Un semnal de alarma ramas fara ecou. Bolnavii sunt internati in aceleasi conditii, greu de imaginat pentru o tara care se pregateste sa intre in selectul club european. Si credeti ca solutia este inchiderea spitalului? Ei vor conditii europene, dar sa dea si bani, spune, in treacat, una dintre angajate.

Sunt mandri, totusi, ca 20 din cei aproape 200 de bolnavi au, in sfarsit, conditii umane de sedere, datorita unei sponsorizari. In rest, desi a trecut aproape un an de cand unitatea spitaliceasca a fost in centrul atentiei mass-media, nici o schimbare la Borsa...

Spitalul este recunoscut pentru starea materiala precara in care se zbate de cativa ani. In plus, tot din lipsa de fonduri, reabilitarea celui mai mare corp al unitatii este, practic, imposibila. Cladirea in care acesta functioneaza, o veche resedinta a familiei Banffy, este revendicata de cativa ani de un urmas.

Pentru ca este in litigiu, autoritatile judetene si Ministerul Sanatatii Publice (MSP) au refuzat acordarea de fonduri pentru reamenajarea spatiului. Saloane de dans, dormitoare luxoase, culoare imense si odata luminoase - toate sunt acum deteriorate de timp si napadite de un miros intepator. Desi MSP a bugetat, pentru anul in curs, 215 locuri, 44 de paturi sunt scoase din uz.

In acest moment, 190 de bolnavi isi petrec zilele in spatele portilor spitalului. Si, conform cadrelor medicale, exista peste 300 de cereri de internare. Dupa aproape doi ani, lucrarile la un nou pavilion au inceput, in sfarsit. De curand, Consiliul Judetean a acordat 100000 de lei pentru reabilitarea unei cladiri in care vor sta 40 de pacienti.

In plus, tot anul acesta, cu ajutorul organizatiei non-guvernamentale Transilva-nia, administratia spitalului a transformat un spatiu de birouri in dormitoare pentru internati.

Cum ar trebui sa fie

Conform programelor europene care se refera la ingrijirea pacientilor cu boli psihice, personalul responsabil ar trebui sa trateze individual si diferentiat fiecare bolnav, in functie de varsta, sex, afectiune si posibilitate de recuperare. Din pacate, la Borsa situatia nu sta asa.

Pacientii sunt, intr-adevar, cazati pe doua categorii, barbati si femei, insa nu in putine camere am intalnit cazuri grave, zacand in paturi, alaturi de pacienti deschisi conversatiei, cateva paturi fiind uneori folosite de cate doi bolnavi. Situatia curenta este pusa pe seama renovarii unuia dintre corpurile institutiei.

Aurelia Moldovan, contabilul sef al spitalului, ne-a declarat ca, pana la sfarsitul toamnei, spera ca pacientii care apartin aripii in constructie sa revina in saloane. Recuperarea pacientilor presupune o munca sustinuta, o munca de echipa, facuta de niste oameni care manifesta respect si inspira pacientilor dorinta de a-si atinge potentialul.

In conditiile in care mai mult de 80% din personalul angajat este locuitor al comunei Borsa si nu detine diplome de competenta in domeniu, acesta nu poate implementa programe inovatoare si tehnici de tratament esentiale in controlul bolilor psihice. Existenta unui punct ergoterapeutic aduce cele mai mari beneficii pe care pacientii de la Borsa le au.

Sentimentul utilitatii, rezultat din implicarea intr-o activitate cu rezultate imediate, ancoreaza pacientul in realitate, creste stima de sine si amplifica dorinta de activitate. Cei mai multi pacienti internati la Borsa sufera si de boli asociate, pe langa diagnosticul principal, cum ar fi boli de piele, afectiuni gastrice si cardio-vasculare, sau chiar cancer.

Pacientii trebuie transportati la clinicile specializate din Cluj pentru controale periodice sau urgente, la centrul din Borsa existand doar strictul necesar pentru astfel de cazuri.

Ergoterapia, singura refulare

Singura bucurie a celor internati este centrul de ergoterapie, unde isi ingroapa timpul. Simona Balmos, ergoterapeutul de la Borsa, povesteste cum, pentru unii, munca in acest centru inseamna totul. Margele, vaze, veioze, chiar piese de mobilier, costume populare atent lucrate si cu migala - toate obiectele realizate de bolnavii de la Borsa sunt vandute in diverse locatii.

Banii obtinuti astfel sunt folositi pentru tigari si cafea, viciile multora dintre cei de aici.