Singurul care a ramas pe pozitii, total izolat si intelegand ca jocul sau politic in PSD nu mai are nici o miza, este Ion Iliescu.

Curatenia de toamna

Reintrarea in scena, chiar daca s-a petrecut in mod discret, a liderului grupului de la Cluj, Ioan Rus, a fost un semnal puternic, pe care antrenatul Geoana a stiut sa-l speculeze. De fapt, Geoana a avut, sambata, o intalnire cu Rus si Dincu la Cluj, unde, cu siguranta, nu au vorbit doar despre starea vremii.

Cert este ca deciziile luate, luni, in BPN au zdruncinat puternic pozitiile anti-reformistilor din partid, care, intamplator, sunt chiar cei apropiati lui Ion Iliescu.

Ion Solcanu, Valer Dorneanu, Tudor Mohora ori Rodica Stanoiu au fost trecuti in umbra, in locul lor aparand tineri precum Vasile Dincu ori Serban Nicolae, care, cu toate ca este considerat omul lui Iliescu, se pliaza si pe ideile reformiste ale grupului de la Cluj.

Nici Miron Mitrea nu s-a simtit prea bine in momentul in care, dupa sedinta BPN, nu a primit recomandare din partea partidului pentru candidatura la functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor, pe care, totusi, a castigat-o la votul in plen.

In toata aceasta schimbare de generatie, oarecum tacita, doar Ion Iliescu si-a pastrat functia, de fapt singura, care o mai are, aceea de lider al grupului senatorilor PSD. In schimb, il are drept adjunct pe Vasile Dincu, exponentul reintratului in scena grup de la Cluj.

Doua au fost elementele care au contribuit la decizia reimprospatarii, din mers, a PSD. S-a aruncat pe piata ideea cum ca Ion Iliescu sa nu mai fie lider de grup la Senat, ceea ce a coagulat grupul de sustinatori ai sai de la organizatia din Bucuresti, care au picat in plasa, neintelegand ca, de fapt, nu Iliescu este miza.

Cand, la sedinta BPN, pregatiti sa-l apere pe fostul presedinte, s-au trezit ca nu se pune problema asa, au rasuflat usurati si au acceptat fara cracnire inlocuirea dinozaurilor din jurul lui Iliescu, pentru ca miza era, in fond, schimbul de generatii.

Voalat, aceasta strategie a fost recunoscuta si de Mircea Geoana, la o emisiune a postului Realitatea TV. Fiecare are un rost in acest loc, si faptul ca la grupul nostru de la Senat, ca au fost multe discutii: Iliescu vine la Biroul Permanent, nu mai vine, schimbam, nu-l schimbam. Faptul ca azi am avut cu totii intelepciunea sa facem doua lucruri inteligente.

Unu, sa-i aducem pe toti impreuna - acest partid important, important nu numai pentru mine, ca sunt lider de partid, important pentru democratia romaneasca, pentru ca fara un partid de stanga, fara o opozitie unita si puternica schioapata toata societatea romaneasca; ii aducem pe toti impreuna, mai sunt divergente, incercam sa le rezolvam, a apreciat Geoana.

Divergente controlate

Divergentele despre care vorbea Geoana pot fi considerate parte a acestei strategii, pentru ca, in ultima vreme, grupul de pe Dambovita a fost foarte virulent impotriva grupului de la Cluj din partid.

Personajele cu care s-au gasit sa sara la bataie sunt insa de anvergura politica de cartier - Vanghelie si Tudorache, seful de la sectorul Doar ca ei mai aveau deschis un front de lupta, cu Dan Ioan Popescu, a carui demisie i-a bucurat intr-atat incat, din nou, nu au sesizat amploarea demersului din sedinta BPN.

E partid mare, cu sute de mii de membri, avem si hiperintelectuali de un fel, avem si oameni care sunt de maniera mai directa si care vorbesc.

