Ultimul val de inundatii a afectat grav cateva localitati din judetul Alba. O situatie critica exista si in localitatea Presaca Ampoiului, situata in raza administrativ-teritoriala a comunei Metes. Aici, in ziua de 20 iunie, in urma unei ploi foarte puternice, o viitura produsa pe Valea Presacii a inundat 13 gospodarii.

Localnicii vorbesc despre cea mai mare viitura pe care au vazut-o in viata lor. In unele dintre case, apa a fost chiar si de o jumatate de metru, oamenii avand de muncit cateva zile pentru a scoate namolul din locuinte. Cel mai afectat de inundatii a fost Ioan Vasile, care a avut nenorocul ca imobilele pe care le are sa fie sub nivelul drumului comunal.

In aceste conditii, aproape intreaga cantitate de apa care a ajuns in drum a trecut prin curtea locuintei sale.

Ioan Vasile ne-a ratat dezolat dezastrul produs de ape. Ne-a spus ca a muncit trei zile pentru a scoate namolul din casa. De asemenea, un perete al unei anexe gospodaresti a fost distrus integral. In curte si in anexe, namolul s-a depus intr-un strat de cativa zeci de centimetri. Tone de lemne aduse de viitura se afla pe terenul acestuia.

Situatia este aproape aceeasi in cazul unui alt cetatean, ce locuieste de pe strada respectiva. Radu Simion ne-a spus ca nu mai poate folosi terenul pe care l-a cultivat si, cu toate acestea, trebuie sa plateasca impozit la Primarie. "Terenul nu l-am folosit nici anul trecut, nici anul acesta din cauza inundatiilor, dar impozit tot platim.

Nu se ia nici o masura, desi am spus despre asta la Primarie", a afirmat Radu Simion.

Cei doi sateni, alaturi de ceilalti cetateni afectati, considera ca o parte din vina are si conducerea administratiei locale, care nu s-ar fi implicat indeajuns in regularizarea vaii care a produs dezastrul.

Mai mult, cei care au avut de suferit de pe urma viiturii sustin ca inundatiile nu ar fi avut o asemenea amploare daca un cetatean nu ar fi obturat partial cursul vaii prin amplasarea unui tub utilizat la traversarea cursului apei.

Mai mult, oamenii nu se gandesc la nici un sprijin din partea autoritatilor, pentru ca nici pana acum nu au primit nimic. In satul Presaca Ampoiului locuiesc familii destul de sarace, a caror principala ocupatie este cultivarea pamantului si cresterea animalelor.

Primarul si viceprimarul sustin ca nu sunt bani

Situatia creata in sat, ca urmare a inundatiilor de acum aproximativ o saptamana, a dus la izbucnirea unui veritabil conflict intre comunitatea locala si Primarie. Reprezentantii administratiei locale se apara si sustin ca, practic, din lipsa de fonduri financiare, au mainile legate.

Primarul Nicolae Varvara si viceprimarul Pascu Gligor, membri PSD, au mentionat ca la debitul istoric care a existat pe valea respectiva, inundatiile nu puteau fi evitate.

Cei doi au completat ca, in conditiile in care specialistii vor decide ca tubul ampalsat in vale are un efect in redirectionarea cursului apei, atunci vor decide scoaterea acestuia. "Acolo trebuie un zid de sprijin pe o lungime de cateva sute de metri. Fara bani ce sa facem? Am dus beneficiarii de ajutor social ca sa curete fantanile. Ne trebuie o echipa de evaluare formata din specialisti.

Valoarea pagubelor, de cel putin 15 miliarde lei, depaseste posibilitatile noastre. Anul trecut am avut pagube de 9 miliarde si nu am primit nici un leu", a spus viceprimarul Pascu Gligor. "Situatia ne depaseste, raportat la posibilitatile noastre", a adaugat, la randul sau, primarul Varvara.

Cei doi mai sustin ca abia dupa sase zile a venit un reprezentant al Directiei de Sanatate Publica pentru a vedea care este situatia cu cele sase fantani inundate.

Primarul si viceprimarul au precizat ca fara cel putin o promisiune din partea autoritatilor judetene, privind alocarea unor resurse financiare, nu pot sa incheie un contract cu firma care ar urma sa curete drumul comunal si sa regularizeze cursul vaii.

Pana cand se vor gasi banii, cetatenii afectati de inundatii vor fi obligati sa se "lupte" cu namolul care le-a umplut casele, curtile si terenurile agricole.