„Asiguram locuri de cazare confortabile, la preturi studentesti, o baza materiala flexibila, moderna si conditii excelente de petrecere a timpului liber”. Asa suna o reclama difuzata in aceste zile la radiourile din Ploiesti si prezenta in paginile ziarelor locale. Si n-ar fi nici o problema, daca ar fi adevarat si daca n-ar fi vorba de Universitatea de Petrol - Gaze din Ploiesti.

UPG isi face reclama. In ziare, la radio, pe stalpi. Desigur, e cea mai buna din tara. Adica doar aici se pregatesc cei mai buni ingineri, care vor muri de foame. Sau de ciuda, pentru ca nu isi vor gasi un loc de munca. Culmea e ca au fost pregatiti sa se descurce singuri atunci cand vor termina.

Pai, daca nu poti sa-si gasesti un loc de munca dupa ce ai fost obligat sa scrii mii de pagini despre cum mai arata si ce mai face surubul in ziua de azi, inseamna ca e numai vina ta. UPG a facut tot ce putea. Suplimentar, probabil, viitorilor ingineri someri le-a fost predata teoria saibei si a piulitei. Au fost invatati chiar cum merge curentul alternativ prin conducte drepte.

Sa revenim la reclama si, ca niste adevarati ingineri ce suntem sau ce vom fi, s-o luam usor pe firul ei. Sa nu va asteptati sa spuna ca „noi avem cei mai buni profesori”. Ar fi greu. Cel mai important e ca la UPG nu se dau examene. Ce usurare! Asta ne mai trebuia (probabil, in curand se va desfiinta cel putin una din cele doua sesiuni).

Dupa ce ca taxa e de 16 milioane de lei, ar fi culmea sa te mai si puna sa inveti, la cati bani dai. E, si daca inca nu sunteti convinsi, UPG mai face cateva precizari. Alea cu locuri de cazare ieftine si confortabile si posibilitati nelimitate de petrecere a timpului liber.

Nu plecati, pentru ca urmeaza un reportaj senzational in confortul din camine si in nenumaratele locuri de petrecere a timpului liber.

Banci, seminte, scari si manele

Caminele UPG. In jur de ora 17.00. Soare. Bariera. E lasata doar ca portarul sa aiba ce ridica. Adica nu te intreaba nimeni de ce vrei sa treci de bariera. E momentul lui de glorie. Mai ales cand apasa pe buton si bariera se ridica singura. Unde a ajuns tehnologia in ziua de azi! Odata trecut de bariera, observi deja primele posibilitati de petrecere a timpului liber. Banci. Foarte multe banci.

Daca esti student la o facultate economica, chiar ai foarte multe de invatat din aceasta experienta unica. Pe una dintre ele sunt trei studente care isi petrec intr-un mod foarte placut timpul liber. Stau pe banca. La soare. Deja doua lucruri deodata. Si e chiar gratis. Adica nu trebuie sa platesti nici o taxa pentru asta. Doar sunt studenti, si oricum nu au foarte multi bani. Dilema.

Daca cinci plus cinci fac zece, de ce si sase plus patru fac tot zece? O simpla coincidenta? Sau e ceva mai complicat? Fetele dezbat mai departe.

Exista si cateva terenuri de baschet. Chiar ai putea sa joci baschet pe ele. Asta daca ar avea inele. Cred ca, pana la urma, sunt utile si panourile, asa, fara prea multe accesorii. Exista sanse mai mari sa le nimeresti. Insa putem sa jucam fotbal. Aici chiar avem porti. Bine, n-avem loc de tigani. Singura cale e sa ne facem o echipa care sa fie ciuca batailor.

Sa simta formatia de vedete a romilor ca, daca ar fi avut un pic de noroc, ar fi putut sa joace la Campionatul Mondial din Germania. Asa de buna e. Scapam si de bataia de rigoare si de injuraturi. Daca pana acum nu v-ati distrat (clar, sunteti mofturosi!), de acum incolo incepe nebunia. Studentii isi petrec timpul liber pe scarile din fata caminelor. Scarile chiar sunt curate.

Si chiar sunt suficiente. Bineinteles ca toata lumea mananca seminte si se simte bine. Mai ales atunci cand scuipa cojile pe jos. Iti poti imagina ca ai in fata un profesor care te-a picat, un coleg care te-a enervat. Clar. Timpul liber se petrece in conditii excelente la UPG. Am uitat sa va spun de aleile lungi. Pe ele puteti sa va plimbati in liniste.

Asta atunci cand manelele nu sunt date la maxim. Cand Florin Salam nu le satisface setea de cultura si chiar foamea, la propriu. Mai ales daca punem si putina paine langa salam.

Ban la decan trage

Nu ne mai ramane sa vorbim decat de preturile studentesti ale locurilor de cazare confortabile. Pana acum, un student trebuia sa plateasca 1.700.000 de lei pe luna. Plus curentul, care este platit separat. (In medie 800.000 pe camera). Daca mai uitati si un geam deschis, curentul e si mai intens si chiar v-ati ars la buzunare. De luna viitoare, o persoana o sa plateasca 2.300.000 de lei.

Logic, plus curentul. Daca cumva camera e de patru persoane si in ea n-au mai ramas decat doi studenti, acestia trebuie sa suporte cheltuielile si pentru aia doi care nu sunt. Sa se invete minte si sa lege prietenii care dureaza in timp.

La un calcul simplu, o camera de patru costa cam 10 milioane de lei pe luna si nu poti sa faci altceva in ea decat sa stai in pat. Pentru ca nu prea ai loc sa faci altceva. Plus curentul. Ieftin, nu? Dar macar nu dai examene si ai unde sa te distrezi cat e ziua de lunga. Seminte sa ai, sa prinzi o banca libera si sa-ti iei ultimele manele aparute pe piata.