Nu ne face placere si sper ca au inteles cu totii ca nu avem nevoie de acest tip de sageti incrucisate intre un grup sau altul din partidul nostru, a declarat, impaciuitor, ba chiar relaxat, Mircea Geoana, care isi trece la capitolul realizari, faptul ca PSD nu s-a scindat, confirmand, tacit, teoria disensiunilor controlate.

Cred ca principalul succes pe care l-am avut, este ca am evitat, fata de alte perioade de opozitie, scindarea partidului. In primul si in primul rand, cred ca am facut bine, desi multa lume a spus: ?De ce nu luati masuri mai aspre, mai dure? De ce nu il retezi pe ala, de ce nu il retezi pe celalalt?? Cred ca am avut intelepciunea si am facut bine.

Desi m-a costat si pe mine si ca imagine, si inclusiv relatia cu buni jurnalisti importanti. ?Geoana asta a primit un mandat. De ce nu ia masurile brutale si rapide, si imediate a doua zi dupa congres?? Cred ca am facut bine pana la urma si uitati-va si ce a spus si Rus, ce spun si ceilalti colegi din partid. Acest partid a ramas practic intact. Au plecat cativa primari.

Ne-au plecat 2-3 parlamentari, ca cel care a plecat astazi de la noi. Dar, pentru prima data cand suntem in opozitie, PSD-ul nu s-a spart, nu s-a rupt. In "97, cand am trecut in opozitie, a plecat ApR-ul de la noi. A fost o scindare brutala, o hemoragie imensa. In "92, a fost chestiunea cu PD-ul, care a plecat de la noi de la noi, a explicat Geoana la Realitatea TV.

Reforma, ca si drumul de la Cluj la Dej

Apelul la Ioan Rus si la grupul de la Cluj denota ca, dupa indelungate ezitari si poticneli, Geoana isi poate trece la activ asumarea totala a reformei in partid. In aceeasi emisiune, Rus, aparut pentru prima oara la nivel national in ultimul timp, remarca: Mircea Geoana are mai multe restrictii decat avem noi, ceilalti membri de partid, pentru ca este presedintele partidului.

Si chiar ca trebuie sa armonizeze si pozitia celui din Calarasi, si a celui din Sighetu Marmatiei, si atunci tot procesul acesta de modernizare a partidului, asa cum si am spus, este un ?proces?. Procesul are nevoie de timp fizic si are nevoie de oameni, si mai inalti, si mai scunzi, si mai grasi, si mai slabi, si mai tineri, si mai batrani.

In consecinta, el este restrictionat fata de noi, dar noi intelegem si nu am facut niciodata disidenta in partid, n-am facut niciodata disidenta fata de Mircea Geoana, iar cate un punct de vedere sau o opinie este normal sa avem. Dar, prin ceea ce astazi (luni - n.

red.) a sustinut, de exemplu, la Biroul National, a demonstrat o data in plus ca este dispus sa se inhame la caruta partidului, sa impinga procesul acesta de reforma in fata. Va transmit ca Mircea Geoana a avut, are si va avea sprijinul nostru. Nu numai de la Cluj. Si din Calarasi, si din Oradea, si-a facut reintrarea in scena liderul grupului de la Cluj.

In urma cu cateva luni, intrebat de ce stagneaza reforma in PSD, Rus spunea, mucalit: Reforma in partid e ca drumul de la Cluj la Dej. Iti mai intra in fata o caruta, pe unele portiuni de drum se lucreaza. Geoana este la prima victorie de amploare in procesul de reforma, reusind sa depaseasca carutele si sa-si asume intarzierea.

Am inceput prea tarziu acest proiect de promovare a noi generatii de tineri in partidul nostru, generatia 2008. Astazi, la Biroul Permanent, am promovat prima baterie de lideri tineri cu care vom guverna aceasta tara in anii urmatori. Voi continua sa tin partidul impreuna. Vom avea in aceasta toamna oferta noastra politica adevarata, vom avea acest referendum in partid, afirma Geoana.

S-ar putea, in perioada urmatoare, sa asistam la primenirea partii stangi a spectrului politic, dupa ce grupul de la Cluj a luat decizia: implicare pe fata.