Clujul a devenit un adevarat teren de lupta pentru gigantii din domeniul imobiliar. La mijloc se afla atat dezvoltarea econmica a orasului, cat si preturile mari la imobile.

Prima mare batalie a fost cea a construirii unui mall in cartierul Gheorgheni, pe un teren concesonat de Consiliul Judetean Cluj. In competitie au intrat Iulius Group, controlat de omul de afaceri Iulian Dascalu, si compania South-East Euromentor, o subsdiara a gigantului TriGranit, al carui rerezentant in Romania este omul de afaceri Arpad Paszkany.

Competitia a fost castigata de Iulian Dascalu. Si asta chiar daca la inceput, Arpad Paszkany era cotat cu cele mai mari sanse de succes.

Cel de-al doilea mare proiect imobiliar a fost concesionarea de catre Consiliul Local a suprafetei de 203 de hectare din cartierul Someseni. Valoarea investitiei va fi de peste 300 de milioane de euro.

In cursa pentru acest contract s-au inscris companiile Polus Real Estate, o alta subsidiara a grupului TriGranit, Impact si American House. Afacerea a fost castigata, nu fara emotii, de Polus Real Estate.

Acum, municipalitatea clujeana pune la cale o noua afacere. Este vorba de construirea unui nou cartier, in Dealul Lomb. Acesta ar fi o contrapondere la Cartierul Tineretului.

Actiuni contra case

Si in acest caz, municipalitatea se va asocia cu castigatorul licitatiei intr-o societate mixta. Administratia locala va avea 51 la suta din actiuni.

In schimbul acestora, in ambele cartiere, municipalitatea va primi locuinte. Acestea vor fi trecute direct in domeniul public al orasului, ca sa nu mai poata fi vandute.

In zona Dealului Lombului, autoritatile locale estimeaza ca vor fi ridicate circa 1.000 de locuinte. Suprafata totala care va fi oferita este de 204 hectare. Este vorba de ultima mare parcela disponibila in Cluj-Napoca.

Alesii locali spun ca vor dori ca toate actele referitoare la acest proiect sa fie redactate in termeni mult mai clari decat cele referitoare la Cartierul Tineretului. Si in cazul cartierului Lomb, castigatorul va fi desemnat in functie de numarul de apartamente oferite Primariei.

Primele acte au fost deja intocmite de o firma din Ramnicu Valcea, Arhitect SRL. Ea a redactat un studiu de prefezabilitate si un plan urbanistic zonal, in baza unui contract acordat de de fostul primar Gheorghe Funar.

Potrivit planului urbanistic, in zona ar trebui sa existe 2000 de loturi destinate tinerilor casatoriti si alte 500, destinate veteranilor de razboi.