O poveste cu mita, coruptie si santaj, in care s-au vehiculat nume grele de politisti si chiar ofiteri de Informatii, s-a derulat, in anul 2004, in Bistrita-Nasaud. Patronii unei firme de comert au fost estorcati de 7 miliarde lei vechi, pe care i-au platit fara sa clipeasca, pentru a-si salva afacerile, mai mult sau mai putin legale.

Parchetul de pe langa Tribunal a incheiat recent cercetarile in acest dosar, cu numarul 566/P/2004, in care au fost urmariti penal un inspector principal de la Serviciul de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Bistrita-Nasaud, doi politisti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor si un fost administrator al societatii SC "Euromiladi" SRL.

Daca in cazul inspectorului SIPI s-a decis neinceperea urmaririi penale, iar cei doi politisti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor sunt anchetati de Curtea de Apel Cluj-Napoca, in judecata a fost trimis doar fostul administrator, despre care se sustine ca ar fi regizat mega-excrocheria.

SC "Nostim Impex" SRL Bistrita, cu mai multe puncte de lucru, a fost infiintata in 1994, avand ca obiect de activitate comertul cu ridicata de produse alimentare si nealimentare. Deoarece afacerile patronilor mai sfidau uneori legea, acestia au cazut in capcana unor escroci care, sub pretextul ca ii vor ajuta sa iasa "basma curata", i-au estorcat de 7 miliarde lei vechi.

Planul, deosebit de ingenios, pus in aplicare, potrivit procurorilor, de Cristian Cionca, care atunci detinea SC "Euromiladi" SRL, a reusit pe deplin. Concret, administratorii "Nostim" erau amenintati ca firmele concurente, impreuna cu mai multi ofiteri de Politie si un colonel de la SRI, urmaresc sa le distruga societatea, in avantajul concurentei.

Trebuie spus, insa, ca Cionca a efectuat in 2004, prin "Euromiladi", mai multe acte de comert cu diverse firme, folosind instrumente de plata fara acoperire bancara.

Asa a ajuns sa fie cercetat de catre inspectorul principal Lucretiu Butta, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru o infractiune de inselaciune cu un prejudiciu de 7,2 miliarde lei vechi, din care au fost recuperate doar 1,4 miliarde lei vechi. "Euromiladi" a fost, asadar, cesionata, iar Cionca si-a pierdut calitatea de administrator.

Insa, in perioada in care a exercitat aceasta functie, patronul s-a imprietenit cu sotii Flore, care administrau "Nostim Impex", ajungand sa le cunoasca resursele banesti. Toti trei aveau ceva in comun. Si anume faptul ca erau cercetati de inspectorii Serviciului de Investigare a Fraudelor.

Conform rechizitoriului, "inspectorul principal de politie Lucretiu Butta si inspectorul de politie Petrica Isopescu au incercat sa-l determine pe Cristian Cionca sa faca declaratii "impotriva" familiei Flore", aspect comunicat de patron celor doi soti. Mai mult, invinuitul i-a amenintat pe cei doi ca politia intentioneaza sa le "distruga" societatea si sa ii aresteze.

"Gigi duru'", cu functie mare in SRI

Procurorii sustin ca, profitand de situatia creata si realizand ca in dosarul propriu i se cereau pretentii banesti de 7 miliarde lei vechi, Cionca s-a hotarat sa faca rost de acesti bani inducandu-i in eroare pe sotii Flore. Zis si facut.

Acestora li s-a transmis, prin mesaje pe telefonul mobil, ca "un domn cu functie mare" din IPJ a interceptat convorbiri telefonice intre anumite persoane cu functii publice si Serviciul de Investigare a Fraudelor, in care angajatilor serviciului li se cerea "sa faca rau" societatii "Nostim".

Familiei Flore i s-a cerut initial sa colaboreze pentru prinderea lucratorilor de politie implicati punand la dispozitia SRI diverse sume de bani, sub pretextul organizarii unui flagrant cu tigari de contrabanda firmelor concurente, dar si pentru achizitionarea de aparatura tehnica de inregistrare si filmare.

De asemenea, cei doi au fost instiintati ca un ofiter - colonel SRI, cu prenumele de "Gigi", va raspunde de intreaga operatiune.

Cu alte cuvinte, pentru a-si acoperi afacerile maculate si pentru a dejuca planurile concurentei, sotii Flore au fost pusi in situatia de a deveni sponsori ai SRI.

Scenariu halucinant

In 5 noiembrie 2004, pe telefonul mobil al Gabrielei Flore au inceput sa apara mesaje prin care colonelul "SRI" Gigi, le-a cerut sa pregateasca 5.000 euro, necesari pentru cumpararea unei aparaturi audio. De asemenea, s-a solicitat ca banii sa fie predati printr-o alta persoana catre "omul de legatura" care va fi trimis sa ridice banii, pusi intr-un plic, introdus intr-un caiet.

Ajunsi la locul stabilit, cu martori, sotii au avut ocazia sa afle ca "omul de legatura" este Cristian Cionca. Dupa ce i-au dat acestuia banii, l-au urmarit, constatand ca invinuitul a intrat in sediul IPJ.

Mesajele au continuat, sotii Flore fiind instiintati de "Gigi" ca banii s-au primit, "se va cumpara aparatura audio si va incepe actiunea".

Alte mesaje au fost, insa, de amenintare, victimele fiind intimidate si atentionate sa nu iasa din casa, pentru ca sunt "in pericol grav", motiv pentru care in cauza s-ar fi implicat "doi procurori de la Curtea de Apel Cluj-Napoca, un procuror din Beclean, un procuror DNA, si un lucrator de la Garda Financiara Beclean", fiind date si numele acestora, astfel incat mesajele sa para credibile.

Din probele administrate de procurori a rezultat ca partile vatamate au efectuat demersuri sa-l gaseasca pe colonelul "SRI" Gigi, in realitate inspectorul principal de politie Viorel Ghete, prezentandu-se la Serviciul de Informatii si Protectie Interna al IPJ (actualul "doi si-un sfert").

Initial, acesta a refuzat sa discute cu cei doi soti, iar cand a acceptat, a negat ca ar fi avut cunostiinta despre sumele de bani date de patroni lui Cionca in baza mesajelor telefonice.

Politistii cercetati..."sereist" atins la salar

Fata de inspectorul Petrica Isopescu si inspectorul principal Lucretiu Butta s-au efectuat verificari si de catre IGP, nerezultand incalcarea unor prevederi legale.

Totusi, sotii Flore au solicitat, cu ocazia audierilor, efectuarea de cercetari penale sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la inselaciune, sub motivatia ca cei doi inspectori ar fi beneficiat de o parte din suma de bani platita de acestia lui Cionca.

Pentru ca cei doi au calitatea de inspectori de politie judiciara, Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud a dispus disjungerea cercetarilor penale si trimiterea cauzei la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj-Napoca.

Aceleasi verificari s-au efectuat si fata de inspectorul principal Virgil Ghete, de catre Sectia de Informatii si Protectie Interna Bucuresti, rezultand ca a fost sanctionat cu reducerea salariului cu 20 la suta, pe timp de trei luni, pentru nerespectarea deontologiei profesionale.

Intrucat nu s-a putut dovedi participarea acestuia la comiterea faptei de catre Cionca si, avand in vedere ca nu are calitatea de inspector de politie judiciara, acesta s-a bucurat de "NUP" din partea procurorilor. Acum isi exercita meseria la Politia orasului Beclean.