O batrana din Sighisoara se lupta de mai bine de patru ani de zile cu autoritatile locale pentru a avea o casa l Iar asta dupa ce o familie de notari publici i-a luat locuinta chiar de sub nas l Desi se afla pe lista monumentelor protejate, imobilul unde locuia Georgeta Ferezan a fost daramat din temelii l Cu o multime de autorizatii in spate, cuplul notarial Enescu a ocolit cu "eleganta"

prevederile legale care inclinau balanta in favoarea septuagenarei l ZIARUL de Mures va aduce din nou in atentie un caz tipic de abuz al justitiei muresene.

In urma cu doi ani, ZIARUL de Mures va prezenta situatia unei batrane din Sighisoara, Georgeta Ferezan, care se afla la un pas de a ramane in strada dupa ce o familie de notari publici a constrans-o sa-si paraseasca locuinta. Pentru a ilustra modul aproape arbitrar prin care autoritatile locale au reusit sa faca lumina in acest caz, ne-am hotarat sa reluam problema femeii.

Cu specificarea ca nici una dintre institutiile abilitate sa rezolve acest caz nu a avut vreo reactie pana in momentul de fata.

Inselata pe fata

Georgeta Ferezan a fost angajata la SC MOPAN SA mai bine de 38 de ani. Batrana locuia in regim de chirie pe strada Ilarie Chendi numarul 2, iar cladirea se afla la vremea respectiva in proprietatea acestei societati, parte din patrimoniul nationalizat al Statului.

Desi Ferezan si-a manifestat in repetate randuri intentia de a cumpara casa, in care se afla din 1986, conducerea SC MOPAN i-a replicat ca imobilul nu este de vanzare. Intr-un tarziu, septuagenara s-a trezit aruncata pe drumuri de catre familia de notari publici Oana si Dan Enescu, care i-au achizitionat locuinta peste noapte. "Noi am tot facut cerere sa cumparam casa.

Cei de la MOPAN insa sustineau ca nu este de vanzare. Pana la urma a luat-o Enescu. Cu toate ca, dupa normele legale, noi am fi avut dreptate", sustine fata batranei. Iar interesele au fost cu atat mai mari cu cat imobilul cu pricina se afla situat in una dintre cele mai bune zone ale Sighisoarei.

"Cuplul fatal"

Problemele batranei au inceput sa apara in anul 2002 cand familia notariala Oana Enescu si mama sa, Una Melinte, au decis sa deschida in Sighisoara un Birou al Notarilor Publici. In acest sens, au ales ca si locatie taman imobilul situat pe strada Ilarie Chendi numarul 2. Un spatiu bun, aflat intr-o zona nu doar ultracentrala ci si protejata. Intentia cuplului notarial nu s-a mai concretizat.

Iar in momentul de fata, cladirea respectiva este folosita drept locuinta personala de familia Enescu. Chiar daca, in urma cu cativa ani, Ferezan si-a exprimat intentia de a cumpara casa in care locuia cu regim de chirie.

Nimeni, insa, nu i-a luat in seama oferta, desi, potrivit legii, chiriasii au intaietate in achizitionarea acestor imobile. Astfel, conform legilor in vigoare, locatarii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie in natura fostilor proprietari pot opta pentru cumpararea acestor locuinte cu plata integrala sau in rate a pretului.

De asemenea, daca chiriasii nu dispun de posibilitati materiale pentru a achizitiona imobilul, acestia pot sa ramana in spatiul locativ respectiv, platind in continuare chiria aferenta. In atare situatie, oricare ar fi fost pozitia sociala a Georgetei Ferezan, legea era in favoarea acesteia.

Lasata in frig

Intr-un final, satula de atatea certuri, batrana a renuntat sa mai lupte. A incheiat cu familia notariala un contract de comodat, prin care acestia o lasau sa isi duca existenta intr-o garsoniera minuscula situata pe strada Tarnavei, proprietatea notarului Una Melinte. "Tot timpul ma amenintau ca, in cazul in care voi declara ceva, o sa am de suferit.

Iarna asta a fost bine, pentru ca s-a pus centrala pe scara si am avut caldura. Iarna trecuta insa abia am rezistat. Am avut incalzire doar de la aragaz. Din cauza necazului si a stresului, am ajuns in spital, cu deficit motor la nivelul membrelor drepte si tulburari de exprimare verbala. Eu am facut plangere si la presedintele Basescu. Am inaintat 120 de cereri la Consiliul Local.

Prima cerere de cumparare a imobilului am depus-o in 1992. Cei de la MOPAN SA mi-au spus ca apartamentul nu e de vanzare. Uite ca pentru altul a fost", a declarat Georgeta Ferezan.

Monumente daramate

Imobilul situat pe strada Ilarie Chendi, numarul 2, se gaseste pe lista monumentelor istorice si face parte din aria protejata a Sighisoarei. Potrivit Legii 112/1995, pentru reglementarea situatiei juridice a imobilelor institutionalizate, locuintele declarate monumente istorice sunt exceptate de la vanzare.

In acest caz, orice fel de acte juridice intocmite in scopul instrainarii sunt lovite de nulitate absoluta. Cuplul Enescu a reusit insa sa "fenteze" legea si in acest sens. Ba mai mult, desi familia de notari a primit avizul Comisiei Monumentelor Istorice, din cadrul Ministerului Culturii, doar pentru lucrarile de mansardare a imobilului, in realitate constructia arihectonica a fost daramata. O alta incalcare flagranta a legii la care autoritatiile au inchis ochii.

Cuplul Enescu

Notarul public Oana Enescu, fosta Melinte, este sotia lui Dan Constantin Enescu.

Acesta a fost pentru putin timp seful de cabinet al ex-ministrului agriculturii Ioan Avram Muresan, cercetat de catre Departamentul National Anticoruptie (DNA) pentru afacerile dubioase cu hamei pe care le-a derulat prin intermediul firmei sighisorene SC CEDOM SRL, al carei asociat unic si administrator a fost acelasi Dan Enescu.

Tot despre Enescu va mai putem spune ca in perioada 1996-2000 a fost membru al PNTCD si ca a trecut in PSD, imediat dupa ce social-democratii au castigat alegerile. In 2000, a devenit coordonatorul de imagine al lui Dorin Florea. Iar in 2004 a facut parte din grupul de campanie a lui Dorin Danesan.

Norme legale:

Legea numarul 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede faptul ca interventiile asupra acestora se fac numai pe baza si cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii si Cultelor.

In sensul acestei legi se pot efectua doar lucrari de cercetare, construire, extindere, reparare, consolidare, conservare, restaurare, amenajari peisagistice, precum si orice alte lucrari care modifica substanta sau aspectul monumentelor istorice, inclusiv reparatiile curente, lucrarile de intretinere si iluminare interioara si exterioara de siguranta si decorativa.

"Chiar nu ma mai intereseaza nimic legat de acest caz. Nu-mi pasa daca apar sau nu in ziar. Sunt convinsa ca, si peste zece ani, o sa se vorbeasca despre acest lucru. Iar eu m-am saturat”, a declarat Oana Enescu.