Procesul de privatizare a fabricii Napolact Dej a fost motivul unui scandal de proportii intre fostul director Alexandru Mardan si un om de afaceri a carui firma executa lucrari in incinta unitatii.

Vasile Corniciu, patronul firmei SC Silmarilen Prodexim SRL, il acuza pe Mardan ca s-a folosit, prin diverse tertipuri, de o suma considerabila care ii apartinea, pentru a achizitiona 850 de actiuni la fabrica dejeana. Ulterior, Mardan le-a vandut grupului Friesland cu 1,5 miliarde de lei.

Dejeanul, care se autodeclara pagubit, sustine ca pana in prezent nici profitul rezultat din actiuni, nici imprumutul nu i-au fost restituite. Mai mult, dezvaluirile facute de Corniciu surprind amanunte picante, vecine cu abuzul in serviciu, din activitatea fostului director Napolact Dej.

Rafuiala dintre Alexandru Mardan, fostul director al fabricii Napolact Dej si patronul firmei SC Silmarilen din aceeasi localitate a debutat in 1996. Vasile Corniciu sustine ca, printr-o intelegere verbala, i-a imprumutat lui Mardan suma de 15 milioane de lei (echivalentul unui apartament) cu scopul de a achizitiona actiuni la Napolact.

Corniciu sustine ca, desi nu a incheiat un act cu Mardan, totul s-a desfasurat sub privirile martorilor Constantin Rusnac, Ion Bagacianu si Ion Costin. Evolutia societatii a condus la cresterea valorii actiunilor, astfel incat, cele 850 de actiuni, despre care Corniciu spune ca au fost cumparate cu banii lui, ar valora, in prezent un miliard patru sute de milioane de lei.

Mai mult, omul de afaceri a declarat redactorilor cotidianului “Buna ziua, Ardeal” ca, in conformitate cu evaluarea economistului-sef al fabricii Napolact, dividendele care revin din aceste actiuni valoreaza 13.000 de euro. Corniciu declara ca suma nu i-a fost restituita iar Mardan, amicul de ieri, evita orice intalnire sau discutie.

Intrucat firma sa a executat lucrari de feronerie la fabrica Napolact Dej, in 1996, Vasile Corniciu a ajuns in relatii apropiate cu directorul Mardan, situatie care l-a determinat sa riste un imprumut neasigurat printr-un act legalizat la notar.

Un trecut cu amintiri comune

Dezvaluirile pagubitului contin aspecte mai putin magulitoare din viata privata a fostului director Mardan, care se intrepatrund cu activitatea sa profesionala. Vasile Corniciu ne-a relatat ca cel care l-a lasat fara bani de un apartament, avea o “slabiciune” pentru una dintre angajatele fabricii, o anume Lucica, originara din localitatea Rebrisoara, judetul Bistrita-Nasaud.

Corniciu ne-a relatat ca aceasta a fost promovata de Mardan din considerente personale, mai ales ca nu avea pregatirea necesara pentru a exercita functia in care a fost “investita” de director. Astfel, L. ar fi ajuns sefa la desfacere, si conform afirmatiilor lui Corniciu, aceasta distribuia marfa pe baza de comisioane, la ordinele directorului.

Se pare ca directorii de la Napolact Cluj-Napoca au “mirosit” afacerea si au concediat-o. In continuare, am aflat ca relatia dintre Mardan si L. s-a deteriorat, iar aceasta s-a razbunat printr-un memoriu adresat conducerii fabricii, in care il acuza pe fostul binefacator de abuz in serviciu. Lantul demiterilor a continuat prin excluderea lui Mardan din Consiliul Director.

Mardan a iesit la pensie in functia de contabil. Trecutul lui Mardan, sustine Corniciu, cuprinde si incarcarea facturii telefonice a fabricii Napolact Dej prin apeluri la numerele unor firme care ofera servicii erotice prin telefon.

Mardan se scuza si acuza

Contactat telefonic de redactorii nostri, Alexandru Mardan a negat toate acuzatiile pe care i le-a adus Corniciu. Desi, unul dintre martorii imprumutului a intarit relatarea lui Corniciu, Mardan sustine ca, dimpotriva, el este cel santajat de patronul dejean.

Initial, fostul director al Napolact Dej a spus ca avea o afacere impreuna cu Corniciu, pentru ca apoi, in momentul in care i s-a solicitat sa mentioneze despre ce afacere e vorba, sa retracteze aceasta afirmatie. Incurcat in declaratii, Mardan a spus in final ca i-a facilitat lui Corniciu o afacere.

Fostul director sustine ca acuzatiile au pornit de la cateva chitante pe care le-a semnat pentru amicul sau Corniciu. “Aceste hartii, pe care erau trecute sume fictive sub forma de imprumut, erau folosite de Corniciu pentru a justifica anumite cheltuieli in fata sotiei care nu era la curent cu petrecerile costisitoare pe care le organiza”, spune ex-directorul Napolact.

Mardan a evitat sa discute despre aventura cu L., insa a negat ca aceasta a fost promovata in functia de sef la desfacere. In privinta acesteia, fostul director ne-a spus ca “doar completa facturi si era o simpla functionara”. Mardan a negat si acuzatia ca ar fi “imbogatit” nota de plata a fabricii Napolact cu convorbiri pe liniile fierbinti.

Vasile Corniciu a replicat& “I-am dat banii, a zis ca imi da actiuni si nu mi-a dat nimic de zece ani. Friesland i-a dat lui Mardan 1,5 miliarde de lei pe actiunile cumparate cu banii mei.”

Napolact SA are in prezent patru fabrici in localitatile Baciu, Dej, Huedin si ”aga, sapte magazine, un depozit en gros si 40 de puncte de colectare a laptelui. SC Napolact SA a fost infiintata in 1990 prin transformarea integrala a Intreprinderii de Industrializare a Laptelui Cluj.

Privatizarea a fost facuta dupa metoda MEBO, iar Asociatia Salariatilor a detinut controlul societatii pana in anul 2000, cand o parte din actiuni au fost cumparate de grupul olandez Friesland. Napolact este privatizata din 1995, cand FPS a vandut salariatilor aproape 40% din actiuni, iar restul de actiuni a fost preluat de persoane fizice.

In anul 2002, olandezii au achizitionat pachetul majoritar de actiuni la Napolact SA contra sumei de 11 milioane USD. Grupul olandez de lactate Friesland, unul dintre cele mai mari din acest domeniu de pe piata europeana, detine 89% din capitalul social al Napolact.

Fostul director al fabricii Napolact Dej, Alexandru Mardan, acuzat de inselaciune& “I-am dat banii, a zis ca imi da actiuni si nu mi-a dat nimic de zece ani. Friesland i-a dat lui Mardan 1,5 miliarde de lei pe actiunile cumparate cu banii mei” - Vasile Corniciu, om de afaceri.

Dezvaluirile pagubitului contin aspecte mai putin magulitoare din viata privata a fostului director Mardan, care se intrepatrund cu activitatea sa profesionala. Trecutul lui Mardan, sustine Corniciu, cuprinde si incarcarea facturii telefonice a fabricii Napolact Dej prin apeluri la numerele unor firme care ofera servicii erotice prin telefon.