Bartolomeu Anania a inceput sa-si puna in practica planul perfectat la Manastirea Nicula, de a renunta la neutralitatea politica. La inceputul saptamanii viitoare, Anania se va intalni la Oradea cu parlamentarii ortodocsi din judetul Bihor, pentru a discuta despre patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane.

Mai mult, potrivit oficialilor BOR, Anania doreste sa aiba o intrevedere cu reprezentanti ai clasei politice, intrucat acestia ‘‘sunt cei care pot sustine initiativele legislative in Parlament’‘. Altfel spus, BOR intentioneaza sa-si atinga scopurile, inclusiv cele legate de retrocedraea proprietatilor revendicate de BOR, cu sprijinul unor politicieni.

Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, incepe sa-si puna in practica mai vechea sa intentie, de a renunta la neutralitatea politica. Anania va face primul pas in acest sens la Oradea, unde a convocat o intalnire cu parlamentarii ortodocsi din judetul Bihor, pentru a gasi o strategie de rezolvare a problemelor legate de patrimoniul BOR.

La inceputul saptamanii viitoare, Bartolomeu Anania va face o vizita pastorala in judetul Bihor, ocazie cu care va fi oaspetele Centrului Eparhial Ortodox din municipiul Oradea. Mitropolitul si-a manifestat intentia de a se intalni cu parlamentarii ortodocsi din judetul Bihor, pentru a discuta despre patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane, care creeaza multe controverse intre confesiuni.

Reamintim ca, la inceputul lunii iulie, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului s-a intrunit la Manastirea Nicula (jud. Cluj) pentru a avertiza ca inaltii prelati ortodocsi isi vor reconsidera neutralitatea in perspectiva viitoarelor alegeri, in cazul in care nu se va reglementa disputa cu greco-catolicii.

Membrii Sinodului au cerut elaborarea si votarea, in regim de urgenta, a unei legi speciale care sa reglementeze disputa patrimoniala referitoare la biserici si case parohiale dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Greco-Catolica.

‘‘Propunerea Secretariatului de Stat pentru Culte, de a facilita un dialog bilateral, pe eparhii, s-a izbit de refuzul Bisericii Greco-Catolice.

Mai mult, luam act ca Biserica Catolica si-a intensificat ofensiva antiortodoxa luand ca punct de pornire revendicarile patrimoniale ale Bisericii Greco-Catolice din Romania, actiune cu evidente finalitati prozelitiste’‘, se arata in comunicatul Sinodului.

In replica, Florin Jula, purtatorul de cuvant al Episcopiei Greco-Catolice Bihor, sustine ca ritmul in care se rezolva cererile de retrocedare ale greco-catolicilor din Bihor incepe sa ia proportii seculare.

‘‘Am depus la Bucuresti, la Comisia Speciala de Retrocedare, in jur de 1700 de dosare. }n trei ani de zile s-au rezolvat abia zece dintre cererile noastre de retrocedare. In acest fel, cred ca vor trece cateva sute de ani pana cand se vor rezolva toate dosarele!’‘, declara Florin Jula, purtatorul de cuvant al Episcopiei Greco-Catolice Bihor.

Greutatea politica BOR

Alexandru Mizgan, purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului, declara ca Bartolomeu Anania se va intalni cu parlamentarii oradeni pentru a discuta initiativa legislativa privitoare la patrimoniul BOR.

‘‘IPS Bartolomeu Anania se va intalni si cu parlamentarii, deoarece acestia sunt cei care pot sustine initiativele legislative in Parlament’‘, este de parere Mizgan.

Adin Pop, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice de la Blaj, ne dezvaluie metodele prin care capii ortodocsi incearca sa-si asume unele drepturi in mod neavenit.

‘‘Principiul proportionalitatii credinciosilor, pe care l-au inventat ortodocsii pentru a le veni in sprijin, nu are nimic in comun cu Legea dreptului de proprietate sau cu Legea retrocedarii bisericilor’‘. Adin Pop mai opineaza ca ‘‘este foarte bine daca Sinodul Ortodox isi va reconsidera neutralitatea in perspectiva viitoarelor alegeri.

In acest fel, ortodocsii macar vor juca cu cartile pe masa’‘. ‘‘Noi dorim sa oferim solutii concrete de rezolvare a acestor probleme pe care le avem de atata timp. Nu cred ca biserica greco-catolica isi va reconsidera relatia pe care o are cu politicul...’‘, a incheiat reprezentantul Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice de la Blaj.

Conform sondajelor, biserica are cea mai mare popularitate in randurile maselor. Reimplicarea acesteia in politica ar naste noi divergente intre reprezentantii cultelor religioase cu un impact imprevizibil.

Sa nu uitam ca Ceausescu, aflat la conducerea unei tari in plina criza economica si sociala, a infiintat FDUS (Frontul Democratiei si Unitatii Socialiste), un fel de Camera Legislativa a Consiliilor Populare in care intrau de la preoti de toate confesiunile pana la sindicalisti si reprezentanti obstesti.

FDUS a fost o incercare de cuprindere a tuturor segmentelor societatii care nu aveau acces in Marea Adunare Nationala (MAN).

In vreme ce activistii PCR si generalii de militie-securitate si armata erau concentrati in CC al PCR, intelectualii curtati de partid stateau pe bancile MAN, alaturi de primarii comunali PCR, iar preotii ortodocsi se inghesuiau in FDUS, alaturi de sefii de sindicat ai minerilor.