Opt persoane, intre care trei functionari cu atributii de conducere si control din cadrul Societatii Nationale Feroviare (SNF) de Transport Marfa Timisoara, au fost trimise in judecata pentru fapte de coruptie, dupa ce procurorii DNA au finalizat ancheta, demarata inca de acum doi ani, in acest dosar complex, care insumeaza nu mai putin de 97 de volume.

Daca initial cercetarile au vizat 16 persone, lista suspectilor s-a injumatatit, alaturi de fostii directori de la "CFR Marfa" fiind anchetati si cinci oameni de afaceri din zona de vest a tarii.

Dosarul ii vizeaza pe Mihail Spiridon, ex-director "CFR Marfa" in perioada 2001-2003, Ioan Titiriga, fost director si fost sef de divizie in intervalul 2001-2004, si Simona Liana Andreescu, fost sef al Serviciului Investitii, iar apoi sef divizie tehnica la aceeasi societate, trimisi in judecata pentru infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals.

In acelasi dosar au mai fost deferiti Justitiei si patronii unor firme cu capital privat din Timis si Hunedoara.

Este vorba despre Catalin Dan Bojan, administrator la SC "Star Instal" SRL Timisoara, acuzat de dare de mita, complicitate la abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals intelectual la Legea contabilitatii; Horatiu Nicolae Vasiu, administrator la SC "City Impex" SRL si SC "Betacom" SRL, ambele din Simeria, respectiv SC "Basic Cons" SRL Timisoara, invinuit pentru dare de mita, delapidare, complicitate la abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals intelectual la Legea contabilitatii si folosirea cu rea-credinta a creditului firmelor administrate; Emilian Ilie Campianu, administrator la SC "Simetrics Construct" SRL Timisoara, la fel, pentru dare de mita, delapidare, complicitate la abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii si fals intelectual la Legea contabilitatii; Dumitru Rosca, administrator al SC "Rototerm" SRL Timisoara, suspectat pentru dare de mita, delapidare si fals intelectual la Legea contabilitatii; si in fine, Mircea Sorin Haida, director la SC "City Impex" SRL Simeria, acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la savarsirea acestei infractiuni.

Spaga de 2 miliarde lei

"Obiectul investigatiilor l-a constituit incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice de lucrari, servicii si materiale efectuate de fostii directori ai societatii", au mentionat, ieri, procurorii Anticoruptie.

Ancheta releva ca in perioada 2001-2004, SNF Transport Marfa a realizat o serie de achizitii publice, la preturi supraevaluate, in baza unor licitatii trucate, demersuri care aveau ca scop favorizarea anumitor societati private din judetele Timis si Hunedoara.

In schimbul acestor favoruri, fostii sefi de la CFR "Marfa" au beneficiat din partea patronilor firmelor direct interesate atat de cadouri costisitoare, precum mobilier de lux din import, cat si de diferite servicii constand in ample lucrari de amenajare la vilele si locuintele familiale proprietate personala. Contravaloarea acestor servicii a fost estimata la 2 miliarde lei vechi.

"In plus, cei trei sefi de la CFR "Marfa" au inlesnit receptionarea si decontarea unor lucrari neefectuate sau efectuate partial de catre firmele favorizate, prejudiciul adus bugetului ridicandu-se la peste 5 miliarde lei vechi", a declarat procurorul-sef al DNA Timisoara, Vlad Speriusi.

Pentru recuperarea pagubei, anchetatorii au pus sechestru asigurator pe proprietatile inculpatilor, procurorii Anticoruptie precizand ca ex-directorul Spiridon detine atat o casa in Timisoara, cat si o vila in localitatea Varfurile (judetul Arad).

Cat priveste noul sediu al CFR "Marfa" Timisoara (fosta cantina a Intreprinderii "Electromotor"), achizitionat de la oamenii de afaceri locali Marius si Emil Crsitescu, acesta face obiectul unui alt dosar penal, disjuns din cel de fata si care se afla in prezent in lucru la Politia Transporturi.

Dosarul a fost inaintat Tribunalului Timis, iar procesul urmeaza sa inceapa in septembrie, dupa vacanta judecatoreasca.