care sa tina cont de numarul de enoriasi in retrocedarea terenurilor. Se are in vedere si o eventuala despagubire financiara.

In urma cu putin timp, Sinodul BOR, sub conducerea lui Bartolomeu Anania, a readus in atentie problema retrocedarii bunurilor care au apartinut Bisericii greco-catolice. Oficialii BOR au amenintat ca, in cazul in care nu se va modifica Legea cultelor, Biserica ortodoxa isi va reconsidera neutralitatea politica.

Mai mult, Bartolomeu Anania i-a acuzat pe greco-catolici nu doar ca au blocat negocierile, ci si ca au primit mai mult decat au cerut.

De aceste aspecte, in opinia mitropolitului, se fac vinovate si autoritatile locale si centrale.

Presedintele PD, Emil Boc, si-a reafirmat, ieri, pozitia exprimata in urma cu cateva zile, dupa “ultimatumul” lui Anania, sustinand ca i se pare echitabil ca Bisericii Greco-Catolice sa i se restituie proprietatile numai in functie de numarul de enoriasi.

Boc a spus ca acest conflict trebuie rezolvat intr-un fel sau altul si ca este necesar sa se ajunga cat mai repede la consens. Presedintele PD a mai adaugat ca nu vede rostul restituirii unei biserici greco-catolicilor, cand in zona in care se afla aceasta nu mai exista enoriasi.

Liderul democratilor a mai opinat ca in acest demers ar trebui sa existe o combinatie a realitatii din teren cu cea legislativa, care sa tina cont de dreptul de proprietate si de o eventuala despagubire data enoriasilor in cazul in care terenul nu poate fi retrocedat.