O zi torida de vara. Oamenii viseaza la concediul ideal. Pe la orele amiezii, cand caldura si plictisul isi pun pregnant amprenta pe cheful de munca, telefonul din biroul unuia dintre personalitatile Oradiei incepe sa sune. De raspuns, raspunde secretara sau chiar persoana in cauza. La celalalt capat al firului o voce placuta feminina face o propunere la care cel interpelat visase dintotdeauna.

Vacanta perfecta este pe drum. Si, cine ar putea sa refuze un sejur gratuit? Mai ales, daca invitatia pica din cer, cadou, din partea unei firme. Si, mai mult, biletul este pentru doua persoane, nu neaparat soti... Doar ca, nici unul nu si-a pus intrebarea de ce a fost ales si ce agentie de turism ii are in baza de date cu nume, numere de telefon, adrese de contact.

Si-ar da, oare, alesii nostri adresa de acasa unui reprezentant al unei asemenea firme? S-ar lasa ei folositi si manipulati sa faca imagine gratuit unui asemenea ofertant intru propriul beneficiu? GAZETA a aflat ca DA! Cat de mult conteaza pentru acestia postura de functionar in slujba cetateanului si onestitatea de care ar trebui sa dea dovada, lasand deoparte interesul personal? Am aflat-o si asta: MAI NIMIC.

Pentru ca, cei interpelati de GAZETA, sub acoperirea unei fire fantoma, s-au lasat dusi de nas usor, punand interesul propriu pe primul loc in fata imaginii publice.

“Buna ziua, sunt Madalina Enache de la agentia de turism European Prime din Bucuresti. Vrem sa va anuntam ca sunteti unul dintre castigatorii tragerii la sorti organizata de noi, exclusiv pentru functionarii publici si personalitatile locale cunoscute.

Pentru ca dorim sa ne promovam imaginea si ofertele pe plan local, unde urmeaza sa deschidem mai multe agentii, am organizat o tragere la sorti. Dumneavoastra sunteti unul din fericitii castigatori. Este vorba de un sejur de 6 zile in Insula Creta (Grecia), regiunea Chania, Hotel Ionis.

Tot ce trebuie sa faceti dumneavoastra este sa ne promovati public imaginea, sa povestiti prietenilor si cunoscutilor despre ofertele noastre si despre sejur. Urmeaza sa va trimitem un plic cu toate datele de contact, informatiile suplimentare si invitatia. Pentru ca datele sunt strict confidentiale, trebuie sa avem acceptul dumneavoastra si o adresa la care sa ajunga.

Daca acceptati, va rugam sa ne dati adreasa de acasa ori cea a institutiei, unde sa va trimitem premiul. Inca o data, felicitari!”. Asa a sunat oferta cu care GAZETA le-a incercat onestitatea celor selectati sa le incercam corectitudinea si onestitatea.

GAZETA a contactat 9 personaje ale vietii publice bihorene si le-a facut oferta. Spre surprinderea noastra, marea majoritate a acceptat, in ciuda faptului ca aceasta mirosea a spaga. De data aceasta, la capatul firului a fost GAZETA.

Ce s-ar fi intamplat, insa, daca la capatul firului ar fi fost vreun reprezentant al Departamentului National Anticoruptie? Sau, chiar vreun reprezentant al unei firme de turism, care, dupa intoarcerea omului politic din sejur, i-ar fi cerut un favor, o inlesnire, un spatiu locativ ori comercial? Dar, probabil ca unele dintre personalitati sunt obisnuite cu asemenea “invitatii”.

Altfel nu se explica lejeritatea cu care ele au acceptat oferta GAZETEI. De asemenea, ramane sub semnul intrebarii cum de VIP-urile isi dezvaluie cu atata usurinta adresa personala, de acasa, unor necunoscuti. Inconstienta sau obisnuinta? Si chiar daca nu isi dezvaluie adresa personala, accepta oferta si sunt dispusi sa primeasca plicul la adresa institutiei pe care o reprezinta.

