Peste noua de hectare de teren din patrimoniul public al comunei Sinmartin sunt pe cale sa ajunga, prin metode ilegale, in proprietatea SC Turism Felix S.A.

Este vorba de aleile, spatiile verzi si lacurile cu nuferi din Baile Felix, inclusiv terenurile pe care se afla bazele de tratament si unitatile sanitare din statiune

Procesul dintre administratia locala Sanmartin si SCT Felix S.A. a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce instantele bihorene au dat sentinte demne de analele prostiei

Un "cadou” de milioane. De euro

In urma cu cinci ani, SCT Felix a luat „cu japca” zeci de hectare de teren aflat in patrimoniul public al comunei Sinmartin, respectiv aleile, spatiile verzi si lacurile cu nuferi din Baile Felix, inclusiv terenurile pe care se afla bazele de tratament si unitatile sanitare din statiune, care nu au nimic in comun cu SCT Felix.

Fostul director, Gavril Tor, a intocmit o cerere catre Ministerul Turismului, solicitand eliberarea unor „certificate de atestare a dreptului de proprietate”, in favoarea societatii conduse de el si patronate de SIF-ul lui Mihai Fercala, asupra terenurilor amintite.

Actele au fost eliberate urgent, desi sunt absolut ilegale, si, in baza lor, terenurile din patrimoniul public al comunei Sinmartin au ajuns in proprietatea SC Turism Felix S.A. Administratia din Sinmartin a contestat in instanta aceasta „afacere” scandaloasa, aratand ca certificatele (seria M 08, nr. 1033 si 1034) emise la 12.10.2001 incalca flagrant legile in vigoare.

Ce nu au vrut sa vada judecatorii

"Conform inventarului domeniului public al comunei Sinmartin, aprobat de Consiliul Local, parcurile si alte terenuri care au fost incluse in certificatele emise pe seama SC Turism Felix S.A. fac parte din patrimonial public de interes local... Legea nr. 213/1998 si normele metodologice de aplicare a acesteia stabilesc ca „domeniul public este alcatuit din bunurile prevazute la art. 135, alin. 4, din Constitutie, din Anexa care face parte integranta din prezenta lege si din orice alte bunuci care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public si sunt dobandite de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale prin modurile prevazute de lege”. In art. 3, alin. 4, din lege se prevede ca „domeniul public al comunelor, al oraselor si municipiilor este alcatuit din bunurile prevazute la pct. III din Anexa si din bunuri de uz sau de interes public local, declarate ca atare prin hotarare a Consiliului Local, daca nu sunt declarate prin lege bunuri de interes public national ori judetean”.

La data emiterii celor doua ordine, paratii (Ministerul Turismului si ministrul turismului de la data respectiva, Dan Matei Agathon - n.n.) nu au verificat daca imobilele pentru care au atestat dreptul de proprietate in favoarea SCT Felix S.A. fac sau nu parte din domeniul public al comunei. Ori, proprietatea publica este inalienabila, imprescriptibila si insesizabila.

In conditiile actuale, aceste imobile, practic aleile si parcurile din statiunea balneoclimaterica Baile Felix, devin prorpietatea privata a unei societati comerciale cu capital privat, lucru ce contravine reglementarilor HG 834/1991.

Pe de alta parte, cerificatele de proprietate s-au emis in baza HG 834/1991, care instituie o posibilitate de constituire a unui drept de proprietate in favoarea societatilor comerciale cu capital de stat, ori, la data emiterii certificatelor, S.C. Turism Felix S.A., societatea in cauza, era privatizata, avand cu totul alta structura de capital decat cea solicitata de HG 834/2001.

De asemenea, potrivit art. 3 din actul normativ anterior mentionat, prevederile lui nu se aplica terenurilor care fac parte din domeniul public.

