Deputatul PD Cluj Daniel Buda, membru in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, considera ca o reforma reala a justitiei nu se poate face fara o verificare a magistratilor la CNSAS, avand in vedere faptul ca aceasta reforma nu este numai una institutionala, ci si una morala.

Deputatul apreciaza ca inceperea verificarii magistratilor la CNSAS este o prioritate pentru ca nu se poate face reforma in justitie cu magistrati care pot fi santajati pe baza de dosare de fosti colaboratori ai Securitatii.

Totodata, unele rezistente impotriva reformei justitiei venite din sistem s-ar putea explica prin faptul ca unii magistrati au trecutul de dinainte de 1989 compromis.

Prezenta in CSM a unor membri care au avut legaturi cu fosta Securitate este in masura sa explice atitudinea de adversitate a acestei institutii fata de proiectele de reforma a justitiei promovate de Ministerul Justitiei, crede deputatul democrat.

Deputatul Daniel Buda crede ca inceperea deconspirarii eventualilor magistrati fosti colaboratori ai Securitatii ar conduce si la imbunatatirea actului de justitie, pentru ca este foarte posibil ca multe din solutiile unor magistrati sa fie date la presiunea sau sub santajul dosarului de fost colaborator al Securitatii.

„ Nu ne putem astepta la o reforma reala a justitiei cu magistrati care pot fi santajati pe baza de dosar de fosti colaboratori ai Securitatii’‘, afirma deputatul Buda. Neverificarea dosarelor magistratilor la CNSAS ar fi in masura sa afecteze independenta acestora in actul de justitie.

Reforma justitiei este mult prea importanta pentru aderarea la 1 ianuarie 2007 si pentru actul de justitie din Romania si tocmai de aceea ea nu se poate face cu persoane compromise de complicitati ascunse cu regimul de dinainte de 1989.