Greenpeace si Alburnus Maior considera ilegala procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de exploatare a aurului din Rosia Montana al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In luna iunie, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a anuntat inceperea perioadei de consultari publice pentru acest proiectul minier.

Aceasta a urmat depunerii noului certificat de urbanism si a raportului de evaluare a impactului asupra mediului de catre RMGC. Mai multe organizatii nonguvernamentale (1) au cerut MMGA sa confirme ca noul certificat de urbanism este incompatibil cu cererea RMGC de a obtine acordul de mediu si, prin urmare, sa respinga cererea companiei.

Ministerul a ignorat cererea organizatiilor si a anuntat continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. „Aceasta nu este prima data cand Ministerul Mediului incalca legea in cazul evaluarii impactului asupra mediului pentru Rosia Montana. Prima data, procesul de participare publica si informare din etapele precedente ale procedurii nu au putut fi asigurate, iar acum exista incompatibilitatea intre certificatul de urbanism si cererea de acordare a acordului de mediu.

Greenpeace si Alburnus Maior cer Ministerului sa faca ce e corect acum, sa suspende din nou procedura”, a declarat Anamaria Bogdan, ofiter de presa in cadrul Greenpeace in Romania.

Gabriel Resources (TSX:GBU) este o companie miniera canadiana de mica dimensiune si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. Inca de la inceputul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international din cauza problemelor uriase de mediu, sociale, economice si chiar arheologice pe care acest proiect le-ar putea avea.

In aprilie 2006, in prezenta Comisarului european pentru mediu, Stavros Dimas, Sulfina Barbu, ministrul roman al mediului, a anuntat public ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de exploatare a aurului din Rosia Montana din cauza suspendarii certificatului de urbanism al RMGC cu numarul 68/20.08.2004. Tot in luna aprilie, RMGC a obtinut un nou certificat de urbanism de la Consiliul Judetean Alba, certificatul cu numarul 78/26.04.2006.

Noul document contine schimbari semnificative fata de certificatul de urbanism anterior. Printre cele mai evidente schimbari se numara:

- suprafata totala este de 12.573.164,63 m2 fata de 13.461.656,42 m2 asa cum era precizat in vechiul certificat de urbanism;

- lucrarile de construire sunt propuse in teritoriile administrative ale comunelor Rosia Montana si Bucium si ale oraselor Abrud si Campeni;

- nu se mai propune construirea urmatoarelor facilitati industriale: iaz de decantare si baraj al iazului de decantare;

- carierele Jig-Vaidoaia si Carnic au suprafete diferite.

„Noul certificat de urbanism descrie o noua intentie de proiect, diferita, a companiei Rosia Montana Gold Corporation. Aceasta inseamna ca o noua procedura de evaluare a impactului asupra mediului ar trebui inceputa.

Pana acum nu s-a mai intamplat asa ceva si suntem indignati ca Ministerul Mediului refuza din nou sa aplice legea in cazul proiectului minier din Rosia Montana”, a declarat Eugen David, presedinte Alburnus Maior.

NOTE:

(1) Alburnus Maior, Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice

Pentru mai multe informatii puteti contacta: Anamaria Bogdan, ofiter de presa Greenpeace, tel. 0721 632396; Stefania Simion, Alburnus Maior, tel. 0740 342104.