Deputatul PNTCD de Cluj, Mircia Giurgiu, a anuntat ca va da in judecata Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Actiunea in Justitie ar urma sa fie introdusa saptamana viitoare.

Parlamentarul ii acuza pe reprezentantii AVAS de neglijenta in serviciu, pentru ca au ignorat avertismentele sale legate de comportamentul nepotrivit al fostului actionar majoritar de la fabrica de sticla "Somvetra" din Gherla. Deputatul a declarat ca a lansat primele avertismente inca din luna februarie a anului 2005, cu noua luni inainte de inchiderea fabricii.

Directorul societatii din Gherla, Francisc Kantor, a cerut conducerii AVAS sa inceapa procedura de faliment in privinta fabricii de sticla. El doreste sa ii impiedice pe creditorii companiei sa scoata la licitatie activele fabricii de sticla. In prezent, "Somvetra" a ajuns cel mai mare datornic la bugetul de stat.

Sumele pe care trebuie sa le plateasca fabrica diversilor creditori se ridica la 270 de miliarde lei vechi. Unitatea si-a inchis portile din luna noiembrie a anului trecut, cand, din cauza neplatii facturilor, compania "Distrigaz Nord" a debransat de la retea fabrica de sticla.

De atunci, cei circa 600 de angajati ai societatii din Gherla nu si-au mai primit salariile. Conform legii, dupa ce pachetul majoritar de actiuni ale fabricii a reintrat in portofoliul AVAS, ca urmare a rezilierii contractului de privatizare, oamenii au dreptul sa primeasca salarii compensatorii si ajutoare de somaj. Nici acum, insa, nu a fost finalizata procedura inceputa cu opt luni in urma.

"Feromat" Bucuresti, chemata in instanta

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ca va da in judecata compania "Feromat" Bucuresti, cumparatorul "Somvetra" Gherla. AVAS a reziliat deja contractul de privatizare. Conform acestui contract, "Feromat" ar fi trebuit sa investeasca in fabrica de sticla o suma de 50.000 de euro.

Pentru nerealizarea acestei obligatii, firma bucuresteana datoreaza AVAS si penalitati de 8.700 de euro.

De asemenea, "Somvetra" a acumulat datorii catre AVAS in valoare de 840.025 dolari, la care se adauga salariile neplatite din ultimele trei luni ale anului trecut. Juristii institutiei de la Bucuresti analizeaza posibilitatea de a cere inceperea urmaririi penale impotriva administratorilor "Feromat".

Aceasta companie a cumparat "Somvetra" Gherla cu 1,8 miliarde lei vechi si a vandut doar caminul de nefamilisti al combinatului pentru 4,5 miliarde lei. De asemenea, angajatii societatii bucurestene au vandut intregul stoc de produse al fabricii si nu au platit nici una dintre facturile unitatii din Gherla, astfel ca "Somvetra" a ajuns pe prima pozitie in topul datornicilor din judetul Cluj.

Mai mult, administratorii fabricii de sticla, numiti de "Feromat", au provocat daune de circa 600.000 de dolari prin avarierea unui cuptor pentru sticla.