Budapesta, 14 iulie 2006. Printr-o ceremonie medievala, s-a anuntat in fata sediului Guvernului maghiar ca Greenpeace doneaza o bucata de teren, de marime simbolica, 1 metru patrat, in Rosia Montana, primului ministru maghiar Ferenc Gyurcsany.

Ceremonia s-a desfasurat conform traditiilor, haiducul Laci, ultimul haiduc maghiar, impreuna cu activistii Greenpeace, inmanand certificatul de proprietate reprezentantului primului ministru. Bucata de teren donata a fost cumparata cu ajutorul Asociatiei Alburnus Maior, fondata de cateva sute de localnici, cu scopul de a salva Rosia Montana.

In ultima luna mai multe celebritati, inclusiv castigatoarea premiului Oscar, actrita britanica Vanessa Redgrave, au achizitionat o suprafata de teren de un metru patrat in Rosia Montana pentru a-i impiedica pe initiatorii proiectului, compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), sa-l cumpere si pentru a-si exprima sprijinul fata de opozantii proiectului.

RMGC a cumparat deja aproape jumatate din cladirile rezidentiale si cea mai mare parte a terenurilor din Rosia Montana, in ciuda faptului ca nu a primit inca autorizatie de incepere a operatiunilor miniere. „Donatia noastra reprezinta un gest simbolic prin care ii cerem primului ministru sa fie un proprietar responsabil al acestui teren.

Daca acest teren este achizitionat de compania miniera, in curand va fi baza unui iaz de decantare”, a declarat Noemi Nemes, coordonator campanii Greenpeace Ungaria.

Pe langa inmanarea certificatului de proprietate, organizatia ecologista i-a mai cerut lui Ferenc Gyurcsany sa intervina prin toate mijloacele politice si legale pentru suspendarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, care incalca legislatia romaneasca si europeana. „Daca Ungaria nu va exercita o presiune politica puternica asupra Guvernului Romaniei si nu va cere respectarea tratatelor internationale, un alt dezatru cu cianura ar putea sa ne ameninte tara”, a concluzionat Noemi Nemes.

Pentru mai multe informatii: Anamaria Bogdan, ofiter presa Greenpeace Romania, tel. 0721 632 396; Noemi Nemes, coordonator campanii Greenpeace Ungaria, tel. 0036- 20 469 6909