Concluzia e una singura: unele persoane publice fie nu stiu ce inseamna mita, fie sunt prea obisnuite cu ea. De precizat este ca, in momentul propunerii ofertei, a fost subliniat de mai multe ori faptul ca aceasta este facuta doar in virtutea faptului ca persoanele contactate detin functii de sefi ai unor institutii, pentru ca sunt oameni politici si cunoscuti ori reprezentanti mass-media. Deci, din postura in care sunt pot inlesni favoritisme.

De nota zece

Printre cei abordati de GAZETA a existat o singura persoana care a refuzat pe sleau oferta cu miros de “mita”. Consilierul local PD Bihor, Vasile Petrut, n-a spus cum ca si-ar fi dat seama ca de fapt e vorba de spaga, insa a refuzat politicos oferta fara sa mai stea prea mult la discutii.

Insa a intarit ideea GAZETEI, potrivit careia, o propunere precum cea in cauza este mai degraba mita decat invitatie la un sejur. Pacat, insa, ca doar unul dintre cei chestionati de GAZETA au fost atat de transanti.

Vasile Petrut - consilier local PD Bihor

“Pai eu am fost deja in concediu. Am fost plecat la Palma de Mallorca. Va multumesc, insa nu pot sa intru intr-un joc despre care nu stiu absolut nimic. Chiar va multumesc, dar refuz oferta dumneavoastra”.

Ezitanta

La Directia Generala a Finantelor Publice Bihor, mita propusa de GAZETA a tinut si nu prea. Smaranda Scridon, sefa Finantelor, nu a refuzat oferta, dar a fost foarte circumspecta si a pus multe intrebari.

Smaranda Scridon - director general al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor

“Nu am incredere in astfel de trageri la sorti. Am mai patit-o. Pana la urma mi s-a cerut sa cotizez cu o anumita suma. Dar, cum credeti ca cineva ar putea sa refuze o astfel de oferta? Pana la urma am intrat doar in concurs sau am castigat? Puteti sa-mi dati un numar de telefon? Pai, daca nu puteti, atunci refuz. Nu accept. Aaaaa, daca se poate adresa institutiei atunci da, asa accept.

Trimiteti plicul la adresa: strada Dimitrie Cantemir, 2-4, Directia Generala a Finantelor Publice Bihor”.

Au muscat-o

Unul dintre cei abordati a fost atata de bucuros ca a trecut la confesiuni telefonice spunand ca se simte al mai norocos dintre norocosi. Ba chiar, toata discutia a debordat de atitudini prin care functionarul a tinut neaparat sa-si manifeste repetat multumirea. E vorba de Vasile Lascu, directorul Directiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bihor.

Vasile Lascu - director Directia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor

“Trebuie sa va spun ca mi-ati dat fiori. Aici in birou e mai racoare, poate de aceea, pentru ca de fapt sunt fiori de bucurie. Mi-ati facut o mare bucurie. Nici nu ma asteptam la asa ceva. Da? Se poate sa va dau adreasa de acasa? Bine atunci, Strada Vasile Carlova, poet, numarul 11, Oradea, iar numele meu il stiti deja.

Multumesc! Multumesc! Stiti cumva daca e pentru doua persoane? Nu conteaza. Bine. Multumesc inca o data”.

Cinci personalitati dintre cele abordate de GAZETA au acceptat “mita” dar cu un aer de indiferenta. Poate sunt obisnuiti cu asemenea invitatii cazute din cer. Care sa le ofere posibilitatea sa-si odihneasca, intr-un loc de vis, dosurile ostenite de atata frecat pe scaune inalte.

Gavrila Ghilea - vicepresedinte Consiliul Judetean Bihor

“Da? Da? Da. Cum sa nu, va dau adresa institutiei. Strada Locomotivei nr. 3, Consiliul Judetean Bihor. Eventual ma resunati daca mai trebuie sa-mi spuneti ceva, ca acum sunt intr-o sedinta”.

