solicita insistent redeschiderea otelariei. La Somvetra Gherla abia au fost vandute activele cu 1,1 milioane de dolari si iar intreprinderea a fost cumparata de Oros:Oros. La Clujana se asteapta un cumparator serios, cu banii caruia sa poata fi acoperite investitiile pe care Consiliul Judetean le-a facut pana acum.

Conducerea Mechel Campia Turzii urmeaza sa se intalneasca cu liderul sindicatului Cartel Alfa, Grigore Pop, peste doua saptamani, pentru a semna un acord social privind redeschiderea otelariei. Purtatorul de cuvant al Mechel, Gheorghe Farcasiu, spune ca muncitorii sunt disponibilizati la cerere cu salarii compensatorii in valoare de 50 de milioane.

Desfacerea contractului de munca se face cu acordul partilor, iar pana la ora actuala au plecat aproximativ 50 de persoane.

La firma Clujana, actionarul principal este Consiliul Judetean, care a investit in urma cu trei ani peste 25 de miliarde de lei. Acum CJ doreste recuperarea investitiei, prin vanzarea cat mai avantajoasa a firmei. Pana momentul de fata, o firma americana si-a manifestat interesul pentru cumpararea Clujanei.

Grigore Pop afirma insa ca trebuie vazuta oferta americanilor, pentru ca este evident ca acestia vor incerca sa dea cat mai putin: “Consilierii judeteni nu sunt toti de acord cu vanzarea firmei catre americani, dar vor decide intr-o sedinta de Consiliu Judetean cat de curand ce anume vor face. Cert este ca exista investitori interesati de Clujana”.

Clujana avea 20 de angajati in momemtul in care a fost transferata de la AVAS la Consiliul Judetean si pierderi de 282 milioane de lei vechi. La ora actuala, actionariatul este structurat astfel: 93 la suta din actiuni sunt detinute de Consiliul Judetean care adminsitreaza in nume propriu 12 procente si in numele AVAS 81 de procente.

Fostii sau actualii angajati detin 5,6 la suta din actiuni, iar 1,2 la suta din actiuni sunt detinute de SIF Oltenia.

Datoriile istorice ale Clujanei, adica suma de 10 milioane de dolari, au fost platite in parte prin vanzarea la licitatie a 75 la suta din activele firmei, iar cealalta parte din datorie, adica 5 milioane de dolari, a fost convertita in actiuni in aprilie 2004 si astfel s-a ajuns la structura actionariatului de astazi.

De la 10 mii de angajati cat avea Clujana inainte de 1989 s-a ajuns la 250 de angajati, care sunt platiti cu 8 milioane de lei vechi salariu brut si bonuri de masa. In toamna se deschid alte linii de productie si se vor face 150 de angajari noi. Deocamdata se produce in proportie de 90 la suta in sistem lohn, adica folosindu-se materialul clientului, Clujana asigurand doar manopera.

Somvetra Gherla are 871 de angajati, a fost in executare silita si a inregistrat pierderi de 79 de miliarde de lei vechi. AVAS detinea la Somvetra Gherla un pachet de actiuni de 51,9 la suta. Din vanzarea activelor societatii, AVAS a castigat 1,1 milioane de dolari.

Reamintim ca Somvetra Gherla a mai fost privatizata de doua ori, in 3 octombrie 1996, cu Anton Vasile, si in 13 decembrie 2004, cu Feromat Bucuresti. Ambele contracte au fost reziliate in urma nerespectarii clauzelor contractuale, in 2 februarie 2004, respectiv, in 3 aprilie 2006.

Acum Somvetra Gherla a fost cumparata de firma fratilor Oros:Oros, care vor sa disponibilizeze 700 de oameni cu salarii compensatorii, dupa cum ne-a declarat liderul CNSRL Fratia, Stefan Roman. Nu este sigur ca noii patroni vor pastra profilul de activitate al firmei.