Doar cateva, majoritatea preluate de investitori cu bani, pot sa emita pretentii in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.

Platforma Clujana-Unirea-Carbochim nu mai e demult ceea ce a fost. De altfel, si frecventa tramvaielor si a troleibuzelor care circula catre acea zona este mai redusa. Dupa mai multi ani de “stapanire”, Asociatia Salariatilor s-a dizolvat, lasand cale libera cumparatorilor de actiuni pentru pachetul majoritar. Multe dintre active au fost date la inchiriat.

In august, actionarii se vor pronunta pentru vanzarea mai multor cladiri si casarea de mijloace fixe. Asociatia a preluat Carbochim in 1996, cand aceasta avea datorii istorice de 700.000 de euro, majoritatea la asigurarile sociale si la fondul de sanatate. Carbochim a oprit si productia de carbura de siliciu.

Administratorii au modificat politica de marketing, radiind de la Oficiul Registrului Comertului mai multe puncte de lucru. Unirea si-a vandut si ea mai multe hale. In 2004, a iesit in pierdere cu 3,5 milioane de lei.

Clujana va instraina mai multe active, considerate excedentare, pentru capitalizarea societatii, dupa ce Consiliul Judetean, actionar majoritar, a refuzat sa gireze un imprumut bancar.

Patru cladiri vor fi vandute prin negociere directa: tabacaria minerala, magazia cantinei, hala tabacariei si un laborator, firmelor cu care societatea are contracte de inchiriere cu prevederi de preemptiune: Antares, Delta, Trevor Kalymera si Marty Grup Turda. Intreaga productie a fabricii de incaltaminte se realizeaza in sistem lohn.

Platforma CUG: ipoteci si lichidari

Nici pe platforma industriala CUG nu mai exista emulatia de alta data, cel putin din punctul de vedere al capitalului uman. Activele Combinatului de Utilaj Greu (CUG) au fost preluate, pentru 19 milioane de euro, de la lichidator, de catre concernul german Max Aicher, in disputa cu o alta companie straina, World Metal International.

Max Aicher, care a preluat CUG prin firma S&MG Cluj, a promis ca va redeschide linia de productie. La preluare, datoriile CUG depaseau 70 de milioane de lei. De altfel, Electrica Transilvania Nord si Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului au pus sub ipoteca mai multe active, printre care si baza sportiva. Inainte de 1990, pe platforma CUG lucrau 12.000 de persoane.

Ulterior, combinatul s-a divizat: Unimet si Fortpres au fost privatizate, Termorom a intrat in administrare speciala, iar activele CUG in lichidare. Actionarii ucraineni ai Fortpres au inaintat Autoritatii pentru Valorificare a Activelor Statului (AVAS) un program de restructurare pana in 2008.

Pierderea pe primul trimestru este de 830.700 de lei, fata de cea de un milion de lei din primele trei luni ale anului precedent.

Principiul “Iubeste si fugi!”

Ranbaxy, producator de medicamente din India, a achizitionat Terapia pentru 324 de milioane de dolari. Pana la vanzare, fostul actionar, fondul american Advent International, a decis sa demoleze mai multe capacitati de productie, intentionand sa inchirieze terenurile. Noii actionari au “schimbat foaia”, spunand ca vor avea nevoie de terenuri pentru largirea productiei.

Conducerea producatorului de componente auto Sinterom a vandut hala mecanica a societatii Remsco Proex, cu care se afla in relatii contractuale de cativa ani. Actionarii Sinterom au decis sa vanda si un imobil din judetul Neamt, situat pe un teren de 1200 mp. Initial, ei au vrut sa delisteze Sinterom de pe Bursa Electronica Rasdaq, dar si-au schimbat decizia.

“La Napomar, avem probleme cu piesele turnate, care nu au o conjunctura favorabila.

Principiul dupa care vom actiona este: «Iubeste si fugi!», adica ne vom pastra actiunile la o societate atata timp cat vom considera ca nu a intrat intr-o anumita ciclicitate”, a apreciat Ioan Cuzman, presedintele Societatii de Investitii Financiare Banat Crisana, unul dintre actionarii Napomar, Napotex si Comat.

Fabrica de portelan de pe Bulevardul Muncii s-a scindat in doua, CEROC si Iris. Ultima s-a inchis, iar CEROC a fost adusa de catre patronatul american in situatia de a-si sista activitatea, trecand in reorganizare judiciara, a amintit deputatul Mircea Giurgiu.

Platforma Sanex: inchideri de sectii si somaj

Proprietarul fabricii de gresie si faianta Sanex a decis ca aceasta sa fie eliminata de pe piata bursiera romaneasca. Sanex si-a restrans productia si a disponibilizat o parte din personal. Pentru 2003, conducerea nu a alocat dividende, iar din cei aproape 11 milioane de lei, cat a fost profitul net, 7,8 milioane au acoperit pierderile pe anii precedenti.

