia vor fi expuse fotografii care surprind modul de viata rural; targul de arta populara, unde vor fi prezentate produse de arta populara, iar cei doritori si iubitori ai acestor produse le vor putea achizitiona.

Vor mai avea loc si oficieri de casatorii in stil roman. In cele trei zile cat va dura Festivalul va fi organizata si o expozitie interactiva a mestesugurilor traditionale: mesteri pietrari, fierari, olari, tesatori, impletitori de nuiele, tamplari, pielari, si apicultori. Nici luptele nu vor lipsi din cadrul acestui Festival.

Cei doritori vor putea asista la o demonstratie de lupte greco-romane; la concursul de scandenberg organizat de „Hercules Gym”, la demonstratii de lupta cu gladiatori, turniruri cavaleresti sau la prezentari de arme. Nu au fost uitate dansurile si muzica. La aceasta editie vor avea loc spectacole de dans roman, dans oriental si dans tiganesc.

Nici cei mici nu au fost uitati de catre organizatorii Festivalului, incluzand in programul manifestarilor si spectacole dedicate copiilor cum ar fi: spectacole de teatru, muzica si dans, jocuri interactive, iar pentru cei care iubesc sportul se vor organiza concursuri sportive.

Vor fi organizate si ateliere de indeletniciri pentru cei mici: navomodelism, olarit, pictura, fabricat lumanari din ceara, fabricat papusi din panusi si paie. In cadrul evenimentelor prilejuite de Festival va mai avea loc si o inedita expozitie de pictura a artistului Flavius Lucacel care va prezenta „Povestea vinului”, pictata pe doage de butoi.

Cei care sunt iubitori de vinuri se vor putea plimba pe „Via Vinorum”- o strada a vinului pe care vor fi expuse spre comercializare vinuri autohtone. Si gurmanzii vor avea parte de o surpriza in timpul festivalului deoarece vor putea gusta din „bucatele” romane preparate dupa retete din Imperiul Roman.

Persoanele dornice sa fie in ton cu atmosfera festivalului vor putea sa isi aranjeze parul dupa moda antica la salonul de coafura, care va intregi paleta de evenimente din cadrul „Zilelor Romane”. Prin manifestarile si evenimentele care vor avea loc cu aceasta ocazie va fi dezvaluit publicului traditia cultura si obiceiurile specifice zonei noastre.

A doua locatie aleasa pentru prezentarea programelor Festivalului fiind Porolissum-Moigrad, unde se gasesc ruinele orasului roman Porolissum, fosta capitala a provinciei imperiale Dacia Porolissensis.

Programul complet al Festivalului „Zilele Romane” este urmatorul, asa cum este el postat pe site-ul www.zileleromane.ro:

Vineri, 30 iunie 2006, Zalau

Ora 21.30 - Deschiderea Festivalului, scena-Casa de Cultura a Sindicatelor. Sceneta de teatru; "Litania focului" - Balance Power; Dans artistic - New Style

Sambata, 1 iulie 2006, Zalau

Locatia I: Scena Casei de Cultura a Sindicatelor:11.40 Prezentare soldati romani 12.00 Lupte cu gladiatori, Familia Gladiatoria Pannonica 12.40 Concert medieval, Aeternum 13.50 Dueluri, Ordinul Cavalerilor de Medias 14.20 Dans tiganesc, Rom P-O Drom 15.00 Muzica Populara, Ansamblurile Porolissum si Columna 15.50 Spectacol de magie, Sandrini si Leone 16.30 Dans oriental, New Style 16.50 The Sky, dans 17.20 Spectacol de magie, Sandrini si Leone 18.00 The Sky, dans 18.30 Rituri de trecere romanesti, Studio24 19.20 The Sky, dans 19.45 Pantomima antica, Trubadurii secolului XXI 20.15 Dans roman, New Style 20.30 Concert medieval, Truverii 21.30 Parada costumelor 23.00 Muzica celtica, Blackbeers 23.40 Jonglerii cu foc, Crispus 24.00 Ritual de initiere, Balance Power 00.05 Muzica celtica, Blackbeers

Locatia II: gradina Colegiului National Silvania (intrarea din strada Parcului) 14.30 Deschiderea taberei militare 15.15 Demonstratie de lupta, Legiunea XV Apollinaris 15.45 Lupte cu gladiatori, Familia Gladiatoria Pannonica 16.25 Prezentare formatie de lupta, Legiunea XV Apollinaris 16.50 Lupte cu cai, Legiunea XV Apollinaris 17.30 Lupte cu gladiatori, Familia Gladiatoria Pannonica 18.10

Turniruri, Ordinul Cavalerilor de Medias 18.50 Demonstratie de lupta, Legiunea XV Apollinaris 19.20 Dueluri, Ordinul Cavalerilor de Medias 20.00 Inchiderea taberei

Locatia III - Parcul municipal: 10.00 Concursuri sportive, CSS Zalau 11.30 Muzica si dans, Palatul Copiilor 12.00 Casuta cu Povesti, Studio24 15.00 D?ale lui Pacala, Studio24 16.30 Muzica si dans, Sc. Simion Barnutiu 17.00 Teatru pentru copii, Teatrul din Baia Mare spectacole stradale: Mimi, Farse medievale, Jocuri cu steagul si focul, Scenete de teatru.

Duminica, 2 iulie 2006, Porolissum

13.40 Dans roman, New Style 14.00 Demonstratie de lupta romana, Legiunea XV Apollinaris 14.30 Dueluri, Ordinul Cavalerilor de Medias 15.30 Lupte gladiatori, Familia Gladiatoria Pannonica 16.10 Lupte cu cai, Legiunea XV Apollinaris 16,50 Turniruri, Ordinul Cavalerilor de Medias 17.30 Lupte gladiatori, Familia Gladiatoria Pannonica 18.10 Dans oriental, New Style.

Participanti

La Festival vor participa artisti din tara si din strainatate.

Dintre artistii prezenti pot fi amintiti: Legiunea XV Apollinaris din Ungaria, care va prezenta parada militara si demonstratii de lupta; Familia Gladiatoria Pannonica, club de gladiatori din Germania si Ungaria, care vor prezenta spectacole de gladiatori; Trubadurii secolului XXI, trupa de actori care vor prezenta spectacole de pantomima antica; Truverii si Aeternum din Bucuresti, doua formatii de muzica medievala; The Sky din Iasi, formatie de dans care va prezenta istoria dansului; Crispus, formatie de jonglerii si animatie cu foc; Sandrini & Leone vor prezenta spectacole de magie; Blackbeers, formatie de muzica celtica; Ordinul Cavalerilor de Medias; Teatrul municipal Baia Mare; Rom P-o Drom din Almas-judetul Salaj; Ansamblul artistic Columna; comercianti de arta traditionala romaneasca si multi altii.