Ioan Iancu Popa, primarul comunei Santimbru, a inmanat presei un protest al primarilor din Alba - membri ai Asociatiei Comunelor din Romania - adresat presedintelui national al organizatiei, Emil Draghici.

Protestul face referire la prevederile discriminatorii ale Legii 263/2006 fata de membrii comisiilor constituite in baza art. 12 din Legea nr. 18/1991 si mentioneaza:

„In fapt, prevederile art. II alin 1 din Legea nr. 263/2006 exclud primarii si viceprimarii de la drepturile pe care le acorda celorlalti membri ai comisiilor, de a beneficia de un spor lunar de dificultate de pana la 50% din salariul de incadrare.

Aceasta formulare este cea care discrimineaza primarii si viceprimarii, stiut fiind ca Legea administratei publice locale nr. 215/2001 modificata si completata prevede ca primarii si viceprimarii beneficiaza de indemnizatie lunara si nu au dreptul la alte sporuri, fapt ce face ca acestora sa nu le fie aplicabile prevederile art. II, alin. 1 din Legea 263/2006.

Discriminarea este foarte deranjanta pentru primari intrucat acestia sunt cei care raspund de hotararile comisiilor constituite in baza art.12 din Legea 18/1991 si sunt chemati in fata instantelor de judecata si a altor autoritati sa raspunda pentru hotararile luate.” De asemenea, se mentioneaza ca in multe cazuri primarii sunt condamnati de catre instante sa plateasca daune pentru geselile comisiei. Ca urmare, se propune completarea art. II al Legii 263/2006 cu urmatoarea prevedere:

„Primarul si viceprimarul, membri ai comisiilor constituite in baza art. 12 din Legea 18/1991, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, benefiaciaza de o indemnizatie lunara de pana la 50% din indemnizatia lunara de incadrare”.

Ca daca nu, ce? se vor intreba unii. Daca nu, aflam ce se va intampla din acelasi document: „[...] primarii si viceprimarii comunelor din judetul Alba isi vor da demisia din functiile detinute in comisiile locale de aplicare a prevederilor legilor fondului funciar.”

Curiozitatea celor care sunt interesati de marimea indemnizatiei unui primar de comuna poate fi partial ostoita cu ajutorul d-lui Popa: el, ca primar de comuna de rangul al III-lea, ia in mana 13 milioane ROL.