Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) se confrunta cu un conflict de interese, institutia devenind, cu sau fara voia conducerii, un “incubator de afaceri” pentru angajatii cu “spirit intreprinzator”. Silvia Vandici, in calitate de sef al departamentului de achizitii si investitii al ISJ Cluj, a supervizat lucrari de reabilitare a unor scoli din judetul Cluj, finantate de Banca Mondiala. La aceste lucrari a participat, in subantrepriza, SC Van 3 Construct SRL, unde se regasesc, in calitate de actionari, Silvia Vandici si sotul ei, Bela Vandici.

In organigrama Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, incepand cu 1994, isi “face” loc Silvia Vandici, de profesie inginer constructor, care a castigat concursul pentru functia de diriginte de santier pentru judetul Cluj, post pe care l-a ocupat pana in 2000.

Din acel an, Silvia Vandici a preluat atributiile specifice compartimentului “achizitii si investitii” din cadrul ISJ Cluj, post detinut pana in iunie 2005, data care corespunde investirii Titianei Zlatior in functia de inspector sef.

In august 2005, Silvia Vandici a ajuns angajata Ministerului Educatiei si Cercetarii, avand functia de diriginte de santier in cadrul programului de reabilitare a scolilor. Din aceasta pozitie, Vandici a condus lucrarile desfasurate in trei judete invecinate Clujului, respectiv Mures, Harghita si Covasna.

Si diriginte de santier, si patron

In 1995, luna august, Silvia Vandici a infiintat, impreuna cu sotul ei, Bela Vandici, societatea Van 3 Construct SRL, care are ca principal obiect de activitate “constructii si lucrari de geniu”, o societate care putea participa la licitatii sau prelua lucrari in domeniul constructiilor, hidroizolatiilor si amenajarilor interioare, inclusiv in programul de reabilitare a scolilor, program finantat de Banca Mondiala si derulat de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin inspectoratele scolare din teritoriu. Intre anii 1995 si 2000, Van 3 Construct nu a avut prea multe contracte.

Societatea a cunoscut un adevarat “boom” economic abia dupa anul 2000, adica din momentul preluarii de catre Silvia Vandici a departamentului “achizitii si investitii” din cadrul ISJ Cluj.

Societatea administrata de Bela Vandici a primit lucrari in subantrepriza, atat in cadrul proiectelor de reabilitare a scolilor derulate prin inspectorat, cat si la cele derulate prin Primaria Cluj-Napoca.

Intrucat conditiile de participare la licitatiile desfasurate la Bucuresti de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii sunt drastice (printre altele, societatea devine eligibila doar daca are o cifra de afaceri de peste un milion de euro pe ultimele trei luni), Van 3 Construct SRL nu s-ar fi calificat pentru preluarea directa a unor astfel de lucrari, foarte profitabile, de altfel.

In plus, pentru ca ocupa functia de diriginte de santier si sef al departamentului “achizitii si investitii” la ISJ, Silvia Vandici ar fi fost incompatibila. Aceste motive nu opresc, totusi, aceeasi societate, Van 3 Construct, de a contracta in sistem de subantrepriza lucrari in zonele de influenta ale actionarului-diriginte de santier.

Astfel, societatea Silviei Vandici a efectuat lucrari de demolare si reconstruire a scolilor din localitatile Copaceni si Manastirea, sub antreprenoratul Castrum Corporation SRL din Negresti-Oas, care castigase licitatiile la ministerul de resort. Putem mentiona aici calitatea de samaritean a societatii Van 3 Construct, care a sponsorizat introducerea gazului metan la scoala din Copaceni.

In 2003, aceeasi societate participa, tot in calitate de subcontractor, la refatadizarea si renovarea scolii din Huedin si a scolii 13 din Cluj-Napoca, antreprenorul acestor lucrari fiind Acomin SA Cluj-Napoca. Din “pura intamplare”, Silvia Vandici facea parte din comisia care a incheiat procesul verbal de receptie a lucrarilor.

Ea a negat, insa, orice implicare in subcontractarea acestor lucrari, motivand ca nu are putere de decizie in societatea Van 3 Construct. In schimb, Bela Vandici a recunoscut efectuarea lucrarilor luate in subantrepriza, dar nu crede ca ar fi vorba de vreun conflict de interese.