Pentru ca banii nu au acoperit pierderile, Sanex a compensat cu sume din vanzari si casari de utilaje. In 2004, actionarii au permis directorului general Ilario Boccardo sa instraineze cladiri sau active. Noul actionar a disponibilizat 500 de angajati, dupa ce, in 2003, alti 600 de oameni au parasit fabrica.

Disponibilizarile in masa au fost generate de reculul vanzarilor, culminand cu inchiderea sectiei de obiecte sanitare. Evolutia negativa a continuat in primul trimestru din 2006, cand profitul a fost de peste patru ori mai mic fata de primele trei luni din 2005.

Platforma Garii: reduceri de productie

Aflata pe platforma industriala din zona Garii Cluj Napoca, Tehnofrig a redus din principala ei activitate, utilajele pentru industria alimentara. Actionarii minoritari s-au aflat in conflict cu cel majoritar, dupa ce acesta a dorit ca Tehnofrig sa fuzioneze cu Tramar si cu Metalo-Chimice.

In primul semestru din 2005, societatea a obtinut o cifra de afaceri de 1,7 milioane euro si un profit net de 1,44 milioane de euro. Tehnofrig isi va extinde afacerile in domeniul comertului cu amanuntul al cartilor, ziarelor si articolelor de papetarie.

Fabrica de mobila Libertatea, care si-a schimbat de mai multe ori conducerea, in ultimii ani, are probleme cu emisiile de compusi organici volatili, “parte pe care nu s-a facut nimic”, dupa cum a precizat Garda de Mediu. Producatorul de articole de robinetarie Armatura a inregistrat, in 2005, o pierdere de 2,2 milioane de lei.

Consiliul de Administratie (CA) a decis ca pierderea sa fie acoperita din rezervele din anii financiari ulteriori. CA sau presedintele acestuia pot solicita garantarea creditelor cu activele din patrimoniul societatii.

Luna trecuta, unul dintre actionari, Herz Armaturen (Austria) a fost somat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa isi vanda din participatia la Armatura, pentru a intra in legalitate. Remar 16 Februarie si-a mai redus si ea din productie, iar Fimaro a anuntat ca se va diviza.

Centrul Clujului: fabricile, o amintire

Sediul fabricii Feleacul de pe strada Henry Barbusse se va transforma intr-un ansamblu imobiliar si comercial. Feleacul dispunea de terenuri pe str. Traian Mosoiu (fosta Dostoievski) si pe str. Barbusse. Primul a fost transformat in hotel de cinci stele. Prin relocare, Feleacul va pierde pana la 20% din productia planificata.

Cand a fost preluata de fratii Octavian si Calin Buzoianu, societatea era in faliment. Tricotaje Somesul va disponibiliza 260 de angajati, din cauza scaderii vanzarilor la export, cu mult sub previziuni. La sfarsitul anului trecut, societatea inregistra o pierdere de 4 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 21 de milioane.

Tricotaje Somesul a primit oferte din tara, dar si de la potentiali investitori straini, pentru a transforma sediul sau intr-unul de spatii comerciale. Producatorul de imbracaminte LCS Conf este afectat de plecarea lucratorilor din industria usoara. “De la 2000 de angajati, am ajuns la abia 1000.

Va trebui sa operam restructurari, sa devenim o societate mai mica si mai elastica, pentru a face fata cerintelor”, a spus presedintele acesteia, Vasile Leordean. Treptat, LCS Conf va renunta la productia in lohn. Actionarii au aprobat, in martie, contractarea unui credit de 600.000 de euro pentru investitii si garantarea lui cu activele societatii.

Dupa ce a fost preluat de concernul SABMiller, Ursus s-a transformat in Compania de Bere Romania. Ulterior, denumirea s-a transformat in Ursus Breweries, iar sediul fiscal s-a mutat de la Cluj la Bucuresti. Noul proprietar a modernizat fabrica din Cluj, dar a inchis o alta capacitate de productie din tara.

In schimb, SABMiller a preluat fabricile de bere din Timisoara si din Brasov, insa a renuntat la mai multe marci locale. Pentru a pastra contactul cu Clujul, SABMiller a aprobat desfasurarea unui festival anual in municipiul-resedinta de judet. Peste jumatate din vanzarile companiei le ocupa marca Ursus, 1,3 milioane dintr-o productie de 3,2 milioane de hectolitri in anul financiar 2005-2006.

Moda vanzarii de active

Napochim, firma odata specializata in obiecte din material plastic, se va transforma, la randu-i, intr-un centru de afaceri, daca Primaria va da aprobarile necesare. Noul centru de business de pe strada Somesului va inlocui integral fostul sediu al Napochim, vandut grupului imobiliar ENG International.

