In urma cu mii de ani, in Egipt, oamenii au descoperit ca prin fermentarea cerealelor se poate obtine o bautura buna la gust si hranitoare. Romanii au transformat licoarea intr-un cult si i-au consacrat monede de argint stantate cu simbolul orzului.

Triburile nomade au descoperit prepararea berii din apa si orz inainte chiar de a invata sa prepare painea, babilonienii cunosteau peste douazeci de metode de preparare a berii si au elaborat, la acea vreme, primul regulament al functionarii localurilor de profil. Primele "blonde" au aparut o data cu conservarea granelor.

In Tara Romaneasca, primele productii de bere dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, cand Johann Gotha a inaugurat, in 1809, la marginea capitalei, o mica fabrica de bere, care a fost mistuita de flacari in timpul revolutiei de la 1821.

Traditie clujeana

La Cluj, incepand din anii 1360, pe langa mestesugurile obisnuite ale vremii (croitori, cojocari, macelari etc.) apareau si berarii, care se constituiau intr-o bransa importanta a societatii. Inceputurile oficiale ale productiei de bere la Cluj dateaza din 1878, pentru ca, in anul 1929, intreprinderea "Fabricile de bere Unite din Cluj" sa inceapa sa scrie istoria locala in acest domeniu.

O inscriptie a anilor 1571, descoperita de istorici, demonstreaza insa echilibrul cu care societatea privea timpul liber petrecut in carciumi.

Cu o traducere aproape exacta, inscriptia din Piata Unirii numarul 21 spune ca "Natura ne-a dat carciuma ca sa ne petrecem timpul liber, nu sa ne facem in ea o casa". Acest obicei al societatii, de a petrece putin in fata unui pahar de licoare, s-a perpetuat.

Foarte repede, la Cluj beraria a devenit o "institutie" si, mai ales, un punct important de intalnire al politicienilor, oamenilor de teatru sau al ziaristilor. Treptat, s-a creat si un limbaj specific. Celebrul "tap", de exemplu, isi ia numele de la un bar german, Bock (tap in limba germana), iar halba de la "haber liter" adica jumatate de litru.

Hanuri celebre

Cateva din localurile celebre de alta data ale cetatii "traiesc" si astazi, pastrandu-si faima vremurilor apuse. Batranul "New York", actualul Continental, "Casa Fiscului", locul unde erau recrutati militarii, Hotel Panonia sau actualul Melody. Cel mai mare han era pe locul actualului Muzeu Etnografic, locul in care a avut loc procesul memorandistilor, din 189

Un alt local celebru, care si-a pastrat numele din evul mediu, este celebrul "Cocosul de Aur", din actualul cartier Manastur. Camera Judeteana de Conturi a fost si ea, la randul ei, o carciuma, "Trei crini".

Urania de astazi era un han numit "Vulturul de aur", iar actualul liceu de coregrafie se numea "Fagadaul lui Matei" (o carciuma moteasca), iar peste drum de actuala primarie domnea "Crucea Rosie", o cladire cu coloane care a servit candva pe post de han motilor veniti pentru comert in aceasta zona.

Indiferent de calitatea licorii blonde de alta data, istoria confirma faptul ca, la Cluj, fabricarea si consumul de bere a inceput in jurul anilor 1300. Cei care au imbunatatit tehnologia de fabricare au fost calugarii evului mediu, acestia folosind florile de hamei pe post de conservant.

Secolul XIX, prin tehnologizare, a pus piatra de hotar in istoria uneia din cele mai populare bauturi clujene si de peste tot.