In primele sase luni ale anului, Garda Financiara Mures a efectuat controale la un numar de 2.917 societati. Dintre acestea, 2.058 de firme muresene au fost gasite cu nereguli si au fost sanctionate.

Domeniul cu cele mai multe nereguli descoperite este cel al producerii bauturilor alcoolice si tutunului. Pe viitor, Garda Financiara se va axa pe urmarirea, constatarea si documentarea cazurilor de evaziune fiscala.

Iuanel Gutiu (foto), noul comisarul sef al Garzii Financiare Mures, numit in functie in data de 5 iulie, ne-a declarat in exclusivitate ca s-au intensificat controalele in societatile muresene, pe primele sase luni ale anului.

"In dorinta continua de a preveni, descoperi si combate orice fapte din domeniul economic, care au ca efect evaziunea si frauda fiscala, ne-am intensificat activitatea de control, fata de anul 2005 asta observandu-se mai ales din cumulul amenzilor date de noi, in cazul in care valoare medie a amenzilor nu a crescut in aceasta perioada", a precizat Gutiu.

In prima jumatate a anului s-au consemnat 2.917 controale la firme din judet, din care la 2.058 au fost gasite cu nereguli si au fost aplicate amenzi in valoare totala de 2,234 milioane RON, din care suma incasata la buget este de 1,648 milioane RON. Valoarea confiscarilor din aceasta perioada s-a ridicat la suma de 0,514 milioane RON.

Tutunul si alcoolul, in top

Cele mai multe dintre neregulile sesizate, sunt de natura contraventionala, abateri de la Legea Contabilitatii, in speta, neintocmirea corecta a documentelor sau a evidentelor fiscale, sau in majoritatea cazurilor s-au intalnit neregului prinvind casele de marcat.

Neemiterea bonului fiscal sau intocmirea incorecta a acestuia, prin date gresite, sunt printre neregulile preferate ale muresenilor implicati in comertul cu amanuntul. Alte domenii de activitate vizate in special de Garda Financiara au fost producerea alcoolului si tutunului, industria lemnului, firmele de morarit si panificatie, drepturile de autor.

"Ne-am indreptat atentia catre firmele care produc marfa accizata, in genere alcool si tutun, domeniu predispus la incercari de evaziune fiscala, nereguli care intra in speta infractionala. Introducerea de facturi false inserate in evidenta contabila este cea mai des intalnita metoda de evaziune fiscala", a precizat Gutiu.

Conform rezultatelor controalelor GF Mures, in acest an s-au depus un numar de 20 de sezizari penale, iar colaborarea cu Inspectoral Judetean de Politie Mures a dus la 46 de actiuni penale, multe dintre ele in curs de finalizare.

Cercetarile dureaza prea mult

Chestionat de viitorul GF, comisarul sef Gutiu a mentinut linia actuala de dezvoltare a garzii. "Pe viitor, Garda Financiara va creste ponderea urmaririi, constatarii si documentarii cazurilor de evaziune si frauda fiscala, infractiuni care au adus un prejudiciu bugetului de stat, estimat la 1,034 milioane RON, numai in judetul Mures.

Pe moment, ne vom ocupa si de latura contraventionala, unde descoperim cele mai multe nereguli, dar de importanta mai mica, insa acestea vor disparea treptat din aria de competenta a GF", a declarat Iuanel Gutiu. Comisarul sef si-a exprimat ingrijorarea si asupra duratei cercetarilor, in cazurile societatilor gasite cu nereguli de catre GR.

"Evident, noi nu putem divulga numele societatilor controlate si gasite cu neregululi pana ce sezizarile penale impotriva acestora, nu sunt trecute si de faza contestatiilor. Intregul proces poate dura de la un an, pana la cazuri extreme de 3 ani, timp dupa care numele nu mai sunt de actualitate", a incheiat Iuanel Gutiu