Executivul judetean are nu mai putin de 110 functionari, cu tot cu presedinte si cei doi vicepresedinti.Consilierii Judeteni spun ca se discuta cam de mult timp despre modificarea organigramei CJ si ca, pana in prezent, situatia ar fi trebuit reglementata. Executivul si consilierii judeteni se pun de acord atunci cand vine vorba despre dezvoltarea serviciului de integrare.

Nemultumirea consilierilor se leaga mai ales de modul in care functioneaza departamentul de imagine al CJ si de serviciul care elaboreaza si solutioneaza documentatia pentru sedintele CJ.

La inceputul anului 2004, cand PSD mai conducea CJ, s-au mai facut cateva modificari la nivel de executiv, comasandu-se o parte din servicii, reducandu-se din posturi, sau transferandu-se functionari de la un departament la altul. De atunci, insa, nici o schimbare.

Presedintele CJ, Marius Nicoara, sustinea, in urma cu un an, intr-un interviu publicat de ZIUA de Cluj, ca a ales sa lucreze cu aceeasi echipa intrucat a considerat ca schimbarile nu sunt neaparat o solutie si mai ales pentru ca are incredere ca oamenii din vechea garda se pot adapta la noul sistem pe care l-a impus.

Acesta aprecia ca sunt, totusi, necesare anumite schimbari si ca ar avea in lucru un proiect privind organigrama institutiei pe care o conduce. Un an s-a scurs de atunci si, desi Romania pare sa fie din ce in ce mai aproape de Uniunea Europeana, structura executivului judetean nu a suferit absolut nici o imbunatatire.

Un motiv invocat de Nicoara se leaga, in primul rand, de noua lege a administratiei publice, care, prin noile reglementari cu privire la statutul functionarului public, a tinut in loc proiectul transformarii organigramei CJ.

Pe de alta parte, consilierii judeteni spun ca de foarte mult timp se discuta despre eventuale modificari in structura executivului si ca, pana acum, situatia ar fi trebuit reglementata. Consilierii sunt de acord ca trebuie facute modificari, dar asteapta ca proiectul sa vina din partea presedintelui CJ.

Nicoara are un astfel de proiect in lucru si precizeaza ca serviciul a carui imbunatatire nu sufera amanare este cel de Integrare Europeana, Programe, Prognoze.

Functionarii si serviciile CJ

Structura CJ pare simpla, cu toate ca divizarea si subdivizarea serviciilor nu pare logica. Vicepresedintelui Palfi Mozes ii sunt atribuite, conform structurii actuale, Directia Generala a Domeniului Public si Privat, cea care se ocupa de scolile speciale (11 in total) si Directia Judeteana pentru Protectia Copilului.

Vicepresedintele Kerekes Sandor raspunde de Directia de Urbansim si de Institutiile de Cultura (opt in total). Secretarul general al judetului, Mariuca Pop, are in subordine Directia de Administrare Publica si Juridica.

De sine statatoare este Directia Economica, condusa de Petru Malai, iar direct subordonate presedintelui Nicoara sunt serviciul integrare europeana, programe, prognoze, corpul de informatica, compartimentul de audit intern si cabinetul propriilor sai consilieri.

Alte servicii, precum cel al Protectiei Plantelor sau Salvamont, regiile si societatile comerciale de sub autoritatea CJ sunt incadrate, de asemenea, Directiei Domeniului Public si Privat.

Aceste servicii, coordonate de functionari precum Petru Malai, Mariuca Pop sau Radu Spanu (arhitectul sef al judetului), Lucia Todoran, (directorul executiv al directiei de administratie publica juridica), sau de catre alti sefi de regii si societati din patrimoniul CJ, nu au suferit modificari.

Chiar daca nu se vorbeste despre o comasare a unor servicii sau desfiintarea unor posturi, un lucru este recunoscut de toata lumea este nevoie de mai multi functionari. Purtatorul de cuvant al CJ, Cornelia Trif, a precizat ca, deocamdata, conform deciziei Ministerului Administratiei si Internelor, CJ trebuie sa mentina blocate 40 de posturi.

Ce spun consilierii judeteni

Consilierul UDMR Matis Jeno a recunoscut ca nu stie foarte multe despre executivul CJ. "Eu sunt consilier, nu stiu foarte bine ce se intampla la nivel de executiv", spune Matis, apreciind ca o schimbare este de dorit.

De altfel, acesta a si spus ca s-a mai vorbit despre organigrama CJ, insa considera ca proiectul pe care presedintele CJ il va initia trebuie sa se plieze pe ceea ce reglementeaza legea administratiei publice cu privire la statutul functionarului public.

"Eu cred ca cel mai bine intarit ar trebui sa fie Biroul de Integrare, pentru ca, de la anul, acest lucru va fi extrem de important pentru noi", a mai adaugat Matis. El a amintit si regiile pe care le administreaza CJ si care ar putea fi privatizate, astfel incat CJ sa nu se mai ocupe de intretinerea si gestionarea acestora.

"Oportunitatea privatizarii trebuie, insa, studiata foarte bine pentru a nu comite greseli. Daca ne aducem aminte, anul trecut si CJ Mures si-a privatizat regiile si nu toate au devenit performante", a explicat Matis.

Reprezentant al PSD, consilierul Dan Canta spune ca nu-si aduce aminte sa se fi discutat vreodata despre modificarea organigramei si apreciaza ca initiativa ar trebui sa vina din partea presedintelui Nicoara, avand in vedere ca executivul este in subordinea sa.

"Problemele de care ma lovesc eu, ca, in rest, nu stiu prea bine, ca nu ma lovesc de functionarii CJ, este partea de elaborare a documentatiilor pentru sedintele CJ", a spus Canta. Acesta nu stie daca este nevoie de mai multi angajati, sau daca actualii trebuie schimbati, insa atentioneaza executivul ca materialele care ajung la consilieri sunt, in cea mai mare masura, haotic alcatuite.

Consilierul PD Steluta Cataniciu a declarat, la randul ei, ca este vorba despre mentalitatea functionarilor CJ, care reprezinta un dezastru pentru imaginea CJ, care, oricat s-ar misca organigrama, tot n-ar putea sa se schimbe.

"Fiecare functionar face exact ce-l taie capul, pentru ca nu se teme ca ar putea fi sanctionat daca greseste", a spus Cataniciu, apreciind ca presedintele Nicoara ar trebui sa fie mult mai ferm in relatiile cu functionarii sai. "Asa nu s-ar mai ajunge la nenumaratele gafe cu care ne confruntam acum, iar imaginea CJ s-ar imbunatati simtitor", a incheiat Cataniciu.

Consilierul PNL Ioan Petran a declarat insa, ca exista deja un proiect care vizeaza modificarea organigramei CJ. "Mai avem de discutat, dar, in principiu, stim cam ce trebuie schimbat", a sutinut Petran, fara a oferi prea multe detalii cu privire la ce ar urma sa se schimbe. Un alt consilier PD, Mircea Morosan, a sustinut ca cel mai mult sufera departamentul de imagine al CJ.

"Sunt prea putini oameni la departamentul de imagine, nu stiu cum se descurca executivul CJ pe partea asta, insa eu, care sunt si presedinte al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP), stiu ca ma folosesc de acelasi personal si treaba merge foarte greu", a apreciat Morosan.