Mai mult, la momentul intocmirii planurilor topografice, s-au incalcat toate prevederile legale in vigoare. S-au constituit numere cadastrale noi, peste vechile numere topografice preexistente, fara a se cita proprietarii tabulari preexistenti, desi drepturile noastre de proprietate erau inscrise, la momentul intocmirii planurilor cadastrale, in cartea funciara.

Asadar, emiterea certificatelor s-a facut in baza unor schite cadastrale intocmite cu incalcarea prevederilor Legii 155/1938 a cartilor funciare, precum si a Legii 7/1996, a cadastrului, prin neinvitarea proprietarului terenului spre opozabilitate cu ocazia intocmirii acestora” - se arata in cererea de chemare in judecata formulata de Consiliul Local si Primaria Sanmartin.

Sentinta cu... comision

Procesul a fost tergiversat 5 ani. In cele din urma, Tribunalul Bihor si Curtea de Apel Oradea au pecetluit o nedreptate strigatoare la cer, facand hatarul celor de la SCT Felix. Judecatorii au dat o sentinta (nr. 364/CA/2005) demna de analele prostiei judiciare, respingand ca nefondata actiunea reclamantilor, in ciuda recursului formulat de Consiliul Local si Primaria Sinmartin.

In acesta se arata: „In conformitate cu prevederile HG 834/1991, societatile comerciale sunt indreptatite a solicita doar terenurile necesare desfasurarii activitatii, conform obiectului lor de activitate.

Ori, asa cum rezulta din raportul de expertiza administrat in cauza, efectuat de inginer Sorin Tocut, suprafata de 93.153 mp din Certificatul de atestare a dreptului de proprietate seria M 08 numarul 1034 este destinata aleilor, parcurilor si zonelor verzi.

Cu toate ca am solicitat expres expertilor sa faca aceasta delimitare, a suprafetele necesare unitatilor hoteliere pentru buna desfasurare a activitatilor lor, acestia au raspuns ca nu exista acte normative care sa reglementeze acest aspect.

Ori, cu toate ca am pus la dispozitia instantei Adresa numarul 3445/2005, prin care Inspectoratul Judetean in Constructii Bihor ne-a comunicat ca exista astfel de acte normative, pe care ni le-a si aratat, instanta nu a luat luat in considerare aceasta adresa.

Sub acest aspect, expertizele facute in cauza sunt incomplete, iar graba instantei de a solutiona cauza fara a lua in considerare adresa este cel putin bizara.

Un alt aspect pe care nu l-a luat in vedere instanta cand a pronuntat hotararea este acela ca SC Turism Felix S.A, la data emiterii certificatelor, avea o cu totul alta structura de capital decat cea prevazuta in HG numarul 834/1991. Mai mult, in conformitate cu articolul 3 din HG 834/1991, prevederile acestui act normativ nu se aplica terenurilor care fac parte din domeniul public.

Ori, o mare parte a suprafetelor cuprinse in certificatele a caror anulare am cerut-o prin actiunea introductiva este inclusa in inventarul domeniului public al comunei Sinmartin” - se arata in documentele depuse la dosar de reprezentantii Primariei si Consiliului Local Sinmartin”.

Miza acestei "afaceri” imobiliaro-judiciare este de cateva milioane de euro, in conditiile in care metrul patrat de teren in Baile Felix se vinde, pe piata imobiliara, cu 80-150 de euro, iar SCT Felix detine certificate de atestare a dreptului de proprietate pentru o suprafata totala de teren de 290.928 de mp in intravilanul statiunii.

Numai terenul luat de Justitie „cu japca” din patrimoniul comunei Sinmartin si facut cadou firmei de turism valoreaza mai multe de milioane de euro! Vom reveni.

In urma cu cinci ani, SCT Felix a luat „cu japca” zeci de hectare de teren aflat in patrimoniul public al comunei Sinmartin, respectiv aleile, spatiile verzi si lacurile cu nuferi din Baile Felix, inclusiv terenurile pe care se afla bazele de tratament si unitatile sanitare din statiune, care nu au nimic in comun cu SCT Felix