Numeroase cadre universitare si membri marcanti ai societatii civile din Romania dezavueaza demersul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Disputa patrimoniala - referitoare la biserici si case parohiale - dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Greco-Catolica, detaliata de Comunicatul B.O.R., constituie, in opinia unor membri marcanti ai societatii civile, o abordare inadecvata, unilaterala a chestiunii proprietatilor bisericesti confiscate de regimul comunist.

Sinodul intrunit la Manastirea Nicula in 5 iulie 2006 a redeschis problema recuperarii patrimoniului bisericesc confiscat de catre autoritatile comuniste in 1948.

In replica, un grup multiconfesional a redactat un apel, in care se cere ca toate confesiunile religioase care au avut de suferit (ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici, reformati), indiferent de numarul de enoriasi sau de etnia acestora, sa beneficieze de drepturile inscrise in Constitutie privind proprietatea.

Biserica Ortodoxa romana este acuzata ca are un discurs netemperat, pentru ca cere o lege speciala in cazul sau, pentru a pastra proprietatile pe care le detine in prezent, intre care figuraeza si cele care au apartinut altor culte.

“Ramanem surprinsi de discursul netemperat al Comunicatului B.O.R., care proiecteaza spectrul santajului cu implicarea politica (“...ne va obliga la o revizuire a neutralitatii noastre in perspectiva viitoarelor alegeri”), in cazul in care dorintele sale nu vor fi concretizate intr-o lege speciala in favoarea B.O.R., care ar urma sa implementeze “pacea sociala”.

Apreciem ca un autentic dialog ecumenic nu se poate realiza decat inter-confesional, intr-un cadru de discutie pasnic si de pe pozitii egale, fara implicarea Bisericii in sferele seculare ori viceversa”, se mai arata intr-un comunicat de presa semnat, printre altii, de Doina Cornea, Adrian Popescu, Ioan Muresan, Marius Oprea, Lucia Hossu-Longin, Cornel ”aranu, Serban Radulescu Zoner sau Doru Radosav.

Reamintim ca presedintele PD, Emil Boc, a afirmat ca daca lucrurile nu se vor solutiona pe cale amiabila, atunci se va gasi o solutie legislativa care sa porneasca de la numarul de enoriasi existent in Romania.

Atitudinea acestuia tradeaza, in opinia semnatarilor comunicatului de presa, interese politice.

“Emisa de catre un profesor de drept constitutional, solutia tradeaza mai degraba interese politice de moment decat interesul pentru principiile dreptului de proprietate, care este garantat de Constitutie si care nu incumba nimic in plus (criterii de numar, sex, gen etc.)”, se mai arata in comunicat.