Stefan Seremi - vicepresedinte Consiliul Judetean Bihor

“Sunt intr-o sedinta. Alo. Da, spuneti, da. (Soptind). Sigur ca accept, cum sa nu! Sa-mi trimiteti pe adresa de la birou: Parcul Traian, numarul 5, Oradea. La revedere”.

Corneliu Lupau - director general Regia Autonoma de Transport Local Oradea

“Este o surpriza foarte placuta. Nu-mi vine sa cred. Dar de unde ati avut numele meu? A, m-ati lamurit, Adresa este strada Atelierelor nr. 12, aici puteti trimite plicul, este adresa Regiei Transport Local Oradea”.

Gavrila Grebenisan - director general Registrul Auto Roman Bihor

“Am inteles. Mai multe date? Bine. Adresa este Registrul Auto Roman, reprezentanta din Bihor, strada Clujului nr. 304, Oradea. Va multumesc”.

Ioan Hirte - director general Regia Autonoma Parcuri, Agrement, Salubritate, vroia sa primeasca biletele gratuite prin fax...

“De unde sunteti? Pai...atunci trimiteti actele prin fax. Nu se poate? Da aveti dreptate, e mai bine cum spuneti dumneavoastra. Atunci notati adreasa pentru Regia Autonoma de Piete, Agrement si Salubritate, Strada Piata Cetatii nr. 4, Oradea. Va multumesc”.

Oferta speciala pentru Informatia

GAZETA a reusit sa demonstreze ca nu numai functionari publici si oameni politici pot fi mituiti cu usurinta, chiar fara a oferi informatii detaliate. Nicolae Pop, redactor sef la Informatia de Vest a acceptat fara ezitare oferta, chiar daca i s-a solicitat sa foloseasca pentru asta ziarul la care este angajat pentru reclama gratuita pseudo-firmei de turism GAZETA. A pus botul lejer.

“Buna ziua, numele meu este Madalina Enache de la agentia de turism European Prime din Bucuresti. Sa va spun despre ce este vorba. Dorim sa ne promovam imaginea si ofertele si pe plan local si urmeaza sa ne deschidem reprezentanta si in Oradea.

Propunerea noastra este sa va oferim un sejur de 6 zile, adica 7 nopti, in Insula Creta, regiunea Chania, Hotel Ionis, iar dumneavoastra sa ne promovati imaginea in paginile ziarului. Aceasta este tot ce pot sa va spun, deocamdata, pentru ca veti primi un plic cu toate informatiile necesare, acte si date de contact.

Insa avem nevoie de acceptul dumneavoastra, bineinteles ca nu se poate altcumva pentru ca datele sunt confidentiale, si o adresa la care sa putem trimite invitatiile”.

Nicolae Pop - redactor sef Informatia de Vest

“Si ce doriti in schimbul ofertei? Sa va facem publicitate in paginile ziarului? Bine, va dau o adresa, strada Moscovei, numarul 12, etajul 1, apartamentul 4, firma se numeste SC Daol Comimpex SRL si sa scrieti pe plic: in atentia redactorului-sef Nicolae Pop, stiti dumneavoastra. Va asigur ca plicul va ajunge la mine. Dar, sper sa gasesc in plic toate datele de contact. Bine, bine. La revedere!”.

Codul penal - Articolul 254

Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Fapta prevazuta in alin. 1, daca a fost savarsita de un functionar cu atributii de control, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.

Dintre personalitatile publice abordate de GAZETA niciuna nu a simtit “miros de spaga” si doar una a refuzat oferta si asta poate pentru ca isi petrecuse deja concediul. Restul au acceptat invitatia cu miros de spaga, unii mai timid, iar altii efectiv s-au napustit asupra sejurului in Insula Creta. Rusinica!