Cea de-a XIV-a editie a Festivalului "Sighisoara Medievala 2006", care se desfasoara intre 28 si 30 iulie, s-a deschis oficial, vineri dupa-amiaza, cu un alai format din domnite si cavaleri. Intre acestia s-au remarcat stegarii de la Marostica (Italia) si grupul de dansuri istorice din Tabor (Cehia).

Doua frumoase domnite i-au insotit, de aceasta data pe jos, pe primarul municipiului muresean, Dorin Danesan, si pe subprefectul judetului, Burkhardt Arpad. Alaiul a parcurs drumul din fata Primariei pana in Piata Sigma, oprindu-se din cand in cand pentru a le da prilejul unora dintre cavaleri sa se intreaca in lupte pe strada.

Un menestrel a facut comentarii ironice in timpul paradei, iar in Piata Sigma s-a straduit sa descopere tobosarul care se ascunsese dupa un cos. In cele trei zile cat va dura manifestarea, la Sighisoara sunt prezenti si reprezentanti ai ordinelor cavaleresti din Sibiu - Cavalerii din Hermannstadt si cei ai Cetatii Rosii.

Potrivit primarului Dorin Danesan, in acest an se inregistreaza o participare mai numeroasa a cetatilor infratite, organizatorii mizand pe circa 20.000-25.000 de persoane. Pentru prima data in istoria festivalului, corul Madrigal a acceptat sa sustina un concert, sambata, la Catedrala Ortodoxa din oras, de la ora 20.00.

In program, sub numele de "Traditie Culturala si Mister Medieval European", sunt reunite, alaturi de deja traditionalele concerte folk si spectacole stradale, parada costumelor medievale, o expozitie de costume si arme medievale, o scoala de dansuri medievale cu grupul de dansuri istorice Kancioneta din Tabor si expozitii de fotografie tematice ("Biserici europene din perioada medievala").

O parte importanta este dedicata sesiunilor de comunicari stiintifice, care au teme precum "Ezoterism medieval", "Societati secrete medievale", "Institutia cavalerilor in Europa si in spatiul romanesc" sau "De la Bogdanesti la casele regale din Europa".

In pietele orasului medieval mai sunt programate ateliere de confectionat si manuit papusi, workshop-ul national de regie de teatru si Festivalul copiilor.

In program se regasesc si piesele "Doctor fara voie" si "Siciliana" de Moliere, spectacolele Comedia dell'arte "Farsele Iubirii" si "Petitorul", spectacolele de teatru-imagine "Tristan si Isolda" sau "Nunta". Alte spectacole oferite sunt "Arlechino", "Venetiana" si "Anselmo".