In perioada 1999-2005, societatea sotilor Vandici a participat si la licitatiile organizate de Primaria Cluj-Napoca, tot in cadrul programului de reabilitare a scolilor, program finantat de la bugetul local. Van 3 Construct a efectuat lucrari de hidroizolatii la Colegiul “Raluca Ripan”, la Scoala nr. 6, la Scoala nr.3 si lucrari de reparatii la liceul Waldorf si la Grupul Scolar “Victor Babes”. Garantia lucrarilor este de 10 ani.

Intotdeauna, altcineva e de vina

Conform documentatiei oferite de Primarie la solicitarea ZIUA de Cluj, lucrarile de hidroizolatii au fost de slaba calitate. Ca atare, Primaria a intentat societatii sotilor Vandici mai multe procese pentru a obliga constructorul sa respecte prevederile contractului, mai precis sa refaca hidroizolatiile.

Bela Vandici afirma, insa, ca societatea pe care o administreaza este dispusa sa refaca lucrarile. El considera ca singurii vinovati pentru deteriorarea lucrarilor sunt furnizorii materialului termoizolant, respectiv Matizol SA Ploiesti, acesta oferind o garantie de 10 ani pentru materia prima furnizata, care n-ar corespunde, insa, din punct de vedere calitativ.

De la Ploiesti, lucrurile sunt vazute usor diferit. Mai precis, Stela Iancu, reprezentant al Matizol, ne-a declarat ca nu materialul este de vina in cazul unor hidroizolatii proaste, ci modul neprofesionist de aplicare a acestuia. “Nu orice neavenit poate folosi materialele produse de noi.

Daca suprafata nu este perfect curata, fara nici o urma de praf sau mucegai, sau daca temperatura de aplicare nu este corecta, este evident ca hidroizolatia respectiva se desprinde la prima ploaie. Societatea noastra nu a avut niciodata probleme privind termenul de garantie a materialelor pe care le comercializam.

Daca apar probleme, este exclusiv vina constructorului”, a adaugat Stela Iancu.

Nu se da dusa

La instalarea sa in functie, Titiana Zlatior, inspector general scolar, a cerut Ministerului Educatiei si Curtii de Conturi efectuarea unui audit.

A fost descoperita o serie de nereguli in teritoriu, printre care si un diferend financiar la liceul din Huedin, ceea ce a facut ca lucrarile, incepute inca din 1998 de TIM SA Cluj-Napoca si vizate, in calitate de diriginte de santier, de Silvia Vandici, sa nu fie finalizate nici acum. Inspectoratul a alocat alte fonduri pentru finalizarea lucrarilor.

Acestea au fost reluate de acelasi antreprenor, TIM SA, si vizate de acelasi diriginte de santier, Silvia Vandici. TIM SA nu a putut justifica raportul pret-calitate pentru serviciile prestate, iar la reluarea lucrarilor nimeni nu a vrut sa-si asume preluarea conducerii santierului, cu toate insistentele inspectorului general, pentru ca in dosarul lucrarilor aparea o serie de nereguli financiare.

Anul trecut, insa, in urma unei decizii a ministerului de reducere a posturilor nedidactice din inspectoratele scolare, Silvia Vandici si-a pierdut functia de la departamentul “achizitii si investitii”. A ramas un singur post in departament, iar, in urma concursului organizat de ISJ, acesta a fost ocupat de Codru Mateescu.

Silvia Vandici a ramas, insa, angajata a ministerului de resort, insa pe o pozitie inferioara, din care nu are putere de decizie asupra fondurilor alocate de inspectorat investitiilor. Nu e, insa, totul pierdut. In septembrie, organigrama ISJ se va imbogati cu un post de inginer, vizat deja de Silvia Vandici.

“In mod normal, ISJ Cluj ar trebui sa ma contacteze pe mine prima in vederea acestui post, pentru ca eu l-am ocupat pana la reducerea lui din vechea organigrama”, ne-a declarat ea. Tentatia este mare, avand in vedere intentia ministerului de a aloca cateva milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii scolare din judetul Cluj.