Manastirea Nicula, unul din cele mai importante centre duhovnicesti din Transilvania, a adunat ieri aproape o suta de mii de credinciosi din toate colturile tarii. Numarul persoanelor venite sa asiste la ceremonie a fost mult mai mic decat in alti ani, cand pe dealul manastirii se adunau peste 300 de mii de oameni. Nici politicienii nu au mai venit in acest an la Nicula.

Cu exceptia primarului Emil Boc si a deputatului Daniel Buda, ceilalti oameni politici din capitala au preferat alte locatii pentru aceasta zi sfanta. Au fost prezenti insa IPS Serafim Joanta, mitropolitul Germaniei si Europei Occidentale, si PS Sofroniu Drincec, episcop din Ungaria.

Mare parte din credinciosi au venit la Nicula cu o zi inainte de ceremonie si au dormit sub cerul liber, ignorand ploaia, vantul sau soarele arzator din timpul zilei. Unii credinciosi au venit pentru prima oara la manastire, dar majoritatea vin in fiecare an sa se roage la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Se spune ca primele lacrimi, care au transformat localitatea intr-un loc de pelerinaj european, au curs din ochii Maicii Sfinte dintr-o icoana de lemn, in anul 1694, in vechea biserica din sat.

Conform programului intocmit de Mitropolie si de parintele staret arhimandrit Dumitru Cobzaru, de la Manastirea Nicula, alaturi de mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, care a oficiat slujba Arhiereasca, au participat ca invitati IPS Serafim Joanta, mitropolitul Germaniei si Europei Occidentale, si PS Sofroniu Drincec, episcop din Ungaria.

Din partea clasei politice au fost prezenti doar presedintele PD, Emil Boc, si deputatul PD Daniel Buda. Nu au mai onorat festivitatile de la Nicula personalitati care obisnuiau sa vina aici in fiecare an. Intre marii “absenti” au figurat Petre Roman, premierul Calin Popescu Tariceanu sau insusi presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Asta in conditiile in care in acest an IPS Bartolomeu Anania a fost numit mitropolit.

IPS Bartolomeu Anania s-a referit in discursul adresat crediciosilor prezenti la Nicula la faptul ca Papa Ioan Paul al II-lea a numit tara noastra, la venirea sa in Romania, “Gradina Maicii Domnului”, datorita numeroaselor manastiri si biserici care poarta hramul Sfintei Marii.

Cu prilejul Marelui Praznic al Adormirii Maicii Domnului, credinciosii greco-catolici, calauziti de PS Florentin Crihalmeanu, au pornit pe drumul catre Nicula inca de acum doua zile, pastrand astfel traditia de sute de ani.

In contextul sarbatorii religioase, au aparut si comerciantii de ocazie, care ii “ispiteau” pe pelerini cu fleacuri lumesti inca de la intrarea in sat si pana sus in dealul manastirii.

Balciul a fost la el acasa, in ciuda faptului ca autoritatile judetene au dat asigurari in urma cu cateva zile ca vor lua toate masurile ca jandarmii sa nu mai permita accesul comerciantilor cu bazarul ambulant in sat.

Pe raza comunei Fizesu Gherlii au fost instalate pubele, containere si 20 de toalete ecologice si un punct ambulatoriu de prim ajutor. In plus, pelerinii au primit sticle cu apa potabila.