Dezamagiti de nivel scazut de trai din Romania, sute de bihoreni - ingineri, profesori, medici, studenti, asistenti medicali sau simpli meseriasi - aleg calea emigrarii

Cei mai multi dintre ei apeleaza la serviciile unei firme specializate in recrutarea de emigranti pentru Canada, care isi are sediul in cadrul Casei de Cultura a Sindicatelor din Oradea

Aceasta le faciliteaza inclusiv integrarea in societate, cautandu-le un loc de munca, o locuinta si alte servicii absolut indispensabile la sosirea pe pamant canadian

Studii superioare sau o profesie tehnica = „pasaportul” spre Canada!

Conform numeroaselor site-uri referitoare la emigrarea in Canada, categoriile de imigranti sunt „independenti, refugiati, membri ai familiei, cu rude in Canada, oameni de afaceri si cei admisi pe motive umanitare (ordin ministerial)”. Romanii care se declara refugiati nu se mai califica decat in conditii exceptionale.

Calea obisnuita este de emigrant independent, pentru care selectia se face pe baza unui sistem de punctaj. Statul canadian este, in mod declarat, un stat de emigratie, iar criteriul pe care se bazeaza acest lucru este interesul economic.

Emigrarea in Canada este o politica promovata de stat, guvernata de legi care reglementeaza diversele programe prin care imigrantii pot obtine aici drept de rezidenta si munca. Canada aduna anual cate 250.000 emigranti. Dintre acestia, intre 10.000 si 15.000 sunt romani.

La birourile de emigrare ale firmei oradene „Via Canada”, specializata si autorizata pentru selectia de emigranti in Canada, se prezinta zilnic 15-20 de persoane. Dintre acestea, mai mult de jumatate sunt acceptate in urma selectiei.

In afara de evaluarea fiecarui dosar in parte, angatii firmei „Via Canada” faciliteaza obtinerea vizei si pregatesc candidatii pentru a se integra cat mai rapid la sosirea in noua patrie.

In prezent, cea mai mare cautare pe piata muncii din Canada o au inginerii cu profil mecanic, informaticienii, meseriasii din domeniul constructiilor, asistentii medicali, tehnicienii din sanatate, chimistii, petrolistii, cei cu experienta in industria alimentara, etc.

Inca din Romania, cei care vor sa emigreze primesc toate informatiile legate de destinatie si ce au de facut imediat dupa sosirea in Canada. Conform datelor oferite de reprezantantii firmei „Via Canada”, din toamna anului trecut, peste 3.000 de romani si-au manifestat dorinta de a emigra in Canada.

Jumatate dintre ei au intrunit punctajul necesar si, in cel mult un an, vor fi plecati din Romania pentru a incepe o noua viata peste ocean.

Portret-robot de viitor canadian

Doru Tautan, seful Departamentului Clienti din cadrul firmei „Via Canada”, ne-a facut unele precizari referitoare la procesul de selectie al candidatilor la „paradisul canadian”. „Pentru emigrare in Canada poate candida oricine, dar au mai multe sanse tinerii cu varste cuprinse intre 20-23 ani, pana la maximum 50 de ani.

Canada primeste emigranti, dar pentru a intra in Canada trebuie sa te califici. Prima faza de care trebuie sa treaca fiecare candidat la emigrare este daca se incadreaza in conditiile impuse de guvernul canadian. Exista un formular care trebuie completat, iar dupa procesarea lui se face o evaluare si se stabileste daca candidatul intruneste conditiile.

Printre aceste conditii se numara varsta, studiile, experienta in munca, cunoasterea limbilor engleza si franceza, daca au rude sau prieteni in Canada. Probele eliminatorii sunt starea de sanatate si cazierul. Costurile pentru a emigra in Canada difera in functie de programul pe care se face cererea de emigrare, sunt diferite. Exista mai multe programe de emigrare.

In general, pentru a pleca in Canada, o persoana are nevoie de circa de 3000 de euro, iar o familie, minim 4000-4500 de euro. Acesti bani constituie de fapt costurile necesare pentru obtinerea vizei. In afara de acesti bani, mai ai nevoie, la sosire in Canada de o suma de bani pentru cheltuielile din primele trei luni de sedere.

La inceput a existat un program federal de emigrare, dar cu timpul, fiecare provincie a Canadei si-a facut propriul ei program de emigrare pentru a atrage candidatii de care au nevoie, in industria lemnului, chimica, a petrolului, etc. In acest fel, fiecare provincie isi atrage oameni calificati in aceste meserii. Punctajul care se acorda este diferit, in functie de programul de emigrare.

Poate fi un minim de 30 de puncte in anumit program sau minim 67 de puncte in alt program.

Cele mai cautate in Canada sunt persoanele cu studii superioare, dar asta nu inseamna ca cei care nu au studii superioare nu se califica si nu pot sa plece! Nu pot sa precizez cate persoane s-au inscris la «Via Canada» in ultima vreme, dar zilnic se intereseaza in jur de 10-15 persoane la fiecare dintre birourile noastre din tara.

Fiecare emigrant care ajunge in Canada trebuie sa aiba minim 2500-3000 de dolari canadieni pe persoana. Acesti bani trebuie sa le ajunga pe primele trei luni. Programele care sunt facute de provincii sunt mai ieftine, nu este nevoie de o suma atat de mare. Circa 3000 de dolari canadieni sunt suficienti pentru o persoana.

Daca este o familie, nu se dubleaza pretul, este o regula dupa care se calculeaza la fiecare familie suma necesara. Este nevoie de emigranti peste tot in Canada, dar romanii prefera orasele mari, cum ar fi Toronto, Montreal sau Vancouver. In aceste orase sunt cele mai mari comunitati de romani. Procesarea dosarului pentru emigrare dureaza intre noua luni si un an si doua luni.

Candidatul vine, se face acea prima evaluare a cererii de emigrare si in functie de programul pe care se califica si profilului, intocmim o lista cu acte care trebuie aduse” - ne-a declarat reprezentantul firmei „Via Canada”.

Canada este un stat situat in extremitatea nordica a continentului nord-american. Ca suprafata, Canada este cea mai intinsa tara a lumii dupa Rusia, teritoriul sau fiind organizat asemenea unui stat federal, in zece provincii si trei teritorii. Tara industrializata si avansata tehnologic, Canada este este una dintre cele mai bogate natiuni ale lumii.

Economia canadiana este dominata de sectorul de servicii, in care lucreaza trei sferturi din populatie. Industria forestiera si extractiva de titei sunt doua dintre cele mai importante ramuri industriale. Datorita acestui fapt, Canada este dependenta de comertul exterior, in special cu Statele Unite.

Fiind o societate industriala afluenta si tehnologica, Canada de azi se aseamana mult cu Statele Unite in ceea ce priveste orientarea spre economia de piata, metodele de productie si nivelul de trai ridicat.

Canada tipareste bancnote de 5, 10, 50, 100, 500 si 1000 dolari canadieni. Monedele canadiene sunt de doi dolari („toonie”), un dolar („loonie”), 25 centi („quarter”), 10 centi („dime”), cinci centi („nickel”), un cent („penny”).

In Canada sunt acceptate de catre marea majoritate a agentilor comerciali sau de prestari servicii principalele carti de credit internationale: Mastercard si Visa. Limbile oficiale sunt engleza si franceza. Mai mult de 60% dintre canadieni declara engleza drept limba materna. Limba franceza este considerata limba materna de catre 25% dintre canadieni, in special rezidentii provinciei Quebec.