Reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului s-au intalnit, saptamana trecuta, cu ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, de la care, in urma negocierilor, au obtinut majorarea salariilor tuturor angajatilor, bani pentru investitii si tichete de masa in locul mesei calde.

Astfel, salariile minerilor din Valea Jiului se vor majora din luna august, iar masa calda acordata la intrarea in subteran nu va mai exista. Avand in vedere ca in prezent CNH plateste 58.000 lei pentru masa unui miner/zi, majorarea prin aceste tichete va fi de circa 1.200.000 lei ROL.

Dar cuantumul de marire salariala inca nu s-a stabilit la aceasta intalnire. “S-au purtat discutii pe tema majorarii, dar procentul inca nu a fost stabilit.

Ministrul Seres a acceptat, intr-o prima faza, sa aloce Companiei Nationale a Huilei 200 de miliarde de lei pentru investitii, iar minerii vor primi tichete de masa”, a declarat Zoltan Lacatas.

Compania Nationala a Huilei urmeaza sa se transforme in Societatea Nationala a Huilei si ii cade bine aceasta hotarare, care este considerata crestere salariala.

Chiar directorul general al CNH, Daniel Surulescu a recunoscut ca aceasta cerere a acordarii tichetelor de masa este o deviere a scopului initial pentru care s-a acordat facilitatea.

“Important pentru noi este ca salariatul sa poata face fata efortului de la locul de munca, pentru ca nu este o munca usoara, iar energia consumata este considerabila. De exemplu, ritmul cardiac este altul in microclimatul din subteran.

Da, se deviaza scopul initial al acordarii mesei inainte de intrarea in subteran, dar noi trebuie sa aplicam legea. Daca in viitor legea va spune altfel, noi asa vom face. Oricum banii alocati nu sunt suficienti”- a declarat cu o luna in urma Surulescu.

Si parerile liderilor sunt impartite, insa o parte dintre ei s-au scuzat cu acel sondaj facut in randul minerilor si gata. „Cei care au cerut tichete sunt convins ca nu realizeaza ce o sa faca cu ele. Acei bani cred ca n-o sa ajunga nici in casa minerului, ci eventual vor fi folositi la o iesire-doua cu ortacii.

Deci omul care trebuie sa fie hranit corespunzator va fi afectat. Personal, cred ca de la anul va manca de acasa, din farfuria lui. Cei din UE nu beneficiaza de masa asta.

Daca noi nu ne pregatim pentru ziua de maine, o sa ne pregateasca altii pentru ziua de poimaine si nu o sa ne placa” - a declarat vicepresedintele LSMVJ, Arpad Sipos, tot cu circa o luna in urma. In schimb alti lideri ne-au tras de urechi ca promovam si altfel de pareri decat ale lor.

Deputatul PD de Hunedoara, Monica Iacob Ridzi, a primit vestea cu mare suparare, avand in vedere ca s-a zbatut pentru ca minerii sa primeasca marirea de salariu prin acordarea de tichete de masa, fara a se elimina masa calda la intrarea in subteran, masa care avea ca scop necesarul de calorii in prestarea unei asemenea munci grele.

“Nu se poate asa ceva! Sa vedeti ca va scadea randamentul oamenilor si din pacate, peste ceva timp, vor aparea si bolile. Nu am certitudinea ca vor veni cu supliment pentru a avea forta sa presteze munca din subteran. Aceasta hotarare trebuie reconsiderata pentru ca se pot gasi resurse.

Nu se poate sa ii lipseasca de aceasta facilitate. Voi continua sa raman ferma pe pozitie”- a declarat Monica Ridzi, dupa intrevederea liderilor de sindicat cu ministrul Seres.

A cata oara minerii sunt pacaliti si cad in capcanele intinse de altii?