Seful IPJ Constanta, Victor Popescu: „Inregistrarea este o facatura venita din partea unor indivizi certati cu legea”

Primarul Radu Mazare a oferit ieri, in cadrul unei conferinte, o adevarata „bomba” de presa, un subiect pe care ardea de nerabdare sa il prezinte inca de saptamana trecuta. Fara a preciza despre ce e vorba, Radu Mazare a aruncat „doua vorbe” inca de vinerea trecuta catre reprezentantii mass-media, spunand ca pregateste ceva „fierbinte”.

Asteptata surpriza s-a produs, mai exact Radu Mazare a prezentat marti o inregistrare audio despre care a precizat ca reprezinta conversatia dintre actualul sef al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, Victor Popescu si un fost lucrator al Politiei de Frontiera, Florin Raican, care puneau la cale o contrabanda cu tigari.

Inregistrarea a fost facuta, dupa cum mentiona in inregistrare vocea care se presupune ca este a lui Florin Raican, pe data de 19 noiembrie 1998, cand cel mentionat detinea functia de ofiter, iar Victor Popescu de capitan in cadrul Politiei Economice Mangalia.

De cealalta parte a baricadei, seful IPJ Constanta, Victor Popescu, a declarat pentru „Replica” de Constanta ca totul este „o facatura, o denigrare pe toate fronturile venita din partea unor indivizi certati cu legea”.

Inregistrarea prezentata ieri de primarul Radu Mazare - care a invitat mai intai presa sa asculte un interviu cu Victor Popescu pentru a se convinge ca este vorba de aceeasi voce - facea referire la un transport de tigari de contrabanda care trebuia sa intre in tara pe la vama Negru Voda.

In cadrul conversatiei erau pomenite nume ale unor politisti constanteni - Costica Patranoiu, ofiter in cadrul Politiei de Frontiera, Dorel Blaj, seful PTF Vama Veche, Petrica Sincai, la acea data (noiembrie 1998) ofiter la Politia Economica in cadrul IPJ Constanta (la fel si in prezent), Ion Badoiu, ofiter in cadrul Politiei de Frontiera, Petcu Iane, la acea data seful Politiei Negru Voda (la fel si in prezent) - care ar fi fost implicati in ilegalitati.

Cel despre care primarul Radu Mazare s-a declarat convins ca ar fi seful IPJ Constanta, Victor Popescu, ii propune celui de-al doilea politist, Florin Raican sa faca o „cotcarie”, mai exact sa „trosneasca” la ora 4 dimineata, cu un microbuz bulgaresc „de 400", un transport cu tigari.

Transportul "rachetei” - despre care Radu Mazare a „tradus” ca inseamna transport de tigari in limbajul contrabandistilor - trebuia sa aiba loc pe la Negru Voda, unde alti politisti, „baieti de baieti” (dupa cum reiese din inregistrarea in care presupusul Victor Popescu injura la fiecare propozitie rostita) se puteau face utili in organizarea unor baraje.

La un moment dat, cei doi interlocutori fac schimb de numere de telefon - de pe cartele reincarcabile, care urmau a fi folosite numai in caz de urgenta.

Popescu il da in judecata pe Raican, despre care spune ca este „un nenorocit”

Dupa audierea inregistrarii, Radu Mazare a invitat presa sa-i puna intrebari, dar nu a dorit sa ofere o data exacta si in ce conditii a primit inregistrarea de la Florin Raican, despre care a spus ca va fi dispus sa vorbeasca daca Parchetul se va autosesiza si va demara cercetarile. „Am primit inregistrarea pe strada (...) acum cateva luni (...).

Eu personal nu am platit nici un leu pentru aceasta inregistrare”, a spus Mazare. Acesta a concluzionat ca inregistrarea nu face decat sa demonstreze ca actualul sef al IPJ „a avut legaturi” sau chiar a „supervizat” contrabanda cu tigari.

"Asta e si motivul pentru care a fost pus in asemenea functie, pentru ca cu asemenea antecedente poate fi santajat si poate si executa fara cracnire ordinele, iar ordinele sunt clare: „Legati-l pe Mazare!” “, a spus primarul Constantei.

Radu Mazare a mai adaugat ca transportul de tigari pus la cale de Popescu si Raican nu s-a finalizat si ca nu il intereseaza faptul si nu este problema lui ca Raican a fost dat afara din Politia de Frontiera si ca a fost condamnat, se pare, pentru fals in acte in urma cu doi-trei ani.

De cealalta parte, seful IPJ Constanta a aflat in cursul zilei de ieri despre conferinta de presa organizata de primarul Radu Mazare imediat dupa incheierea radioconferintei cu superiorul sau, chestorul Valentin Fatuloiu, iar prima reactie a fost: „Nu am de gand sa intru in polemica cu toti golanii”.

Ulterior, Victor Popescu a declarat, pentru „Replica” de Constanta, ca totul „este o facatura”. „Am ascultat si eu inregistrarea, nu imi recunosc vocea, nu sunt eu acela, dar este curios cum din 1998 tocmai acum au venit cu aceasta banda, probabil am deranjat interesele unor golani”.

"Nu recunosc nici numerele de telefon din inregistrare, nu mi-a apartinut acel numar de telefon si nu il cunosc pe Florin Raican decat din auzite. Este un nenorocit dat afara din Politia de Frontiera, atat stiu”, a mai declarat Victor Popescu.

Tot ieri, seful Politiei Constanta a mai precizat ca si-a informat superiorul - pe Valentin Fatuloiu - cu privire la declaratiile si banda prezentata de Radu Mazare in cadrul unei conferinte si ca il va da in judecata pe Florin Raican, dar si pe ceilalti care il denigreaza intr-un asemenea mod. „Sesizez procurorul de pe langa Curtea de Apel”, a mai spus Victor Popescu.