Peste 350 de localnici din comuna bistriteana Tarlisua s-au adunat, duminica, la biserica pentru a participa la slujba de pomenire a celor 13 persoane ucise de viitura care a maturat Valea Tiblesului, a distrus 46 de case si a afectat circa 900 de gospodarii.

Preotii au facut slujbe de pomenire chiar si in amintirea celor doua femei si a unui copil ale caror cadavre nu au fost gasite nici pana acum, iar familiile celor disparuti au oferit de pomana.

Fiecare enorias care a participat la liturghia de duminica a primit cate un pachet consistent din partea fiecarei familii care a pierdut pe cineva in timpul inundatiilor. Acesta continea un cozonac, o sticla cu bauturi racoritoare, dulciuri si un prosop. Nimeni nu a avut voie sa refuze, acesta fiind obiceiul locului ca fiecare sa primeasca pomana si sa spuna "Dumnezeu sa-l ierte!".

"Noi am adus 350 de pachete. Am pus toate rudele bani si am cumparat de toate sa fie de odihna sufletului matusii mele Mirodona. N-au gasit-o pana acum, dar noi i-am facut slujba de pomenire fiindca stim ca nu mai este in viata. Am chetuit cam 20 de milioane (de lei vechi - n.r.), dar trebuie sa respectam traditia", a spus una din femeile care dadeau pomana la iesirea din biserica.

De la biserica insa, sinistratii au plecat spre Primarie, nemultumiti ca au fost uitati de comisia care a evaluat pagubele inundatiilor sau chiar nedreptatiti.

Mai multe familii cu casele distruse au reclamat ca nu au fost trecute pe lista de despagubiri, in timp ce unele persoane care lucreaza in cadrul administratiei publice au fost favorizate si trecute cu sume mari, chiar daca nu au pierdut mare lucru in timpul viiturilor.

"Este nedrept tot ce se intampla aici, si eu voi intra in greva foamei ca sa stie toata lumea ce se intampla aici, la Tarlisua", a declarat o femeie, nemultumita de prezenta pe lista cu despagubiri a soferului Primariei, Vasile Rus, care, in opinia ei, nu avea acest drept.

Primarul comunei, Stefan Perhaita, a declarat, insa, ca evaluarea pagubelor a fost facuta de o comisie formata din specialisti. "Nici Primaria si nici proprietarul nu au avut nimic de spus. Noi nu am favorizat pe nimeni. In ceea ce-i priveste pe oameni, acestia sunt nemultumiti fiindca Guvernul nu ne-a dat banii promisi pentru refacerea caselor si nici a infrastructurii.

Nu stiu cat ii voi mai putea face sa astepte linistiti. Cred ca la un moment dat se vor revolta si nu-i voi mai putea opri", a mai spus edilul.

De teama ca localnicii sa nu se revolte, primarul este insotit prin sat de un politist. Acesta din urma a declarat, insa, ca "doar supravegheaza pastrarea linistii publice". Viitura din 20 iunie de pe Valea Tiblesului a ucis 13 oameni, dintre care 3 nu au fost gasiti pana acum, a distrus in totalitate 46 de case si a avariat 900 de gospodarii. Pana in prezent s-a inceput reconstructia unei singure locuinte.