Batalionul 812 Infanterie "Soimii Carpatilor" din cadrul Brigazii 81 Mecanizate din Bistrita are, incepand de luni, un nou comandant. Maiorul Ovidiu Liviu Uifalean il inlocuieste astfel pe locotenent-colonelul Dorin Blaiu, care a detinut functia de conducere din 1999 pana in prezent.

In varsta de 37 de ani, noul comandant al "Soimilor Carpatilor" a absolvit, in 2001, Academia de Inalte Studii Militare, Facultatea Interarme. In ultimii doi ani, el a activat ca sef al Biroului Operatii de la Centrul de Instruire prin Simulare al Statului Major General.

Uifalean a participat, in urma cu trei ani, intr-o misiune externa, ca ofiter de escorta in cadrul Fortei de Stabilizare (SFOR) in Bosnia si Hertegovina. Conducerea Brigazii 81 Mecanizate nu a dat publicitatii motivele pentru care s-a facut inlocuirea din functie a lt. col. Dorin Blaiu.

In luna aprilie a acestui an, presa a relatat, insa, despre faptul ca o comisie de ancheta a Ministerului Apararii Nationale (MApN) a verificat o posibila scurgere de informatii produsa in perioada in care militarii romani au desfasurat misiuni in Afganistan si Irak.

In scandalul informatiilor militare clasificate a aparut si numele Batalionului 812 Infanterie "Soimii Carpatilor" din Bistrita si implicit cel al comandantului Dorin Blaiu. Este vorba despre documente in engleza si romana si chiar de raportarile facute de Intelligence-ul american, rapoarte de operatii, de harti, fotografii si imagini din satelit, toate cu mentiunea "Secret".

Potrivit unor specialisti militari, toate informatiile confidentiale sunt detinute pe durata unei misiuni de catre un Birou de Operatii, din care fac parte oameni recrutati si verificati de Directia Generala de Informatii a Armatei.

De mentionat ca Batalionul 812 Infanterie a fost constituit in 1995, in subordinea Brigazii 81 Mecanizate, si are la activ numeroase exercitii internationale si misiuni de mentinere a pacii in teatrele de operatiuni din Angola, Irak si Afganistan.