La inceputul anului, presedintele CA, Cornel Porumb, a anuntat ca pretul de vanzare a cladirii pentru fabricarea maselor plastice a fost de 4,7 milioane de lei. Adunarea Generala a Actionarilor din aprilie s-a pronuntat pentru casarea unor mijloace fixe si infiintarea unei firme cu profil de constructii al carei unic actionar sa fie Napochim.

Concernul olandez Friesland, actionar majoritar al producatorului de lactate Napolact, a luat decizia de a retrage societatea de la Bursa Rasdaq. La inceputul lui 2005, Napolact si-a anuntat actionarii ca terenul de sub sediul sau administrativ din Cluj-Napoca este revendicat de catre fostii proprietari. In 2004, a inregistrat un profit net de 15,5 milioane de lei.

Datoriile se ridicau, la finele lui 2004, la 8,2 milioane de lei, dintre care jumatate la furnizori. Directorul Prodvinalco, Mircia Todea, a anuntat ca vrea sa rezilieze contractul cu administratia parcului tematic “Dracula”, pentru care a lansat un sortiment special de votca.

Producatorul de bauturi alcoolice a incheiat anul trecut cu un profit net de 1,4 milioane de lei, jumatate fata de cel realizat in 2004, de 2,9 milioane de lei. Conducerea fabricii de papetarie Mucart vrea sa vanda o parte dintre activele societatii. Decizia va fi luata la mijlocul lunii viitoare.

Zona Turda: greve si disponibilizari

Angajatii Electroceramica Turda au declansat, anul trecut, o greva, suspendand programul de lucru. Sindicatul a solicitat majorari salariale de 42%. Electroceramica asigura 70% din izolatorii ceramici necesari sistemului energetic national.

Producatorul de ciment Holcim a propus companiei americane Bechtel un contract pentru livrarea de ciment pentru realizarea Autostrazii “Transilvania”. Cantitatea insumeaza un milion de tone de ciment”, a declarat Adrian Porfir, director marketing si vanzari.

Holcim, concern cu sediul in Elvetia, a preluat combinatul Cimentul Turda, unde a investit pentru reducerea poluarii si mai detine capacitati de productie la Campulung si la Alesd, precum si 14 statii ecologice de betoane si de agregate. Combinatul Mechel din Campia Turzii si-a sistat, in ianuarie, activitatea de productie a otelului.

Peste 1000 de angajati au fost redistribuiti, iar altii trimisi in somaj temporar. Activitatea otelariei si a laminorului 4, considerate initial drept nerentabile, ar fi trebuit sa se reia, insa conducerea a cerut prelungirea perioadei de suspendare. Combinatul din Campia Turzii a fost preluat de catre concernul elvetian Conares Trading, cumparat apoi de rusii de la Mechel.

Muncitorii au incercat sa impiedice sistarea activitatii celor doua sectii printr-o greva generala. Casirom Turda a solicitat actionarilor sa aprobe contractarea unui credit de 2 milioane de euro in vederea stingerii datoriilor bancare si a diminuarii costurilor.

CA a cerut incheierea unui acord de plata intre Casirom, ca datornica, si Terracom Bucuresti, in calitate de creditoare, pentru reesalonarea unei datorii de 373.000 de euro. Potrivit ultimului raport financiar al societatii turdene, Casirom a inregistrat, in 2004, o cifra de afaceri de 34,2 milioane de lei si o pierdere de 5,2 milioane de lei.

Zona Dej-Gherla: nevoia de ecologizare

Lacosin Constanta a preluat activele fostei fabrici de celofibra Cesom Dej. In urma unei negocieri a Prefecturii Cluj, societatea angajata pentru dezafectarea sulfurii de carbon, Horinstal, a incheiat un contract cu o alta firma, SETCAR, pentru transportul si neutralizarea substantei.

Inspectorii de mediu au atras atentia ca taierea ilegala a rezervoarelor Cesom a accentuat poluarea si va pune probleme asupra reconstructiei ecologice a zonei.

Dupa o perioada marcata de conflictele intre actionari, in perioada in care pachetul majoritar era detinut de compania austriaca Hovis, grupul Serviciile Comerciale Romane va investi la Somes Dej profitul realizat de combinat in 2005, 10 milioane de lei, la care se va adauga si cel din acest an, estimat la 22 de milioane.

Jumatate din investitii va merge pentru protectia mediului, iar cealalta in retehnologizare. Blocul administrativ al fabricii de sticla Somvetra Gherla a ajuns in patrimoniul firmei de comert cu amanuntul Sambala Gherla. Ca urmare a datoriilor inregistrate de fabrica de sticla catre creditori, a fost instituita o ipoteca pe active in favoarea BancPost, ca principal creditor.

Somvetra are datorii de 12 milioane de lei la bugetul asigurarilor sociale, 3,2 milioane la sanatate si un milion la somaj.